ANIMAŢIE GRAFICĂ: Cum a avut loc accidentul produs de un şofer de ambulanţă beat

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 17 Octombrie 2018 18:51
Categorie: Actualitate

O situaţie alarmantă a ieşit la lumină, după ce un şofer de ambulanţă din Făgăraş a plecat băut în misiune şi a provocat un accident în care asistenta şi pacientul pe care îl transporta au fost răniţi.

Şoferul a intrat în tura marţi seară la ora 7, la staţia de ambulanţă din Făgăraş. Deşi era băut, s-a urcat la volan şi a plecat împreună cu o asistentă 18 kilometri spre localitatea Vad, la un pacient care acuza dureri de torace.

La întoarcere, nu a mai controlat ambulanţa şi s-a înfipt într-un parapet, apoi a ieşit de pe şosea. Pentru că impactul a fost dur, părţi din vehicul s-au rupt, iar pacientul şi asistenta au fost răniţi.

Scăpat teafăr, şoferul a fost pus să sufle în alcooltest. Dispozitivul a indicat că avea o alcoolemie de 0,97. Ulterior probele au arătat că avea o concentraţie de alcool în sânge de 2,83. Între timp, comisia de disciplină a Ambulanţei din Braşov a decis să îl concedieze pe şofer.

Accidentul aduce însă în atenţie o problemă gravă a serviciului de salvare. În România, nu există nicio lege prin care şoferii să fie testaţi dacă au consumat alcool înainte de a pleca la intervenţii.

Există doar un regulament de ordine interioară care îi obligă pe angajaţii să anunţe dacă observă că vreunul dintre ei este băut - dar astfel de cazuri sunt rare.

David Levente, Director Serviciul Judeţean de Ambulanţă Braşov: "Din păcate nu avem cum să verificăm. Nu îmi explic de ce asistenta nu a observat că e în neregulă ceva. Este prelucrat cu tot personalul regulamentul de ordine interioară."

Ca să evite astfel de probleme, la serviciul de Ambulanţă din Ilfov au fost cumpărate câteva alcoolteste, iar angajaţii sunt testaţi din când în când prin sondaj. O astfel de iniţiativă a existat şi în Bistriţa dar - din lipsă de personal - oficialii au renunţat la ea.

Problema - spun cei din sistem - ar trebui rezolvată printr-o regulă impusă de Ministerul Sănătăţii în toată ţara - aşa cum au procedat cei de la transporturi. Portivit unui ordin vechi în 1986, angajaţii din depouri, mecanicii de locomotivă şi controlorii de tren sunt testaţi dacă vin băuţi la serviciu.

Ce alcoolemie avea un şofer de ambulanţă care a provocat un accident
Ce alcoolemie avea un şofer de ambulanţă care a provocat un accident
VIDEO PROTVPLUS.RO
incendiu Buzău
Femeie din Buzău moartă în incendiul care i-a cuprins casa. Suspiciunea pompierilor
Al 11-lea deces din cauza gripei - un bărbat de 60 de ani. Recomandările medicilor
Mesajul unui miner revoltat pentru premierul Dăncilă: ”Suntem praf, coană Viorica”
Greva minerilor: Dăncilă, contrazisă de Ministrul Energiei. Preţurile au explodat
Rezultate LOTO 6 din 49 - 17 ianuarie 2019. Numerele căștigătoare
Theresa May trebuie să prezinte un nou plan de Brexit până pe 21 ianuarie
vanatoare, tiriac, balc, gonac
Măsuri fără precedent pentru vânătoarea lui Țiriac de la Balc. Localnicii, revoltați
Fenomen îngrijorător. Greșeala pe care o fac elevii şcolilor de şoferi
Rasună drujbele în Poiana Braşov. Pericolul apărut din cauza ninsorilor abundente
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Metroul va avea panouri de siguranță, însă nu în toate stațiile
Începe procesul penal al lui Ilie Năstase. Fostul tenismen, judecat pentru 2 acuzații
Analiști, despre condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept