Românii sunt mari fani zacuscă. Femeie stabilită în Caraibe: „Cred că am fost înțărcată cu zacuscă”
În bucătării este perioada în care se prepară una dintre mâncărurile noastre favorite pentru mesele din sezonul rece: zacusca.
60% dintre români spun că mănâncă zacuscă măcar o dată pe săptămână și că nu ar renunța niciodată la acest preparat. Doar că, anul acesta, mulţi se vor gândi de două ori înainte să dea gata dintr-o răsuflare un borcan întreg. Toate ingredientele s-au scumpit şi nu mai este loc de prea multe provizii.
În multe locuri din țară, prin curți, grătarele şi ceaunele merg la foc continuu. O zi durează coptul, iar a doua fiertul ingredientelor.
Doina Cozma: „După ce am călit ceapa, adaugăm ardeii. Amestecăm după ardeii, punem sucul de roșii și lăsăm focul la mic. Punem sare, piper.”
Cât cere o gospodină din Sibiu pentru un borcan de zacuscă
O gospodină din Sibiu merge în fiecare sezon pe trei rețete consacrate de zacuscă, învățate de la bunici. De doi ani de zile, și-a deschis un punct de vânzare, acasă, iar comenzile vin din toată țara. Cere 15 lei pentru un borcan cu fasole boabe, 18 lei pentru cea cu vinete și 23 pentru cea cu ciuperci.
Chivuța Vestemean, producător de zacuscă: „Secretul este, vă spun: modul de prepare pregătit la focul de lemne. Coacem vinete, gogoșari, ceapă fiartă. Pe focul de lemne afară la aer.”
Problema este că şi dacă vor să facă zacuscă în casă, româncele nu vor mai putea să îşi umple cămara de borcane ca în anii trecuţi. Este o toamnă în care s-au scumpit toate, de la ceapă până la ulei şi gaz.
La restaurant dacă este servită cu preparate din carne, brânzeturi rafinate și felii de pâine crocantă, poate să coste şi 80 de lei porția.
Șerban Aura, administrator restaurant: „Platoul este conceput în așa fel încât să se combine toate aromele și gusturile.”
Cât de des mâncăm zacuscă
34,7% - de două-trei ori pe săptămână
25,9% - o dată pe săptămână
17,5% - de două-trei ori pe lună
11,4% - de câteva ori pe an
5,6% - zilnic
4,9% - o dată pe lună
Sursă: Malagrow Romania
Potrivit unui studiu realizat de o companie din domeniul agricol, un român din trei mănâncă zacuscă de mai multe ori pe săptămână, iar un sfert măcar o dată pe săptămână. Iar pentru aproape 6% dintre noi viața n-ar avea niciun gust, fără zacuscă: o mănâncăm zilnic.
Zacusca românească a ajuns și în Caraibe
De altfel, zacusca românească a ajuns până în Caraibe. O femeie trăieşte de mulți ani în Guadelupa, însă rudele îi trimit periodic prin curier.
Mariana, rezident în Guadalupe: „Puțină zacuscă curge și prin sângele meu, cred că am fost înțărcată cu zacuscă. Chiar mi-am adaptat o rețetă în Caraibe.”
Darie Silviu Flocea, etnolog: „Zacusca, ca un preparat cel puțin balcanic, vine din lunga tradiție a românilor de a conserva alimentele pentru iarnă. Și, în primul rând, o mâncăm pentru că e o gustare rapidă, o avem pe tot parcursul anului și o preparăm o singură dată.”
Care sunt tipurile de zacuscă preferate de români
Zacusca de vinete este, de departe, preferata românilor. Aproape trei sferturi dintre consumatori o laudă. 15% o apreciază pe cea de ciuperci, iar 8% pe cea de fasole. Nu lipsesc nici amatorii de zacuscă din pește, de dovlecei sau de conopidă.