Viceprimarul Capitalei, audiat în dosarul protestelor. Carmen Dan e contrazisă din nou

Aurelian Bădulescu
Agerpres

Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, despre care ministrul de Interne Carmen Dan spunea că s-a aflat în centrul de comandă din Piaţa Victoriei la manifestaţia din 10 august, a fost audiat la Parchetul General.

Viceprimarul Capitalei Aurelian Bădulescu a susţinut, la ieşirea de la Parchetul General, că în Piaţa Victoriei nu a existat un centru de comandă, aşa cum "există ideea în spaţiul public", ci doar o încăpere aflată într-o clădire din zona Guvernului păzită de SPP, despre care a presupus că este a Secretariatului General al Guvernului. Bădulescu a spus că s-a aflat în acea încăpere alături de prefectul Bucureştiului, Speranţa Cliseru, încă de la ora 16.00, transmite News.ro.

"Nu am fost în niciun centru de comandă. Din păcate, trebuie să înţelegeţi că nu a existat un centru de comandă, a existat o încăpere unde reprezentantul Prefecturii împreună cu reprezentantul administraţiei publice din acea zi, resectiv subsemnatul, care avea delegate atribuţiunile primarului, a trebuit să luăm măsuri care prevedeau modul de administrare al oraşului în situaţii de criză. Având în vedere datele şi informaţiile care existau la acea dată şi anume faptul că urmau să existe violenţe, date pe care le aveam din exploatarea surselor deschise, din mesajele subliminale pe care le trimiteau pe conturile de Facebook agitatorii şi iniţiatorii acestui miting neautorizat, am luat măsurile care se dispuneau. Ceea ce se induce în media şi în mediul public, că exista un centru de comandă, nu ştiu ce, este o chestiune speculativă şi cred că deja depăşim o numită limită a normalităţii. Nu a fost nicio conspiraţie, nu a fost nimeni în altă parte decât acolo unde trebuia să fie”, a declarat Aurelian Bădulescu.

Întrebat în ce clădire se aflau cei care au luat deciziile din seara de 10 august, Bădulescu a spus că a fost vorba despre o clădire care se afla în zona Guvernului şi care era păzită de SPP.

"Am dedus că acea clădire era o clădire a SGG-ului”, a adăugat el.

Citește și
Jandarmi, proteste, Piata Victoriei
Doi suspecți au fost ridicați de poliție în dosarul violențelor asupra femeii jandarm
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, despre care ministrul de Interne Carmen Dan spunea că s-a aflat în centrul de comandă din Piaţa Victoriei la manifestaţia din 10 august, a fost audiat în calitate de martor.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, declara că în 10 august, la ora 16.00, în punctul de comandă din Piaţa Victoriei s-au prezentat prefectul Capitalei şi viceprimarul Aurelian Bădulescu.

Viceprimarul Capitalei despre 10 august: Am avut de a face cu o dezordine publică, provocată de bătăi de stradă de tip Belfast

"Din punctul meu de vedere, nu s-a greşit din partea Jandarmeriei. Din punctul meu de vedere, am avut de-a face cu o dezordine publică, provocată de bătăi de stradă de tip Belfast, care, având în vedere acţiunea şi modul în care acestea s-au desfăşurat, adică pe interiorul străzilor, pentru că aţi observat că, la un moment dat, piaţa a rămas liberă, au scăpat din mână, pentru că violenţa era aproape de neimaginat. (...) În opinia mea, jandarmii au procedat atât cât au putut pentru a restabili ordinea de drept la acel moment", a susţinut Bădulescu, după întâlnirea cu procurorii.

Întrebat de jurnalişti de la cine primea informaţiile în ziua protestului, Bădulescu a spus: "De la cine primeaţi şi dumneavoastră. De la Facebook".

El a explicat că procurorii vor să afle cine a îndemnat lumea la "nesupunere în faţa legii".

"Procurorii au întrebat cine a fost organizatorul înscris, după ce domnul Cioacă a renunţat la cerere. Eu am explicat că domnul Babanu, care e la mare, împreună cu domnul Dide şi domnul de la Timişoara au venit în faţa comisiei şi au spus că sunt organizatorii de drept ai acestui miting. Am observat şi mă bucur că echipa de procurori este una obiectivă, vrea să vadă cine a îndemnat lumea la evenimentele, la nesupunere în faţa legii, cine a greşit din partea jandarmilor, dacă au greşit, şi cine a adus oamenii în piaţă", a precizat viceprimarul.

De asemenea, întrebat cine a luat decizia de evacuare a Pieţei Victoriei, Aurelian Bădulescu a arătat că el nu a avut acces la acele decizii şi că s-a dus să vadă "dacă sunt manipulanţii de tramvaie în regulă".

De altfel, viceprimarul a răspuns ironic la mai multe întrebări adresate de jurnalişti, spunând, printre altele, că el a avut "atribuţii culinare" în timpul protestului.

Cătălin Paraschiv, audiat în dosar

Joi, în acest dosar a fost audiat la Parchetul General şeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei, colonelul Cătălin Paraschiv, iar miercuri a fost audiată prefectul Speranţa Cliseru, ambii având calitatea de martor.

Speranţa Cliseru, cea care a semnat ordinul de intervenţie în forţă a jandarmilor, a susţinut la ieşirea de la audieri că a respectat legea "cu stricteţe”, iar ordinul de intervenţie în forţă a jandarmilor la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei pe care l-a semnat respectă legislaţia în vigoare. Speranţa Cliseru a mai spus că are calitatea de martor în dosarul instrumentat de procurorii Parchetului General şi nu a vrut să răspundă la întrebările jurnaliştilor, repetând că a respectat legea. De asemenea, Cliseru a spus că nu a fost în Piaţa Victoriei în 10 august, contrazicându-i astfel pe ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan, precum şi pe coordonatorul intervenţiei jandarmilor Laurenţiu Cazan, care au afirmat că prefectul a fost prezent la faţa locului încă de la ora 16.00.

Numărul plângerilor depuse în dosarul violenţelor din 10 august din Piaţa Victoriei ajunsese la 651, a anunţat Parchetul General.

Dosarul violenţelor din Piaţa Victoriei a fost preluat de către Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia Parchetelor Militare de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti.

Peste 400 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale la protestul din Piaţa Victoriei.

Cei care acuză modul în care s-a desfăşurat mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei şi intervenţia în forţă a jandarmilor pentru restabilirea ordinii trebuie să accepte că acestea au fost determinate de acţiunile violente ale unora dintre protestatari, a susţinut ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan. Ea a prezentat duminică, într-o declaraţie de presă, cronologia protestului din 10 august, când au avut loc incidente violente între protestatari şi forţele de ordine, în urma cărora sute de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, şi a atras atenţia că protestatarii paşnici au avut de suferit inclusiv din cauza faptului că au fost „reticenţi” în a se delimita de manifestanţii violenţi.

De asemenea, Carmen Dan, secretarul de stat Read Arafat şi reprezentanţii Jandarmeriei au fost audiaţi marţi în Comisia de Apărare din Parlament, unde au prezentat raportul întocmit de minister în legătură cu violenţele din 10 august din Piaţa Victoriei, Carmen Dan vorbind despre prezenţa ei în minister de la ora 12.00 până la ora 03.00. Ea a susţinut că prezenţa sa în minister a fost doar pentru a-şi asuma responsabilitatea, dar şi că ar fi fost obligatoriu să existe informaţii şi indicii din care sa rezulte că "avem de-a face cu un atac la ordinea constituţională, un atac la adresa stabilităţii sociale şi economice". Dan a mai spus că în urma anchetei interne a Jandarmeriei Române au fost descoperite şase cazuri în care 10 jandarmi ar putea fi autori ai unor fapte de natură penală. De asemenea, ministrul a susţinut că nu a discutat cu prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru în ziua de 10 august şi că a aflat despre ordinul de intervenţie în forţă a jandarmilor pentru restabilirea ordinii publice după ce acesta a fost semnat.

Opoziţia a criticat modul în care s-a desfăşurat audierea ministrului de Interne Carmen Dan şi a reprezentanţilor Jandarmeriei în comisia de apărare din Parlament, unde aceştia au fost chemaţi de PNL să dea explicaţii despre intervenţia forţelor de ordine la mitingul din 10 august, spunând că, deşi au fost puse multe întrebări, ministrul de Interne a răspuns doar la câteva. Deputaţii PNL şi USR spun că au participat la comisie mai mult ca spectatori, pentru că nu le-a fost arătat raportul şi nici măcar nu ştiu care erau informaţiile clasificate. Deputatul PNL Victor Dobre a atras atenţia că de la audiere a lipsit prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, care a semnat ordinul de intervenţie în forţă a jandarmilor. "Nefiind decidentul, nu am avut cu cine clarifica motivele intervenţiei”, a spus Victor Dobre, precizând că imediat ce se va relua activitatea parlamentară, va solicita audierea în comisia de apărare a prefectului.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Vâlcov a publicat un protocol între Parchetul General și SRI, din 2016. Reacția Serviciului de Informații
Vâlcov a publicat un protocol între Parchetul General și SRI, din 2016. Reacția Serviciului de Informații

Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, a publicat joi seara un protocol încheiat de Parchetul General și Serviciul Român de Informații, în 7 decembrie 2016. Purtătorul de cuvânt al SRI a precizat că documentul a fost denunțat.

Doi suspecți au fost ridicați de poliție în dosarul violențelor asupra femeii jandarm
Doi suspecți au fost ridicați de poliție în dosarul violențelor asupra femeii jandarm

Doi suspecți au fost ridicați în această dimineață de polițiștii Serviciului Omoruri în dosarul privind agresarea femeii jandarm în Piața Victoriei. 

Nicolae Bacalbaşa spune că toţi cei care au depus plângeri la Parchet ar trebui sancţionaţi imediat
Nicolae Bacalbaşa spune că toţi cei care au depus plângeri la Parchet ar trebui sancţionaţi imediat

Excesul de violenţă al jandarmilor la protestele din 10 august este perfect explicabil, a susţinut la RFI deputatul PSD Nicolae Bacalbaşa, care a făcut o paralelă între evenimentele din Piaţa Victoriei şi confruntările din Fâşia Gaza.

Recomandări
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

Un nou val de praf saharian a ajuns în România. Un strat de nisip fin s-a așezat pe mașini
Un nou val de praf saharian a ajuns în România. Un strat de nisip fin s-a așezat pe mașini

Un nou val de praf saharian a ajuns în România. Încă din zorii zilei de miercuri, un strat de nisip fin s-a așezat pe mașini, după ce cu o noapte înainte a plouat.