Orban, după hotărârea CCR privind carantina și izolarea: "Recomandarea mea este să nu ţină cont de decizia CCR"

Dată publicare: 04-07-2020 17:16
Dată actualizare: 04-07-2020 17:25


Premierul Ludovic Orban isi pune masca de protectie

Premierul Ludovic Orban a îndemnat românii să respecte regulile şi să nu ţină cont de decizia CCR - potrivit căreia izolarea şi carantina încalcă drepturi şi libertăţi fundamentale - în cazul unui contact cu un pacient infectat cu COVID - 19.

”Prima consecinţă este că pacienţii pot fi externaţi la cerere şi a doua decizie a CCR este că nu mai putem aplica măsura carantinării, izolării la domiciliu. De exemplu, un pacient nu poate fi oprit, dacă vrea să fie externat, după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR şi nici nu intră la izolare la domiciliu, deci CCR a decis că o persoană care este infectată cu Covid poate să circule liberă, fără niciun fel de măsură de restricţie, lipsind autorităţile de a lua astfel de măsuri luate la nivel mondial”, a spus Orban.

Premierul a comentat decizia CCR privind izolarea, spunând că "s-au legat de faptul că aceste condiţii de izolare, carantinare şi măsurile legate pacienţi sunt incluse într-un ordin de ministru şi nu printr-o lege adoptată de Parlament".

"Păi noi avem o lege, Legea 55 privind starea de alertă care ne furnizează baza pentru legislaţia secundară. CCR nu este la prima decizie care zădărniceşte eforturile noastre de a apăra sănătatea cetăţenilor. Vă aduc aminte că între starea de urgenţă şi starea de alertă practic a anulat toate amenzile şi a interzis autorităţilor să dea amenzi. După ce am văzut decizia CCR deja am structurat o lege, e o echipă comună a Ministerului Sănătăţii, Ministerului Justiţiei, Ministerului de Interne, cu componenta de IGSU care lucrează la un proiect de lege. Când este gata, convoc şedinţă de guvern, luni, cel târziu marţi. Recomandarea mea către cetăţeni este să respecte regulile în vigoare. Izolarea, atâta timp cât ai fost în contact cu o persoană intoxicată, e posibil să fii infectat, recomandarea este să stea în izolare la domiciliu. Aceasta este recomandarea mea personală, să nu ţină cont de decizia CCR şi să stea izolaţi”, a declarat Orban, la Digi 24, potrivit News.ro.

Orban, despre prelungirea stării de alertă

 


Întrebat dacă va fi prelungită starea de alertă, Orban a declarat că personal ar prelungi această stare.

”După numărul de cazuri din ultimele zile, dacă astăzi ar trebui să iau decizia pentru mâine, după numărul de cazuri, aş propune prelungirea stării de alertă şi aş decide prelungirea stării de alertă. Vedem până în data de 15 care va fi evoluţia, rămân, totuşi încrezător, optimis, fac apel la oameni să nu asculte glasurile de sirenă care îi instigă să creadă că acest virus nu există”, a spus Orban.

Premierul Ludovic Orban a mai spus şi că obiectivul Guvernului este de a nu mai impune vreo restricţie.

”Obiectivul nostru este să nu revenim cu nicio măsură de restricţie, în măsura în care oamenii respectă recomandările”
, a declarat Orban.

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO