1 Decembrie, ziua in care francezii si italienii au fost frati cu romanii. Imagini de la petrecerile din Bologna si Paris
Asa cum au invatat cand erau in tara, romanii din diaspora au sarbatorit Ziua Nationala cu cantece, dans si mancare, ca la mama acasa: mamaliga, sarmale si fasole cu ciolan.
Mai mult, au incins hore in care i-au prins si pe prietenii lor francezi sau italieni. Ai nostri au incercat sa aduca de 1 Decembrie o bucata din Romania la ei pe masa si in suflet.
Intr-un restaurant dintr-un orasel aflat in apropierea Parisului, a fost petrecere mare. Peste 100 de romani si prietenii lor francezi au sarbatorit ziua noastra nationala cu sarmale, fasole cu ciolan, mamliguta si palinca din Ardeal. Petrecerea a unit doua natiuni. Apoi, s-a incins o hora romaneasca.
Petrecere a continuat cu concursuri de dans, iar cativa romani, care au magazine cu produse traditionale deschise la Paris, au impartit, drept premii, cosuri cu bunatati.
In Marea Britanie, la Essex, studentii nostri au marcat si ei momentul, cu dansuri romanesti in curtea celebrei universitati.
La Bologna, in Italia, romanii s-au prins in alta hora: o bucurie spontana, izvorata din sufletele celor care au plecat sa-si gaseasca un rost in alta parte, dar care nu au uitat, niciodata, locul unde s-au nascut.
Peste 100 de oameni s-au intalnit la centrul cultural din oras. Au umplut mesele cu sarmale, carnati, salata de boeuf, palinca si vin rosu, adus din tara care a incalzit atmosfera.
La Bologna, s-a purtat, cu mandrie, tricolorul in piept.