Expozitie controversata la Muzeul Antipa: 200 de exponate ce pot cauza emotii puternice
O expozitie controversata care a facut inconjurul lumii starneste controverse si la Bucuresti. 200 de trupuri umane, conservate in silicon vor fi expuse la "Muzeul Antipa".
Asa cum s-a intimplat insa si in alte orase, colectia stirneste critici vehemente. Si la noi, o asociatie crestina cere oprirea evenimentului sub pretextul ca moartea nu este un motiv de distractie, iar corpurile ar fi de fapt ale unor detinuti chinezi. Va avertizam ca urmeaza imagini socante.
200 de cadavre si parti din corpul uman au fost conservate perfect printr-un procedeu chimic numit plastinatie, adica imbalsamarea in silicon lichid. Zvonurile din jurul colectiei acrediteaza ideea ca aceste corpuri sunt ale unor detinuti care au murit in inchisori din China. Imediat dupa aflarea vestii ca expozitia va fi deschisa si la Bucuresti, au aparut si contestatarii.
"Problema ar fi de unde provin aceste corpuri? Daca provin din China e o problema pentru ca stim ce regim functioneaza in China. Pana unde ar putea merge stiinta in acest caz? Ce s-ar putea intampla in cativa ani cand asemenea exponate se pot vinde la taraba fara probleme de constiinta?" spune Larisa Iftime, reprezentat Asociatia Provita Media.
Cei din conducerea Muzeului Antipa, locul unde va avea loc evenimentul si producatorii expozitiei sustin ca toate corpurile au fost donate, in conformitate cu legislatia chineza si ca ar fi vorba despre cadavre nerevendicate, la fel ca cele din universitatile de medicina.
"Romanii care au putut sa vada aceasta expozitie in afara tarii au fost profund impresionati si mi-au sugerat ca daca o sa pot sa o aduc in tara va avea un mare succes", a declarat Dumitru MURARIU, Director al Muzeului de Istorie Naturala "Grigore Antipa". Un singur bilet costa 50 de lei.
Telefoanele suna din toata tara pentru rezervari de bilete, pentru grupuri de elevi, clase care deja cumpara pachete speciale. Psihologii sustin ca atat celor mici cat si adultilor, vederea unor cadavre, expuse fie si in scop stiintific le poate provoca emotii puternice.
Organizatorii sustin ca expozitia "Corpul Omenesc" a adunat peste 20 de milioane de vizitatori la Londra, Amsterdam, Barcelona, Budapesta, Lisabona, Madrid sau Viena. Peste tot a fost intampinata cu proteste.