Arafat anunță stocuri "limitate" de echipamente și materiale sanitare în spitale și IGSU

Ultima actualizare: 27-02-2020 22:33
Raed Arafat
Pro TV

Raed Arafat susține că stocurile autorităţilor române în ceea ce priveşte echipamentele şi materialele sanitare necesare gestionării problemelor cauzate de COVID-19 sunt "limitate”, iar achiziția în timpul unei crize "devine aproape imposibilă".

Arafat a precizat că discuţiile cu specialişti din alte ţări arată că şi la nivel mondial este nevoie de astfel de echipamente.

"Chiar dacă acum bani avem, când încerci să rezolvi problema stocurilor în timp crizei, unu: că te costă mult, doi: aproape devine imposibil. (...) La acest moment avem stocuri limitate la nivel de IGSU şi spitale, dar ultimele informaţii care le-am primit astăzi am găsit, se pare furnizori cu care vom discuta mâine. Am găsit la ANSVSA (Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor - n.r.) stocuri de echipamente de protecţie care vor constitui un tampon până la livrarea stocurilor pe care le vom achiziţiona”, a declarat Raed Arafat joi seară, la un post de televiziune, potrivit News.ro.

Arafat a arătat că specialişti din mai multe ţări au spus că stocurile pentru echipamente de protecţie sunt limitate peste tot.

"Din fericire, noi am început deja să semnăm contracte şi semnalele sunt pozitive că vom avea mai multe stocuri în următoarele trei-patru săptămâni maxim, două, trei săptămâni”, a mai spus şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

El a precizat că este de recomandat ca cei care prezintă simptome să discute cu medicul de familie, fie şi telefonic şi că este "de evitat” prezentarea la unităţile de primiri urgenţe ale spitalelor.

"Să te duci într-o unitate de primiri urgenţe să te amesteci cu toată lumea şi acolo fie tu să contaminezi pe alţii, având gripă, fie alţii să te contamineze pe tine, asta trebuie evitat”, a amai spus Arafat.

Arafat anunța miercuri că stocurile de materiale necesare sunt suficiente

 

Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a precizat, miercuri, într-o declarație de la sediul Ministerului Afacerilor Interne, că o epidemie nu se poate declanşa în câteva ore, iar stocurile de materiale necesare activităţii medicilor pentru aceste cazuri sunt suficiente.

De asemenea, oficialul guvernamental a declarat că așa numita criză a măștilor medicale destinate populației este una falsă, deoarece ”unii și-au ascuns măștile, ca să le scoată să le vândă la suprapreț”.

”Și știm că unii și-au ascuns măștile, ca să le scoată să le vândă la suprapreț, când starea de panică a populației poate să fie mai ridicată. Și acest lucru este clar că va duce la o panică a populației, că n-avem măști. Sunt convins că vor apărea măștile pe diferite căi și cu prețuri extrem de mari. Vom lua și măsuri în acest sens, pentru că măștile destinate populației diferă de cele destinate personalului medical.

Și probabil că vom reuși să avem anumite cantități de rezervă de măști pentru distribuire gratuită în viitor populației dacă într-adevăr se transformă situația într-o situație critică de epidemie care să necesite acest lucru. La acest moment, încă din fericire nu avem niciun caz și de la un caz până la o epidemie există deci o perioadă care trece și care bineînțeles trecem și noi la altă fază de răspuns și de pregătire a populației.” - a mai spus Arafat.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO