„Nu contează că ești sau nu minoră, te bagă la stradă”. Mărturiile româncelor traficate în Italia

×
Codul embed a fost copiat

Cu buletinul altei persoane, la 15 ani şi cu bani şi laptopuri, la 17. Aşa povesteşte că a fost trecută frontiera română, pe când era minoră, una dintre victimele reţelelor de trafic de persoane, aflată în prezent sub protecţia statului italian.

Campania ''Oameni de vânzare'' va arăta cât de uşor le este infractorilor de carne vie să ducă tinere în Occident, sub pretextul că le vor oferi o viaţă mai bună. Cei care pozează în salvatorii lor se folosesc de diverse tertipuri pentru a le induce în eroare părinţii.

Iar unii dintre ei habar nu au că fiicele lor sunt la mii de kilometri distanţă, forţate să practice prostituţia.

Iuliana şi Alexandra sunt două victime ale traficului de persoane care acum se află în programe de protecţie a victimelor, din Italia. Nu se cunosc, una este la Roma, cealaltă la Milano şi le-am spus aşa pentru a le proteja identitatea. Ambele sunt acum majore, dar pe amândouă le leagă ceva - au fost exploatate de la o vârstă fragedă, duse în Italia pe când aveau doar 14-15 ani petru a face bani pentru protectorii lor.

"Nu contează că eşti minoră, nu eşti minoră, te băga la stradă, vrei nu vrei.”

Citește și
Minore românce, forțate să se prostitueze pe străzile din Roma. Victimele, ținute în tabere și exploatate
Minore românce, forțate să se prostitueze pe străzile din Roma. Victimele, ținute în tabere și exploatate
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

"Sare direct la pumni, bătaie, ca să te facă, de frică, s-o faci!"

Tânăra venea dintr-o familie extrem de săracă, iar concubinul ei, care era rrom, tocmai platise o datorie a părinţilor, de 5.000 de euro, aşa că i-a spus fetei că trebuie să plece împreună să îşi facă un trai mai bun în Peninsulă.

Iuliana: M-am simţit ca un obiect vândut
Rareș Năstase: Când ai venit ce ţi s-a promis, ce ţi s-a spus?
Iuliana: Ştiam că o să vin la cerşit.
Rareș Năstase: Deci tu ai ştiu că vii în Italia la cerşit, nimic altceva.

Doar că odată ajunsă în Italia şi dusă într-o tabără de rromi de la periferie, cel care pusese stăpânire asupra ei i-a spus trebuie să treacă la următorul nivel, pentru că nu face suficient din cerşit.

Iuliana: "Când vedea că nu ajung acasă pe zi, cu 150, 200, 300 de euro, atunci săreau toţi pe mine cu gura şi cu bătaia. Nu erau mulţumiţi nici de aceşti bani. Mi s-a propus de la tatăl lui şi soţul să mă duc să fac prostituție pentru bani."

Iuliana: „Când am auzit, am refuzat şi acolo au început cu bătaia.”

Individul avea planuri mari, susţine Iuliana, după ce a văzut că prostituţia e foarte profitabilă şi reţeaua lui se poate extinde în Italia.

Rareș Năstase: Mai aveau şi alte fete sau numai tu erai?
Iuliana: Am auzit că avea fete în România. Vorbea cu ele pe telefon să le prostească, să le aducă şi în Italia.
Rareș Năstase: Ce le spunea?
Iuliana: Le prindea pe post de iubită. Şi vorbea cu mai multe fete, diverse şi la toate le spunea aceeaşi chestie.

„El spunea ce face în Italia, că stă în barăci şi aşa mai departe?
Nu spunea că stă în barăci, punea poze pe Facebook că stă la casa mare, că avea apartament, că avea maşină.”

Aşa începe racolarea în România. Li se expun numai avantajele pecuniare, din prostituţie, şi că vor lucra doar de câteva ori, cât să îşi strângă nişte bănuţi. Ademenite de câştiguri şi aşa zisa salvare din sărăcia de acasă, nu concep niciun moment ce se va întâmpla dacă vor dori să se oprească, sau ce vor face dacă cei ce le-au promis marea cu sarea, nu le mai dau niciun bănuţ.

Poliţist BCCO Iaşi: „Muncesc non stop, de luni până duminică, 24 din 24. Nu există zile libere, există ore de dormit, pe noapte.”

E suficient să monitorizezi o fată care face trotuarul într-un oraş mare, ca să observi că poate avea şi câte 3-4 clienţi, într-o oră. Fiecare dintre aceste tinere e o găină cu ouă de auro pentru traficanţii care le pun să muncească pe stradă.

Iuliana şi-a denunţat exploatatorul după ani de zile. A fost arestat şi a primit în Italia doar 4 ani şi jumătate de închisoare, fiind la prima infracţiune. Condamnat a fost şi cel care a exploatat-o pe Alexandra. Am găsit-o într-un apartament din Milano, pus la dispoziţie de o asociaţie de protecţia a victimelor, unde locuieşte împreună cu o altă tânără salvată din mâinile unor proxeneţi, alături de care are curajul să îşi spună povestea.

„De multe ori mă simţeam că gunoiul are valoare mai mare ca mine! Am trecut prin chestia asta şi ştiu foarte bine ce înseamnă, nu e aşa uşor, cum alţii cred, că ea vrea. Nu e că ea vrea. Lucrează în aşa fel la creierul tău, încât ai frică de oricine!”

Dezvăluie că a ieşit din ţară pe când avea 15 ani, convinsă de un interlop de 50 de ani, despre care nu ştia că e căsătorit şi are şi copii, dar care a vrăjit-o cu o maşină scumpă şi cu seri petrecute la restaurante de manele de prin Bucureşti. I s-a părut firesc să o scoată din ţară, deşi era minoră, fără ca părinţii ei să ştie ceva, folosind la frontiera actul de identitate al altei fete mai mari.

A convins-o să se prostitueze pentru el, după multe reprize de bătaie şi după ce s-au cazat într-o tabără clandestină, cu rulote şi conteinere.

"Mi-a zis faci asta sau bătaie. Şi am zis fac asta. Obligatoriu pentru că nu era un pumn doi, era cu fierul cu orice apuca la mână era bătaia.”

Poliţia a venit în control de mai multe ori în respectiva tabără, pentru a-i legitima pe ocupanţi.

„Ori mă ascundea în spate la baracă, ori mă ascundea prin campanie.”

Pe când stătea pe străzi, în aşteptarea clienţilor, ar fi vrut să spună poliţiei italiene că e ţinută acolo împotriva voinţei ei, dar un amănunt important a făcut-o să se teamă să facă asta.

„Majoritatea veneau şi făceau şi clienţi cu noi, nu era o problemă! Ar fi fost mai bine dacă la 17 ani m-ar fi luat la chestură, de multe ori îmi doream asta, dacă vedeam că am doar 100 de euro în buzunar şi vedeam şi ajungea oră să ajung acasă, mi-era frică să mă duc şi mă rugam la Dumnezeu să nu se ia de mine!"

Iar când părinţii ar f intrat la bănuieli, individul i-a permis să revină în ţară. Avea 17 ani şi a fost adusă cu maşina de o persoană de încredere a traficantului. Povesteşte că de data asta fără buletinul altcuiva, ci cu șpaga plătită de cel ce o însoţea.

„Pentru o sumă care nu valorează nimic!
Două laptopuri şi vreo 300 de euro.
Când m-am întors după doi ani de zile, m-au întrebat :"Când ai trecut tu? " Cum am trecut? Cum, cu 300 de euro, cu autobuzul cutare, cine îl avea, tot!”

În ultimii 2 ani în Italia au fost identificate prostituate minore, provenite din România şi care prezentau la controlul de pe stradă, documente false. Putea fi un fals banal, pentru că atunci când sunt oprite de poliţie, fetele prezintă de multe ori fotocopii, sau poze pe telefon cu actul de identitate. E o practică des întâlnită, poliţiştii italieni se mulţumesc cu atât, cât timp feţele le declară că nu ţin originalul cu ele, să nu fie jefuite. În ţară, procurorii DIICOT declară că nu exclud că actele falsificate cu care se ajunge peste hotare să fie făcute cu complicitatea unor oameni din instituţiile emitente.

Alexandru Iftodi, procuror DIICOT Iaşi: "Poţi falsifica cel mai eficient cu cineva din sistem, funcţionari din sistem."

Cât timp prostituţia e un fenomen în creştere în Occident, iar trecerea prin frontiera se poate face ilegal, pe sub nasul poliţiei, aceste reţele vor continua să racoleze minore pentru pieţele din Vest. Filierele de carne vie au metode şi scenarii bine gândite pentru a racola tinerele, iar banii din trafic şi exploatare le pot acoperi urmele.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Rețelele de carne vie românești, cele mai prolifice din Europa. ”A făcut 80.000 € într-un an”
Rețelele de carne vie românești, cele mai prolifice din Europa. ”A făcut 80.000 € într-un an”

OAMENI DE VÂNZARE I. Caracal, Câmpulung Muscel, Vaslui, Bacău. Orașe ale României pe care le leagă ceva - sunt locuri în care se înregistrează frecvent dispariții ale unor tinere. Copile, unele dintre ele minore.

Minore românce, forțate să se prostitueze pe străzile din Roma. Victimele, ținute în tabere și exploatate
Minore românce, forțate să se prostitueze pe străzile din Roma. Victimele, ținute în tabere și exploatate

Teoretic, nicio fată minoră nu trece frontiera fără acordul scris al părinților. Practic, odată intrate pe mâna unor traficanți de carne vie, situația acestor tinere sub 18 ani, stă cu totul altfel.

Cât de ușor sunt păcălite româncele să se prostitueze în străinătate. Sumele uluitoare pe care le strâng pe an
Cât de ușor sunt păcălite româncele să se prostitueze în străinătate. Sumele uluitoare pe care le strâng pe an

Între 60.000 şi 130.000 de euro pe an! Este suma uluitoare pe care o poate câştiga din prostituţie o tânără româncă luată dintr-un sat sărac de la noi şi trimisă să îşi vândă corpul în Italia, Marea Britanie sau Germania.

Mii de minore romance, marfa pe piata de prostitutie din Europa. Trafic si proxenetism sub ochii Politiei
Mii de minore romance, marfa pe piata de prostitutie din Europa. Trafic si proxenetism sub ochii Politiei

“Am trecut fără probleme frontiera, deși eram minoră și părinții habar nu aveau că părăsesc România”, așa sună declarația mai multor tinere care au ajuns victime ale rețelelor de trafic de carne vie.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.