Cat de pregatite sunt autoritatile romane pentru un atac terorist. O simulare a avut loc la o statie de titei din Calarasi

Ultima actualizare: 20-06-2016 00:08

Valul de atacuri teroriste care a lovit Europa in ultimele luni si ingrijorarea autoritatillor internationale pun in garda si fortele de interventie de la noi din tara.

Teama ca oricand s-ar putea produce un atentat terorist si in Romania nu mai este izolata, iar oficialii in securitate incearca sa previna esecul intr-o astfel de situatie: solutia sunt simularile de astfel de atacuri, in diverse puncte strategice sau cu scenarii desprinse din manuale.

Vineri, fortele de ordine s-au antrenat la o statie de pompare a titeiului din judetul Calarasi, acolo unde s-a simulat un atac terorist cu luare de ostatici.

La ora 11 o masina in care se aflau persoane periculoase a intrat in statia de pompare a titeiului Calareti. 4 indivizi au luat ostatici mai multe persoane si cer sa fie eliberati membri ai gruparii lor ca sa nu detoneze o bomba plasata in autoturism.

Este scenariul pus la cale de autoritati la o statie de pompare a titeiului catre rafinarii. Interventia rapida a fortelor de ordine este vitala intr-o astfel de situatie. Negociatorii de la Brigada Speciala de Interventie a Jandrmeriei incearca sa deschida un canal de comunicare cu teroristii. Negocierea insa esueaza, iar echipele se pregatesc pentru interventia armata.

Si lunestistii sunt pregatiti sa intervina de la distanta, ei incearca sa observe in cladire care sunt teroristii si care sunt victimele, iar aceste informatii vor fi transmise catre centrul de comanda.

Aici isi intra in rol jandarmii de la batalionul special de interventie antitero.

Dupa ce teroristii au fost capturati, in scena au intrat specialistii de la SRI, care vor neutraliza bomba.

Simularea unui atac terorist s-a terminat cu interventia pompierilor, la un presupus incendiu la un rezervor de petrol, izbucnit in urma schimbului de focuri dintre teroristi si jandarmi

In cazul in care statia de pompare ar fi atacata, situatia ar deveni critica, pentru ca este una dintre cele mai mari din Europa si asigura transportul titeiului intern si de import dinspre Constanta catre rafinariile si depozitele petroliere amplasate in Ploiesti si Pitesti. Zona ar fi evacuata pe kilometri intregi, iar activitatea rafinariilor ar fi paralizata.

Scenariul a fost fictiv insa oricand acesta situatie poate deveni reala, daca in Romania ar avea loc un atentat terorist.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO