BAC 2011. Doua profesoare risca inchisoarea pentru "fondul de protocol": 9.000 de lei

08-07-2011 11:15

Bacalaureat

Doua profesoare de la un liceu din Sangeorz-Bai sunt cercetate penal pentru trafic de influenta. Doua adolescente le-au reclamat ca urmau sa primeasca bani de la elevi, pentru a-i da comisiei de bacalaureat, pentru ca elevii sa fie favorizati.

Conform purtatorului de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Bistrita-Nasaud, procurorul Angela Sangeorzan, banii au fost adunati de la elevii claselor a XII-a A si a XII-a B de la Liceul Teoretic «Solomon Halita» din Sangeorz-Bai, prin intermediul a doi elevi.

Bineinteles, motivul oficial era legat de alcatuirea unui "fond de protocol". Acest fond urma sa fie inmanat unor profesori diriginti, care urmau la randul lor sa-i transmita comisiilor de examinare la examenul de bacalaureat.

"Cercetarile penale se efectueaza sub aspectul traficului de influenta, pedepsit cu inchisoarea de la doi la zece ani. Este vorba de profesoarele diriginte Daniela Vasilichi si Alexandra Caluser. Fondul de protocol a fost de 150 de lei, platit de fiecare elev. in una din clase erau 30 de elevi, in alta 29. In total, suma stransa cu titlul de fond de protocol a fost de 9.000 de lei", a declarat Angela Sangeorzan, citata de Mediafax.

Potrivit sursei citate, din dosar nu rezulta daca elevii au promovat examenul de bacalaureat sau nu.

"Nu stim daca banii au ajuns la comisie, nici daca elevii au luat sau au picat bacalaureatul. Ancheta este la inceput. La noi, dosarele s-au inregistrat la 22 iunie, sunt repartizate la procuror, care lucreaza la ele. in conditiile in care se impune extinderea cercetarilor la alte persoane si pentru alte fapte, procurorul poate face acest lucru, dar acest lucru il va vedea procurorul cand va face ancheta", a declarat Sangeorzan.

Conform aceleiasi surse, absolventele nu mentioneaza daca acele doua profesoare le-au cerut bani, ele mentionand ca "s-a luat hotararea" strangerii unor sume de bani.

"Reiese din sesizarile absolventelor ca banii s-au adunat, dar nu se stie unde au ajuns si la cine. Ancheta va stabili acest lucru", a spus Singeorzan.

Inainte de contestatii, de la Liceul Teoretic "Solomon Halita" din Sangeorz-Bai promovasera 72,73% dintre absolventi. In judetul Bistrita-Nasaud, promovabilitatea la bacalaureat inainte de contestatii a fost de 41,92%.

Contestatii BACALAUREAT 2011. Rezultate FINALE au inceput sa fie afisate.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO