(P) Satul unde incondeierea oualor se invata la scoala, iar copiii pot imprumuta jucarii de la "ludoteca"


Ultimul update: Joi 26 Noiembrie 2015 07:07
Data publicarii: Luni 23 Noiembrie 2015 12:22
Categorie: Advertoriale
oua incondeiate

Tara Dornelor – sau “Depresiunea Dornelor”, cum ii spun geografii – adaposteste locuri desprinse din povesti. Unul dintre ele este satul Ciocanesti.

Ciocanesti a fost declarat inca de acum un deceniu comuna-muzeu iar anul trecut a primit titlul de sat cultural al Romaniei. Datand inca pe vremea lui Alexandru cel Bun, acum peste 600 de ani, Ciocanestiul se afla chiar pe drumul ce uneste Transilvania de Moldova, in Tara Dornelor.

Daca nu ati fost niciodata in Ciocanesti, sigur ati vazut imagini de aici: este localitatea unde pana si casele sunt incodeiate. Asta fiindca Tara Dornelor e centrul acestei traditii: la nici 100 de kilometri unul de altul, se afla doua muzee ale oualor incondeiate, in Ciocanesti si Vama, pentru a nu pune la socoteala numeroasele colectii ale localnicilor.

Etnografii afirma ca desenele pe care le vedem pe ouale de Pasti din Tara Dornelor sunt simboluri vechi de secole ale vietii, harniciei sau iubirii, crampeie din intelepciunea populara, la fel ca si modelele de pe costumele populare. Traditia se transmite de la o generatie la alta, iar in Muzeul Oualor Incondeiate din Ciocanesti exista o scoala unde atat copiii din sat, cat si vizitatorii, o pot invata. Si desi poate parea simpla, in realitate incondeierea unui ou poate dura si o saptamana. E un procedeu complex, in care se acopera acopera oul cu mai multe straturi de ceara, iar la final acestea se topesc la flacara unei lumanari.Era firesc ca in sat sa existe in fiecare an, in perioada sarbatorilor de Pasti, un Festival National al Oualor Incondeiate. Iar cei care vin in august in zona pot participa si la Festivalul National al Pastravului. De altfel, aproape in fiecare luna exista o sarbatoare, fie ca e dedicata colindelor, naturii, stanelor din Tara Dornelor, vestitilor plutasi de pe Bistrita sau lazilor de zestre, care sunt scoase la defilare vara de gospodari.

Si tot in Ciocanesti exista, de mai bine de 15 ani, o „ludoteca”, adica un loc de unde parintii si copiii lor pot impumuta jucarii, la fel cum se imprumuta carti de la biblioteca. Ludoteca din Ciocanesti are peste 700 de jucarii, majoritatea donate de o asociatie din Elvetia. Dar turistii care trec prin sat sunt indemnati sa lase jucariile vechi ale celor mici.In Tara Dornelor se desfasoara proiectul “Dupa Noi” al Coca-Cola HBC Romania, care produce acolo si apa Dorna. Proiectul este dedicat sustenabilitatii, pastrarii naturii, traditiilor si valorilor. „Dupa Noi este promisiunea facuta fata copiiilor nostri ca vor respira aer curat, vor cutreiera munti si vai racoroase si vor bea apa proaspata, ca ne vom bucura de natura fara sa le ingradim altora dreptul de a se bucura la randul lor de ea, ca vom repara ce s-a stricat, ca vom planta ce s-a taiat si vom sadi bucurie in sufletele celor pe care ii vom intalni. Ca ne vom gandi intotdeauna la ce lasam in urma noastra.”

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO