Cele mai dure restricţii de la starea de urgenţă. Noile măsuri au intrat în vigoare luni, la 00.00

Ultima actualizare: 09-11-2020 07:16

România se pregătește de carantină parțială.

Autoritățile iau măsuri drastice și fac un apel către noi toți să conștientizăm dimensiunea dezastrului.

Încă 10.260 de români figurează de vineri, pe lista celor diagnosticați cu infecția Covid. Noile măsuri, valabile de luni, au fost anunțate după șapte ore de dezbateri în ședința de guvern, la care a participat și șeful statului. Așadar, masca devine obligatorie peste tot în țară, școlile vor avea cursuri doar în regim online, iar circulația va fi restricționată pe timpul nopții.

Autoritățile impun cele mai dure restricții de când am ieșit din starea de urgență.

Klaus Iohannis, președintele României: „Pandemia este, din păcate, o îngrijorare din ce în ce mai mare pentru noi. Am decis noi măsuri care au fost bine gândite, măsuri ferme, care vor fi aplicate de luni. Sunt măsuri care, cu siguranță, vor duce la o încetinire a răspândirii virusului, care ne afectează pe noi. În aceste circumstanțe, să fim uniți.”

Așadar, începând de luni încolo, după ora 23 și până la 5 dimineața vom putea ieși din case doar dacă mergem la serviciu sau avem o urgență medicală.

Raed Arafat, secretar de stat în MAI: „Poate lumea spune de ce între orele 23 și 5. Pentru că ăsta e intervalul în care tinerii cel mai mult se deplasează să se viziteze, petreceri. Excepție sunt în interes profesional, pentru urgențe medicale, procurare medicamente, însoțire copil, persoane cu dizabilități, persoame bolnave sau în cazul unui deces. Știu că vor fi nemulțumiri. Trebuia deja să implementăm astfel de măsuri, ca să putem limita răspândirea până nu va fi prea târziu.”

În orice caz, va trebui să avem acte justificative, adică să avem la noi fie o declarație pe propria răspundere, scrisă de mână sau completată în format electronic, cu datele personale și motivul deplasării, o legitimație de serviciu sau o adeverință de la angajator.

Cum, din păcate, numărul infectarilor crește în fiecare zi în ritm alert, masca devine regulă națională. Va trebui să o purtăm peste tot în spații închise, dar și în aer liber, indiferent de rata de incidență a infectărilor. Regula se aplică și în cazul copiilor care au peste cinci ani.

Tot de luni, elevii vor face doar cursuri online. Școlile, chiar și cele din localitățile care funcționează în scenariul verde, vor fi închise. Rămân deschise creșele și after-school-urile.

Magazinele se vor închide la 21.00, iar după această oră vor funcționa numai farmaciile și benzinăriile. De asemenea, vor fi permise și livrările la domiciliu.

Piețele, târgurile, bâlciurile în spații închise nu vor fi permise, însă rămân funcționale piețele în aer liber, cu respectarea normelor sanitare.

Ludovic Orban, premierul României: „În aceste pieţe şi din cauza modului în care se manevrează marfa, a circulaţiei aerului, din cauza faptului că nu se respectă regula purtării măştii şi a regulilor de distanţare, se transmite mai uşor.''

Strict interzise sunt însă petrecerile, aniversările și reuniunile de orice fel, indiferent că sunt în aer liber sau în spații închise.

Munca de la distanță, telemunca, atât în privat, cât și pentru sectorul public devine obligatorie, acolo unde activitatea permite asta. Iar angajatorii cu peste 50 de salariați vor trebui să decaleze programul de lucru, astfel încât oamenii să vină pe rând, în grupuri, la muncă și să nu apară aglomerație în mijloacele de transport în comun.

Toate măsurile anunțate de Guvern se aplică din noaptea de duminică spre luni, de la ora 00.00 și au o valabilitate de 30 de zile. În funcție de cum va evolua numărul de îmbolnăviri, autoritățile pot decide să prelungească aceste măsuri sau nu ori pot adăuga unele noi. Autoritățile speră că, astfel, vom ajunge la o scădere a infectarilor, însă abia în decembrie.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO