(P) Regulile secrete ale mersului pe munte. Singura scoala din Romania unde pot fi invatate gratuit

Ultimul update: Sambata 03 Octombrie 2015 07:07
Data publicarii: Miercuri 30 Septembrie 2015 16:32
Categorie: a
scoala de mers pe munte, tara Dornelor

Mersul pe jos e cel mai simplu lucru din lume? Nu si daca mergi pe munte. De aceea in Tara Dornelor, in Muntii Calimani, s-a infiintat o scoala cu totul si cu totul deosebita, unde se preda doar aceasta materie.
 

Se cheama chiar „Scoala de Mers pe Munte” si este organizata de ONG-ul Tasuleasa Social, cu sprijinul Coca Cola HBC Romania. Oricine se poate inscrie, cu conditia sa aiba intre 18 si 40 de ani, o pereche de bocanci si haine pentru mers pe munte si sa ajunga pana in campusul Tasuleasa Social din Pasul Tihuta, calea de acces dinspre Transilvania in Tara Dornelor. Restul – lectiile, cazarea, masa, cortul, rucsacul, izoprenul si asa mai departe - este gratuit, gratie sustinerii Coca-Cola HBC.

De ce ati avea nevoie de cursuri de mers pe munte? Organizatorii explica: „A merge pe munte poate fi o pasiune, un sport, o activitate recreativa – dar oricare dintre acestea presupune o serie de cunostinte referitoare la tehnici, echipament, orientare in teren si in primul rand atitudine fata de munte – de temeinicia insusirii carora poate depinde reusita drumetiei sau chiar viata drumetului. Astfel de cunostinte se dobandesc de multe ori cu pretul unor greseli traite pe propria piele, iar pentru cei norocosi din experientele traite de altii, dar rareori ele sunt prezentate exhaustiv in forma didactica si practica.

Iar in aceasta vara, 300 de iubitori ai muntelui au invatat aceste lectii, multe dintre ele dificile, si care nu se invata nicaieri altundeva. De pilda, mersul prin ploaie si ceata, care pentru multi ar parea un obstacol. „Pe munte nu exista vreme proasta”, spune insa Cristi Maxim, fost ranger in Parcul National Calimani si unul dintre ghizii din aceasta Scoala.

Si pregatirea rucsacului si a echipamentului sau cautarea unui loc pe munte fac aici subiectul unui curs - predat de Codrin Kruijne, lector universitar in Olanda si specialist in supravietuire in natura. Alergatorul montan Tiberiu Useriu, si el unul dintre profesori, le destainuie un alt secret celor care vor sa invete regulile mersului pe munte: „Mintea este cea care iti controleaza corpul, iar daca ai o vointa de fier si un program bine pus la punct poti trece peste orice”. Dovada este faptul ca el a alergat chiar anul acesta 215 kilometri, din Pasul Tihuta pana la Cluj. "In viata putem realiza orice, atat timp cat nu ne impunem limite!", le transmite Tiberiu Useriu elevilor sai.

O lectie simpla, dar foarte importanta, are si Bogdan Branzas, consultant de brand, comunicare si marketing, dar si iubitor al muntilor. „Cu ce vii pe munte, cu aia pleci”, spune el. Fiindca important nu e doar ceea ce facem acum, ci si ceea ce lasam in urma noastra, lucru pe care il demonstreaza si proiectul DupaNoi, desfasurat de Coca Cola HBC Romania in Tara Dornelor. Din acest proiect, desfasurat chiar in locul unde se imbuteliaza apa Dorna si care isi propune sa le promita copiilor nostri ca vor respira aer curat, vor cutreiera munti si vai si vor bea apa proaspata, face parte si programul Scoala de Mers pe Munte.

FULLSCREEN
(P) Regulile secrete ale mersului pe munte. Singura scoala din Romania unde pot fi invatate gratuit
  • /

Sursa: Pro TV

Eco Sud

(P) Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor Solide din Bacău, gestionat de grupul Eco Sud

(P) Caroli a lansat primul salam produs din 100% ingrediente naturale

(P) De astăzi avem primul Raft Românesc, lansat în magazinele Kaufland

(P) Continental își extinde gama de anvelope de vară

(P) Echipele Telekom și Dedeman, rezultate excepționale la Campionatul “Cupa 100 România Baby Wolves”

(P) Ești răcit? Află rapid, la tine acasă, dacă ai nevoie de antibiotice

Leasing Automobile

(P) Leasing Automobile a deschis un sediu și la București

(P) Kaufland lansează un pop-up restaurant gourmet

(P) La a șaptea ediție Final Frontier îți faci #BibliotecăPeMarte - singurul târg de carte SF&Fantasy te așteaptă

(P) Sissi a premiat aprecierea la gala ”Din apreciere pentru tine”

(P) METRO investește în noua generație de femei antreprenor

(P) Zentiva N.V. inițiază oferta publică de cumpărare a acțiunilor Zentiva S.A. (fosta Sicomed S.A., Fabrica de Medicamente)