Anchetă în cazul avionului prăbuşit în judeţul Iaşi, la un show aviatic. Principala ipoteză

Ultimul update: Joi 24 August 2017 16:16
Data publicarii: Duminica 20 August 2017 07:35
Categorie: Actualitate

O anchetă este în plină desfăşurare în judeţul Iaşi, după ce un avion de mici dimensiuni, cu doi oameni la bord, s-a prăbuşit la un show aviatic, în comună Tatarusi!

În timp ce specialiştii în aeronautică încearcă să afle ce a provocat accidentul, medicii îl ţin sub observaţie pe bărbatul de 32 de ani, pasager în avion, care a supravieţuit impactului.

Cel de la manşă, un pilot de 60 de ani cu experienţă, a intrat în stop cardio-respirator şi pentru el nu s-a mai putut face nimic.

Avionul a survolat pădurea de 5 ori înainte de tragedie, povestesc martorii. Pilotul ar fi încercat să execute o manevră, dar nu a mai putut controla aparatul de zbor, care pur şi simplu a intrat în picaj şi s-a zdrobit de deal.

Avionul de mici dimensiuni s-a prăbuşit la aproximativ două sute de metri de pistă de aterizare. Primul care a dat alarmă a fost un localnic, care se află pe câmp.

Avionul militar american prăbușit în apele australiene a fost localizat

La scurt timp după ce a fost dată alarma, au ajuns în zona mai multe eechipaje de la Ambulanţă, SMURD şi ISU.

Autorităţile locale spun că, la zilele comunei Tatarusi, este un obicei că, în fiecare an, localnicii să se bucure şi de un show aviatic, iar curioşii pot urcă la bordul unui avion preţ de câteva minute, să admire pivelistea de sus.

Localnic: "Am văzut avionul că se lasă jos, asupra copacilor, fără motor şi s-a prăbuşit. Am sunat la 112 şi am venit la epava. Pilotul aruncat la 10 metri în râpă, decedat şi un pasager inconştient, pe care l-am scos, în timpul asta a ajuns şi poliţia."

Pilotul aeronavei, un bărbat de 63 de ani din Iaşi, a fost resuscitat zeci de minute, însă medicii nu l-au mai putut salva.

Avea peste 40 de ani de experienţă, spun colegii care nu-şi pot explică tragedia.

Avionul care s-a prăbuşit făcea un zbor de antrenament şi se pregătea pentru o demonstraţie programată astăzi. Cu câteva zeci de minute înainte de accident, şi adjunctul IPJ Iaşi, şi primarul localităţii, urcaseră la bord.

Primarul spune că nu a semnat nici un contract şi nu a stabilit nici un regulament de zbor cu avioanele venite la acest eveniment.

Costel Iosub, primarul comunei Tătăruși: "Sunt avioane particulare care şi au venit pentru un zbor de agrement. Primăria Tatarusi nu are nici o relaţie contractuală. Eu am urcat, am zburat şi eu şi m-a ferit Dumnezeu de o nenorocire."

La faţa locului au ajuns şi specialişti de la Autoritatea Aeronautică pentru a găsi răspunsuri în ancheta începută în acest caz.

Medicii spun că tânărul care se afla în avion, alături de pilot, este în afară oricărui pericol. El a fost audiat deja de anchetatori.

Dr. Diana Cimpoeşu, şef SMURD Iaşi: "Pacientul este bine, spune că din propria dorinţă s-a urcat în avion, este stabil, are leziuni la cap şi la nivelul plămânului, plăgi multiple pe faţă şi fractură de bazin."

Procurorii vor să afle şi dacă aceste curse erau, într-un fel, fiscalizate. În timp ce primarul spune că cei care erau luaţi în plimbările de agrement nu plăteau nimic, unii localnici susţin că ar fi plătit.

În acelaşi timp, anchetatorii vor să vadă de ce autorităţile locale nu au semnat nici un contract cu cei care zburau la mitingul aviatic şi dacă le-au cerut piloţilor documente pentru revizia şi starea tehnică a avioanelor.

Anchetatorii vor verifica şi autorizaţiile de survol ale piloţilor. În plus, la faţa locului nu există nici un fel de asistenţă medicală, lucru obligatoriu pentru astfel de evenimente.

 

Un avion cu două persoane la bord s-a prăbușit în județul Iași. Pilotul a murit. FOTO

Un avion cu două persoane la bord s-a prăbușit în județul Iași. Pilotul a murit. FOTO

VIDEO PROTVPLUS.RO

masina politie

O femeie a sunat la 112 şi a anunţat că fiica sa are droguri. Ce au găsit poliţiştii

Ziua Aviației 2018. Festivitățile stau în umbra accidentelor din ultimele două săptămâni

Niciun candidat nu s-a înscris pentru postul de şef al DNA. Explicaţia lui Tudorel Toader

Orașul în care copiii se joacă printre porcii mistreți. Cum de a fost posibil

Muncitorii din Capitală au împrăștiat soluție împotriva tânțarilor în marile parcuri

Proiectil din Primul Război Mondial încă activ, descoperit în curtea unui gorjean

apa vaslui

Dezastru în Vaslui. Viiturile au transformat drumurile în mlaștini

Guvernul se reuneşte a doua oară în această săptămână. Este ultima zi când se pot da Ordonanţe de Urgenţă

Un jurnalist român o desființează pe președinta Croației. ”Prostimea preia gogoși enorme”

Familie de urşi fotografiată lângă Spitalul Miercurea Ciuc: ”Au mers să-și viziteze victimele”

Definitivat 2018. Au fost publicate Subiectele si Baremele la Definitivat 2018

Decizie în cazul tânărului din Craiova care a provocat accidentul în care i-a murit iubita