Cât costă un coș de cumpărături pentru masa de Crăciun. Care sunt prețurile la cozonaci

×
Codul embed a fost copiat

Cu o tobă, o șuncă, un șir de cârnați și o bucatâ zdravănă de brânză, plus o pâine de casă, deja s-a umplut un coș standard pentru masa de Crăciun.

Când adaugi un cozonac și vreo douăzeci de sarmale deja au plecat din contul cumpărătorului vreo 300 de lei. Este vârf de comenzi în băcănii, restaurante, și la magazinele online, chiar dacă oamenii vor da dublu față de preparatele din fabrică. Unii producători spun că au epuizat deja rezervările pentru cozonaci, care cer mult timp de preparare.

Femeie: "Încă nu... Încă nu ne-am pregătit".

Femeie: "Mai și cumpăr, mai și comand".

Pregătiți doar portofelul. De restul se ocupă ei. Micii fabricanți de mezeluri golesc acum afumătoarele de ciolane priponite cu sfoară, și scurg varza murată de zeamă. Șiruri lungi de mușchi, salamuri uscate și șunci vor merge la feliat și vidat, apoi vor ajunge în băcănii și de acolo în coșuri.

Citește și
West Side Christmas Market
Târgul de Crăciun din Drumul Taberei, West Side Christmas Market - program și tarife. Cât costă un pahar de vin fiert

Ionuț Grama, băcan: "Tobă, leber, caltaboș, apoi urechi coapte, șorici, carnea la garniță, cârnații semiafumați, slană. Ei acum fac comenzile, cu ridicare chiar înainte de sărbători. Vorbim de perioada 23-24. Fiindcă nu recomandăm congelarea produselor, ca să le păstrăm proaspete. Undeva la 250-300 de lei e un coș pentru o masă de Crăciun îmbelșugată".

Asta, pentru 2-3 persoane flâmânde ori 4 mai cumpatate. Costița dungată, cu straturi fine de grăsime și carne, se taie subțire, ca să țină mai mult. Gușa fiartă se face bucăți lunguiețe, cât degetul mic, iar peste jumările calde plouă cu sare și un strop de boia.

La liber în băcănii, toate acestea costă între 60 și 130 de lei kilogramul. Mâncarea gătită ca fel principal e de la 35 la 100 de lei kilogramul, și ciorbele până în 30 de lei porția. Costurile sunt cu cel puțin o treime mai mari, decât în magazinele care vând produse industriale. La rezervări sunt incluse și ambalarea, transportul și, desigur, confortul clientului.

De când dă primul ger care ne zgribulește sub fes, organismul are nevoie de mai multă grăsime, ca să poată produce căldură. Sau putem spune direct, că preparatele noastre de iarnă sunt foarte gustoase și e greu să reziști. Să programezi livrarea pentru zilele dinaintea Crăciunului în băcănii sau la magazinele online, îți asigură mâncarea proaspătă atunci și o așteptare fără griji că vei rata vreo rețetă.

Majoritatea ofertelor sunt cu carne de porc, dar sunt și meniuri cu rață, găină, pește și strict vegetale.

Marius Tudosiei, băcan: "Un astfel de pachet îți acoperă mesele din cele 3 zile de Crăciun. Ar putea să ajungă în jur de 120 de lei de persoană. Sfatul nostru pentru cei care primesc astfel de pachete să nu scoată toată mâncarea pe masă".

Doar cozonacii sunt greu de ascuns! De la început de decembrie, au fost plămădiți, ridicați și mâncați câteva zeci de mii. Au prețuri între 80 și 200 de lei - dacă îi vreți înveliți în ciocolată și umpluți, cât cuprinde, cu cremă de fistic sau alune, dar în unele cofetării listele de comenzi pentru Crăciun s-au închis.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul român ofertat de unguri! I-au oferit și casă în Budapesta, dar n-a vrut să părăsească țara: ”Tot mai bine e acasă!"
Sportivul român ofertat de unguri! I-au oferit și casă în Budapesta, dar n-a vrut să părăsească țara: ”Tot mai bine e acasă!"
Citește și...
Un sortiment de ciocolată din Lidl a fost retras de la vânzare. Ce au descoperit inspectorii ANSVSA
Un sortiment de ciocolată din Lidl a fost retras de la vânzare. Ce au descoperit inspectorii ANSVSA

Toate loturile de calendare de Crăciun din ciocolată livrate în magazinele Lidl din România de un producător au fost retrase de la vânzare din cauza gustului ”nespecific”.

Târgul de Crăciun din Drumul Taberei, West Side Christmas Market - program și tarife. Cât costă un pahar de vin fiert
Târgul de Crăciun din Drumul Taberei, West Side Christmas Market - program și tarife. Cât costă un pahar de vin fiert

Din 28 noiembrie, Parcul Drumul Taberei din Sectorul 6 al Capitalei găzduiește „West Side Christmas Market”, târgul de Crăciun din sectorul 6 al Capitalei.  

Un produs nelipsit de pe mesele românilor de Crăciun a devenit un lux. Puțini și-l mai permit
Un produs nelipsit de pe mesele românilor de Crăciun a devenit un lux. Puțini și-l mai permit

Jumările au devenit o delicatesă, în condiţiile în care un kilogram, costă peste 100 de lei. Oamenii strâng din dinţi, iar cei care nu se pricep, sau nu vor să îşi afume casa, plătesc, doar ca să simtă, că vine Crăciunul.

Porcul de Crăciun, la control. Mesajul inspectorilor sanitar-veterinari către populație. Amenzile ajung la 40.000 de lei
Porcul de Crăciun, la control. Mesajul inspectorilor sanitar-veterinari către populație. Amenzile ajung la 40.000 de lei

Porcul din gospodărie poate fi tăiat doar „sub control sanitar-veterinar” atrage atenția ANSVSA, cu referire la tradiția din preajma Crăciunului. Mai mult, carnea poate fi consumată în cadru restrâns, fiind interzisă vânzarea.

Târgul de Crăciun din Piața Constituției – program, activități și tarife. Cât costă un pahar de vin fiert
Târgul de Crăciun din Piața Constituției – program, activități și tarife. Cât costă un pahar de vin fiert

Cel mai mare târg de Crăciun din Capitală s-a deschis vineri, 29 noiembrie, de la ora 17:00. O mulțime de români i-au călcat pragul încă din prima zi pentru a se bucura de atmosfera festivă.

Recomandări
Măsuri după atacul asupra Electrica. România va înființa un centru de securitate cibernetică în energie
Măsuri după atacul asupra Electrica. România va înființa un centru de securitate cibernetică în energie

România va avea un centru cu specialiști IT, dedicați securității cibernetice în energie.  

Cale liberă spre Schengen. Ţările de Jos au aprobat aderarea completă a Bulgariei şi României
Cale liberă spre Schengen. Ţările de Jos au aprobat aderarea completă a Bulgariei şi României

Ţările de Jos au dat oficial undă verde admiterii complete a Bulgariei şi României în spaţiul Schengen, în urma unui vot în parlamentul olandez care a avut loc miercuri, relatează site-ul de ştiri al televiziunii publice bulgare.  

Georgiana Ene este câștigătoarea MasterChef 2024. Prima reacție după ce a primit trofeul și premiul de 75.000 de euro
Georgiana Ene este câștigătoarea MasterChef 2024. Prima reacție după ce a primit trofeul și premiul de 75.000 de euro

După o competiție intensă și provocări culinare, MasterChef a ajuns la final, iar premiul cel mare a ajuns la Georgiana Ene, o concurentă care a impresionat juriul cu abilitățile sale remarcabile și creativitatea deosebită.