Camera Deputatilor a adoptat pe articole proiectul de modificare a definitiei familiei in Constitutie
Deputatii au discutat, luni, initiativa cetateneasca de modificare a articolului 48 din Constitutie privind familia, urmand ca proiectul sa mearga la votul final de marti in forma in care a ajuns la Parlament.
Singurul amendament sustinut in plen, respins cu o larga majoritate, viza doar limitarea explicita a casatoriei la ”uniunea dintre barbat si femeie”, fara ca aceasta uniune sa fie pusa la baza familiei in genere.
Potrivit propunerii de modificare, alineatul 1 al articolului 48 din Constitutie urmeaza sa aiba urmatoarea forma: ”Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor”.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Deputatul Florin Iordache a anuntat ca grupul PSD sustine aceasta initiativa. ”Clarificarea in Constitutie este binevenita (...) Grupul PSD, la votul final de maine, va sustine in integralitate aceasta initiativa”, a spus fostul ministru al Justitiei.
Un anunt similar a fost facut si de Ionut Simionca, din partea PMP: ”Cred ca trebuie sa ne pastram valorile crestin-ortodoxe si cred ca familia este formata dintr-un barbat si o femeie. Clar si raspicat”
Un al treilea grup care si-a anuntat sustinerea este cel al deputatilor ALDE, prin vocea lui Varujan Vosganian. ”Aceasta optiunea a noastra nu este indreptata impotriva nimanui. Faptul ca eu cred ca intr-o familie trebuie sa-i spuna unui parinte «mama», iar celuilalt «tata» face parte din educatia mea. Faptul ca eu cred ca sansa de revigorare a poporului roman sta in familia care procreeaza si care isi educa odraslele in spiritul valorilor traditionale si al nazuintelor face parte din destinul meu de roman”, a spus Vosganian.
El a afirmat ca initiativa nu reprezinta o incercare de ingradire a drepturilor nimanui de a-si duce viata asa cum doreste. ”Mesajul nostru este unul traditionalist, dar priveste catre viitorul acestei natiuni, si in acelasi timp este un mesaj de toleranta”, a mai spus deputatul ALDE.
Singurul amendament sustinut in plen a fost cel al deputatului PNL Gabriel Andronache. ”Familia are dreptul la ocrotire din partea societatii si a statului prin masuri economice si sociale, inclusiv prin incheierea casatoriei. Casatoria este uniunea liber consimtita intre un barbat si o femeie avand la baza egalitatea intre soti, indatorirea si dreptul la cresterea, educatia si instruirea copiilor”, este amendamentul propus de catre Andronache, sprijinit de catre conducerea PNL.
Andronache a amintit ca in dezbaterile comisiei parlamentare pentru elaborarea Codului Civil in legislatura precedenta s-a convenit ca definirea casatoriei ca uniunea dintre barbat si femeie sa fie inclusa in Codul Civil, fara ca aceasta norma sa fie constitutionalizata pentru a nu afecta drepturile si libertatile unor cetateni.
”Iata ca ce am discutat atunci acum se incalca. Am deschis atunci Cutia Pandorei atata vreme cat intelegerea politica a fost ca amendamentul sa ramana doar in legislatia de nivel organic. In mod evident, prin constitutionalizare, vom incalca drepturile undamentale ale unor cetateni. Este evident ca excludeti filiatia din Constitutie, este evident ca mama care isi creste copilul nu va mai fi protejata de o norma constitutionala. Textul asa cum este propus este o greseala”, a spus Andronache.
El a amintit ca textul Cartei Drepturilor Omului face o distinctie intre dreptul la casatorie si dreptul la intemeierea unei familii. ”A include notiunea de familie in notiunea de casatorie este o greseala (...) Va amintesc ca denumirea articolului 48 din Constitutie este Familia, nu Casatoria”, a argumentat liberalul.
Andronache sustine ca scopul modificarii Constitutiei in ce priveste definirea familiei este restrangerea drepturilor femeii in Romania.
Amendamentul sau a fost respins cu 96 de voturi ”impotriva”, 18 ”pentru” si 8 abtineri.
Esecul lui Andronache era previzibil in conditiile in care, la dezbaterile generale au fost chiar si liberali care si-au aratat sustinerea pentru initiativa de revizuire constitutionala. Printre ei s-a aflat si Andrei Gheorghe. ”Ca unul care sustin familia crestina, mi se pare un moment de referinta pentru Romania. In ultima perioada, valorile identitare ale societatii in care traim sunt tot mai atacate peste tot pe glob. Familia a devenit o tinta. Relativizarea moralei are ca obiectiv relativizarea familiei (...) Nu se restrange absolut niciun drept. Este vorba doar de o clarificare a legislatiei si de intarire a ceea ce reprezinta familia in Romania”, a spus Gheorghe.
Un alt liberal cu o pozitie similara a fost Ben-Oni Ardelean. ”Ne pastram identitatea sau cedam in fata presiunilor externe, unele dintre ele mai vocale fata de altele. Trebuie sa definim cine suntem noi. Acest vot este o certificare a faptului ca avem coloana vertebrala si ca putem sa sustinem identitatea noastra dincolo de orice fel de ingerinte venite din diverse sfere”, a spus Ardelean.
Coalitia pentru Familie a strans un numar de 3 milioane de semnaturi, pe care le-a depus la Senat alaturi de o propunere de revizuire a Constitutiei privind definitia familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se refera la definitia familiei. In actuala forma, acesta prevede ca "familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti", insa semnatarii initiativei vor ca definitia sa fie schimbata pentru a bloca orice posibilitate a legiferarii casatoriei intre persoane de acelasi sex. Astfel, initiativa prevede ca "familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie".
Potrivit articolului 151 al legii fundamentale, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptata de Camera Deputatilor si de Senat, cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei Camere. Daca prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, hotarasc cu votul a cel putin trei patrimi din numarul deputatilor si senatorilor. Revizuirea este definitiva dupa aprobarea ei prin referendum, organizat in cel mult 30 de zile de la data adoptarii proiectului sau a propunerii de revizuire.