Cât costă un coș de cumpărături pentru masa de Crăciun. Care sunt prețurile la cozonaci
Cu o tobă, o șuncă, un șir de cârnați și o bucatâ zdravănă de brânză, plus o pâine de casă, deja s-a umplut un coș standard pentru masa de Crăciun.
Când adaugi un cozonac și vreo douăzeci de sarmale deja au plecat din contul cumpărătorului vreo 300 de lei. Este vârf de comenzi în băcănii, restaurante, și la magazinele online, chiar dacă oamenii vor da dublu față de preparatele din fabrică. Unii producători spun că au epuizat deja rezervările pentru cozonaci, care cer mult timp de preparare.
Femeie: "Încă nu... Încă nu ne-am pregătit".
Femeie: "Mai și cumpăr, mai și comand".
Pregătiți doar portofelul. De restul se ocupă ei. Micii fabricanți de mezeluri golesc acum afumătoarele de ciolane priponite cu sfoară, și scurg varza murată de zeamă. Șiruri lungi de mușchi, salamuri uscate și șunci vor merge la feliat și vidat, apoi vor ajunge în băcănii și de acolo în coșuri.
Ionuț Grama, băcan: "Tobă, leber, caltaboș, apoi urechi coapte, șorici, carnea la garniță, cârnații semiafumați, slană. Ei acum fac comenzile, cu ridicare chiar înainte de sărbători. Vorbim de perioada 23-24. Fiindcă nu recomandăm congelarea produselor, ca să le păstrăm proaspete. Undeva la 250-300 de lei e un coș pentru o masă de Crăciun îmbelșugată".
Asta, pentru 2-3 persoane flâmânde ori 4 mai cumpatate. Costița dungată, cu straturi fine de grăsime și carne, se taie subțire, ca să țină mai mult. Gușa fiartă se face bucăți lunguiețe, cât degetul mic, iar peste jumările calde plouă cu sare și un strop de boia.
La liber în băcănii, toate acestea costă între 60 și 130 de lei kilogramul. Mâncarea gătită ca fel principal e de la 35 la 100 de lei kilogramul, și ciorbele până în 30 de lei porția. Costurile sunt cu cel puțin o treime mai mari, decât în magazinele care vând produse industriale. La rezervări sunt incluse și ambalarea, transportul și, desigur, confortul clientului.
De când dă primul ger care ne zgribulește sub fes, organismul are nevoie de mai multă grăsime, ca să poată produce căldură. Sau putem spune direct, că preparatele noastre de iarnă sunt foarte gustoase și e greu să reziști. Să programezi livrarea pentru zilele dinaintea Crăciunului în băcănii sau la magazinele online, îți asigură mâncarea proaspătă atunci și o așteptare fără griji că vei rata vreo rețetă.
Majoritatea ofertelor sunt cu carne de porc, dar sunt și meniuri cu rață, găină, pește și strict vegetale.
Marius Tudosiei, băcan: "Un astfel de pachet îți acoperă mesele din cele 3 zile de Crăciun. Ar putea să ajungă în jur de 120 de lei de persoană. Sfatul nostru pentru cei care primesc astfel de pachete să nu scoată toată mâncarea pe masă".
Doar cozonacii sunt greu de ascuns! De la început de decembrie, au fost plămădiți, ridicați și mâncați câteva zeci de mii. Au prețuri între 80 și 200 de lei - dacă îi vreți înveliți în ciocolată și umpluți, cât cuprinde, cu cremă de fistic sau alune, dar în unele cofetării listele de comenzi pentru Crăciun s-au închis.
Sursa: Pro TV
Etichete: preturi, craciun, masa de craciun, cozonac,
Dată publicare:
11-12-2024 19:55