Cine este Vitalie Proca, suspectul principal in cazul atacului cu un Kalasnikov din Bucuresti

×
Codul embed a fost copiat

Autorul asasinatului la comanda de acum doua luni si jumatate, din Bucuresti, a fost prins la Moscova. Anchetatorii sunt siguri ca Vitalie Proca, un cetatean moldovean, este mercenarul tocmit sa ucida un om de afaceri roman.

Odata cu arestarea lui au iesit la iveala si actiunile din trecutul suspectului, unele sangeroase, pentru care a si fost condamnat. Dar in cazul atentatului din Capitala este foarte posibil ca asasinul sa fi gresit tinta si sa fi tras cu un Kalasnikov intr-un tanar care nu avea nici o legatura cu lumea interlopa. Cert este ca victima a fost atinsa de 7 gloante, dar a supravietuit.

Vitalie Proca este considerat in acest moment suspectul principal in atacul armat din cartierul bucurestean Vitan. Cetateanul moldovean ar fi descarcat un Kalasnikov si un pistol Makarov intr-un tanar care urca in masina lui.

Vitalie Proca a fost prins la Moscova la cererea Romaniei care il daduse in urmarire internationala. Nu se stiu prea multe despre modul in care a fost prins, dar autoritatile ruse au fost mai generoase cu momentul incarcerarii. Vitalie Proca a fost filmat atunci cand a fost dus in celula.

Acelasi individ este principalul suspect intr-un alt caz comis in primavara anului trecut, la Londra, cu un mod de operare asemanator.

Citește și
atacuri armate
Atacurile se tin lant in SUA. Cele mai recente violente, intr-o zi importanta pentru Congres
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

In martie 2012, Vitalie Proca primeste un contract, poate chiar de la cineva din Moscova. Tinta este un fost bancher rus care se stabilise la Londra. German Gorbuntsov este asteptat sa ajunga acasa si cand deschide usa, se trage asupra lui de sase ori.

Fostul bancher a avut noroc. A scapat cu viata. Autoritatile britanice au inceput imediat o ancheta in cautarea tragatorului. Astfel, Scotland Yard-ul a reusit sa-l identifice pe autor in multimea de la metrou. Englezii insa habar nu aveau pe cine cauta. Aveau doar un chip, fara nume, fara istorie. Asa ca au facut publice imaginile cu fata atacatorului, in speranta ca cineva il va identifica.

Subiectul a fost preluat imediat de presa britanica. BBC Crimeshow a acordat cel mai mare spatiu subiectului.

9 luni mai tarziu, Vitalie Proca ajungea la Bucuresti dupa ce fusese probabil contractat de un interlop roman.

Pe 26 noiembrie, in cartierul Vitan, un barbat care pleca spre munca, era mitraliat in momentul in care a urcat in masina. 16 gloante au trecut prin caroserie, 7 dintre proiectile l-au lovit pe tanarul de 26 de ani, in abdomen, cap si membre. Miraculos, Razvan a supravietuit.

La fata locului, anchetatorii au gasit armele folosite in atac, cu urme ADN pretioase pe ele. Existau camere de supraveghere in zona insa anchetatorii au sustinut, cel putin ofical, ca nu sunt imagini folositoare.

O luna mai tarziu, anchetatorii ajung la Vitalie Proca.

In ancheta intervin si britanicii, care constata asemanari intre atacul asupra bancherului rus de la Londra si cel de la Bucuresti.

Lovitura insa au dat-o autoritatile ruse, care l-au prins ieri pe Vitalie Proca la Moscova, cu sprijinul celor de la Chisinau.

Autoritatile romane au cerut extradarea lui imediat ce au aflat ca a fost prins. Daca predarea lui va avea loc, ea se va face in conditii de maxima securitate. Proca este deja cunoscut in inchisorile rusesti.

In 1997, intr-o localitate din Republica Moldova, Proca a intrat in casa peste trei femei si un copil, pe care i-a batut si torturat cu o cruzime infioratoare. Doua dintre victime nu au rezistat loviturilor. A primit initial 30 de ani de inchisoare, ce au fost redusi la 20 si, in cele din urma, a fost eliberat in 2011.

Odata cu prinderea suspectului principal, este tot mai clar ca tanarul ciuruit de gloante pe strasda Mortun, a fost victima unei confuzii. Vitalie Proca are profilul unui mercenar moldovean care executa asasinate la comanda. Unul la care doar lumea interlopa are acces. Iar victima lui nu avea legaturi si reglari de conturi cu nimeni.

Asa cum ancheta a scos la iveala, tanarul care locuia in Vitan nu avea probleme cu legea. Razvan nu face parte dintr-o grupare interlopa sau de crima organizata, nu are datorii la camatari si nu are nici macar o amenda de circulatie.
Tanarul are o firma care vinde geamuri PVC, un apartament si o iubita. Legaturile lui, investigate si de anchetatori, nu duc catre personaje controversate.

De altfel, Razvan si-a parasit locuinta si s-a mutat cat mai departe de locul in care a trecut pe langa moarte.

Daca a fost vorba de o confuzie, asta inseamna ca cel vizat locuieste in aceeasi zona si are o masina ale carei numere de inmatriculare seamana - combinatia de litere este MIR.

Zona este una plina de blocuri in care o persoana cu un trecut complicat isi poate pastra anonimatul cu usurinta. Este insa clar ca trebuie sa locuiasca undeva in apropiere de locul atacului. Proca l-a cautat in cartier si ceva l-a determinat sa creada ca l-a gasit.

Investigatia in acest caz este in derulare, insa anchetatorii refuza sa vorbeasca despre variantele pe care le au in lucru.
 

10 gloante trase in rafala, apoi foc cu foc. Detaliile atacului cu arme Kalasnikov din Capitala

Articol recomandat de sport.ro
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
Citește și...
Bratul... violent al legii. Un barbat si o femeie, batuti de seful de post:
Bratul... violent al legii. Un barbat si o femeie, batuti de seful de post: "Mi-a frant mana"

Acuzatii grave il vizeaza si pe un politist din Dolj. Doi batrani sustin ca omul in uniforma i-ar fi batut, pentru ca unul dintre ei a refuzat sa fie martor la o infractiune.
 

Atacurile se tin lant in SUA. Cele mai recente violente, intr-o zi importanta pentru Congres
Atacurile se tin lant in SUA. Cele mai recente violente, intr-o zi importanta pentru Congres

Atac dupa atac in Statele Unite. O persoana a murit si alti patru oameni sunt raniti, dupa ce un individ inarmat a deschis focul intr-o cladire de birouri din Arizona. A vrut sa transeze o disputa, afirma politia, care l-a arestat ulterior.

Jandarmul din Timisoara care a incercat sa jefuiasca 3 pakistanezi, arestat pentru 29 de zile
Jandarmul din Timisoara care a incercat sa jefuiasca 3 pakistanezi, arestat pentru 29 de zile

Jandarmul din Timisoara si amicul sau, care au incercat sa jefuiasca trei pakistanezi intr-o pensiune din oras, au fost arestati preventiv, pentru 29 de zile.

Recomandări
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”

Primarul general Nicușor Dan nu a mai avut răbdare să stea până la finalul negocierilor PSD-PNL în seara zilei de luni, în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis soarta candidatului Cătălin Cîrstoiu, așa că s-a jucat cu copiii și ... s-a culcat.

Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin
Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin

"Ce se va întâmpla pe termen lung cu Rusia?" este marea întrebarea pe care foarte multă lume și-o pune, mai ales că nici măcar "Țarul de la Kremlin", Vladimir Putin, nu poate scăpa de moarte.

Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”
Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va negocia cu acesta pentru retragerea din cursa electorală.