1 Decembrie: Un roman a gasit in Spania solutii pentru criza mondiala

Ultima actualizare: 03-11-2012 06:21

Ramas fara loc de munca in Spania, Cristi Pau a intors situatia in favoarea lui si si-a indeplinit visul. Nu si-a plans de mila si a pornit imediat o afacere banoasa. A ajuns astfel sa ajute si alti romani care au ramas pe drumuri.


Crede cu tarie ca nu s-a nascut criza care sa-l invinga pe romanul bun la toate. Se orienteaza, se reorienteaza, iar daca trebuie inventeaza. Bani sa iasa.

Asa canta Cristi Pau in urma cu doi ani, intr-o fabrica de tortilla din Madrid, bucuros ca Romania intra in Uniunea Europeana. Ii era greu printre straini, dar ambitia si seriozitatea lui l-au ajutat sa obtina de la patron acte de rezidenta. Pe vremea cand curata cartofi, Cristi avea un vis. Isi dorea sa aiba bussinesul sau.

Anul acesta, din cauza crizei economice, fabrica de tortilla s-a inchis. Pentru Cristi, recesiunea a insemnat inceputul succesului. Implinirea visului. Nu a stat sa-si planga de mila si a cautat solutii. In scurt timp, romanul a pornit o mica afacere intr-un domeniu despre care nu stia nimic. Raspandirea de materiale publicitare.

Cristi a pornit de la un principiu sanatos. Daca este criza, firmele trebuie sa-si faca reclama ca sa-si atraga clienti, iar el va fi intermediar. A luat o masina second hand din economii si a dat drumu la bussines. Cand afacerea a inceput sa mearga, a mai cumparat una cu un credit.

II place sa spuna ca lucreaza la revista. Suna mai frumos. II da un aer aparte. Si tot la revista muncesc si cei zece romani pe care i-a angajat dupa ce-au ramas fara locuri de munca.

Dimineata lui Cristi incepe cu un moment de inviorare. Apoi, pune la punct planul de bataie. Fiecare angajat ia in primire o strada si se intoarce abia dupa ce a umplut cu material publicitar toate cutiile postale.

Ca sa fie primit in bloc, romanul pacaleste locatarii si le spune ca este de la posta. Daca le spune cine este nu intra nici intr-o mie de ani.

Munceste de dimineata pana seara, insa la sfarsitul lunii, cand trage linie, Cristi vede ca are in cont cateva mii de euro. O suma la care nu visa pe vremea cand muncea la negru in fabrica de tortilla.

Nea Ion este doar unul dintre romanii pe care Cristi i-a ajutat. A ajuns in Spania la inceputul anului, dupa ce a vandut tot ce avea in tara. Era singura sansa ca sa-si salveze fata bolnava de distrofie musculara.

Dupa 20 de sedinte de recuperare intr-o clinica privata, pentru care a platit aproape 800 de euro, Nea Ion a stiut ca a facut alagerea buna. Copila lui a avut o sansa.

Cand s-au terminat banii, Nea Ion au intrerupt sedintele de recuperare. Luni de zile, familia a trait doar din salariul sotiei, care face curatenie in casele spaniolilor. Norocul lor a fost Cristi Pau, cate le-a intins o mana de ajutor.

Castiga in jur de 40 de euro pe zi, iar la sfarsitul lunii, daca munceste zilnic, poate sa adune peste 1000 de euro. Nu a cerut niciodata ajutor de la nimeni, desi are nevoie de sprijin mai mult ca niciodata. Si simte asta, mai ales cand priveste spre fata lui, care e plina de speranta.

Cristi le stie tuturor povestea. Toti pe care i-a strans in jurul lui au probleme. Mai ales de cand si-au pierdut slujbele de santier, pentru ca domeniul contructiilor a fost cel mai afectat de criza.

Marius a ramas pe drumuri in urma cu cateva luni, dar a avut noroc. L-a intalnit pe Cristi pe terenul de fotbal al unei scoli, unde se intalnesc romanii in fiecare sambata. Scoala este inchisa, dar asta nu-i impiedica pe fotbalstii amatori sa ajunga pe teren. Este singurul moment in care uita ca sunt straini intr-o tara care le-a oferit o sansa. Este momentul lor de relaxare.

Pe teren, Cristi este un adevarat maestru. La finalul fiecarui meci, romanii isi spun problemele si cer ajutor unii altora, pentru ca acolo, departe, au noroc tot cu romanii lor. Asa a ajuns Marius angajatul lui Cristi. Imparte materiale publicitare si este multumit.

Cristi Pau a evoluat frumos. De la ospatarul care invata meserie antrenandu-se cu perenele pana la patronul care astazi da de munca romanilor afectati de recesiune. In curand va deveni tata, insa, pana atunci viziteaza locuri la care nu visa pe vremea cand era in cautare de munca la Pitesti.

Cristi este un roman fericit. Face parte din categoria romanilor care dovedesc in fiecare zi spaniolilor ca suntem o natie aparte. Criza economica l-a impulsionat sa porneasca o afacere, ajutand la randul lui romani ramasi pe drumuri.

Norocul lor a fost Cristi, iar norocul lui a fost Romania, pentru ca l-a invata sa supravietuiasca in vremuri grele. De aceea, romanul spune mandru ca se va intoarce acasa atunci cand tara lui va fi pregatita sa-l primeasca.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO