A inceput curatenia de primavara in penitenciarele din tara. Suma alocata de Guvern pentru "confortul" detinutilor

18-03-2015 18:44


Un milion de lei - iata suma care va ajunge, in urmatoarele saptamani, in vistieria penitenciarelor. Guvernul a alocat bani, pentru curatenia de primavara in inchisorile murdare si supraaglomerate.

Exista si o intentie: ca in viitor sa fie construite doua centre noi. Chiar daca este nevoie de sume uriase, statul vrea conditii mai bune pentru viitorii condamnati, multi dintre ei fosti demnitari ai Romaniei.

Din milionul alocat acum vor fi igienizate si se vor cumpara saltele si paturi. Este un inceput pentru cei 32.000 de detinuti care se afla in prezent in penitenciarele din Romania si care se plang de ani de zile ca stau inghesuiti in frig si mizerie.

Si pentru ca parchetele nu mai prididesc cu dosarele penale si tot mai multi demnitari sau oameni de afaceri risca sa ajunga dupa gratii, s-au alocat bani si pentru studii de fezabilitate, cate 500.000 de lei, in vederea construirii a doua noi puscarii: una in Berceni, langa Capitala, alta la Caracal.

Chiar ministrul Justitiei declara in urma cu o luna ca are nevoie de o jumatate de miliard de euro pentru cele doua constructii.

Robert Cazanciuc, ministrul Justitiei: "Evaluarile arata ca un penitenciar nou, cu 700 de locuri poate costa 60-80 de milioane de euro. Pentru a rezolva problema deficitului de spatii, avem deci nevoie de o jumatate de miliard de euro. Si e nevoie de o suma similara pentru a le moderniza pe cele existente."

Nici traiul in centrele de arest preventiv nu este teribil. Multi dintre politicienii cercetati de DNA s-au plans de conditiile din celule.

De cateva saptamani, si aceste spatii de detentie au intrat in renovare, adica sunt igienizate. Cele 52 de centre de arest preventiv din tara vor fi, insa, modernizate cu 1 milion de euro in urmatorii doi. Banii vin de la statul norvegian. Vor fi schimbate geamurile, instalatiile sanitare si vor fi varuiti peretii. Cel care a sustinut insistent necesitatea modernizarii centrelor de detentie a fost Sorin Ovidiu Vantu.

VIDEO PROTVPLUS.RO