REVIZUIREA CONSTITUTIEI. Expertii vorbesc despre un "presedinte notar" si o "republica parlamentara"

×
Codul embed a fost copiat

Pe viitor, parlamentarii vor avea imunitate sporita, iar seful statului puteri limitate. Este rezultatul la care au ajuns membrii Comisiei de Revizuire a Constitutiei, care au definitivat proiectul de modificare a legii fundamentale.

Din document, rezulta ca viitorul presedinte va sta la Cotroceni 4 ani si va semna decrete de numire in functie a membrilor Guvernului. Premierul va fi propus fara drept de a fi refuzat din randul majoritatii parlamentare. Si tot parlamentul a mai castigat un drept: acela de a chema la explicatii orice cetatean al Romaniei.

Cu o singura abtinere, din partea celor de la UDMR si fara ca democrat liberalii sa fi participat la lucrari, senatorii si deputatii din comisia de revizuire au finalizat proiectul noii Constitutii.

Rolul presedintelui, victima a razboiului dintre USL si Traian Basescu

Citește și
euro
Este oficial: trecem la euro. Moneda unica europeana, introdusa in noua Constitutie

Textul reflecta razboiul de pana acum dintre parlamentari si Traian Basescu. Asa se face ca alesii i-au redus atributiile presedintelui si l-au scos practic din zona puterii de decizie.

"Nu putem continua cu aceasta idee deloc paguboasa care s-a acreditat in ultimii ani ca presedintele e seful tuturor, e seful tuturor institutiilor, ca e seful tuturor cetatenilor. Presedintele e definit acum ca sef al statului, dar acest inteles e foarte clar delimitat", a spus Crin Antonescu.

Mai exact, presedintele este obligat sa numeasca premierul pe care majoritatea parlamentara il propune fara a putea ridica vreo obiectie.

Seful statului nu mai poate refuza ministri propusi de premier in caz de remaniere, nu mai poate organiza referendum in orice domeniu si fara acordul Parlamentului si nu mai poate participa la reuniunile Consiliul European decat atunci cand se discuta teme de politica externa sau de securitate.

In fapt, un presedinte pe care romanii il vor alege prin vot direct ca sa-i reprezinte, dar al carui rol se va reduce la a promulga legi si a oferi decoratii.

Experti: "Presedintele devine un notar"

"Eu v-as intreba retoric daca presedintele este un notar, la ce bun sa mai fie ales prin vot universal? Daca avem un presedinte care sta la Palatul Cotroceni, inconjurat de niste stampile si dumneavoastra sau telespectatorii prezinta un act si presedintele stampileaza, ii strange mana si ii ureaza la multi ani si consuma un pahar simbolic de sampanie, acest presedinte ar putea foarte bine sa fie ales de parlament", spune Ion Stanomir, profesor de drept constitutional.

Expertii in drept constitutional atrag atentia ca toate aceste restrangeri ale atributiilor presedintelui pot transforma Romania intr-o republica parlamentara, in care partidele politice si alesii formeaza majoritati, voteaza si controleaza Guvernul.

"Intarim prin aceasta partidele politice? Nu cred. Intarim presedintele? Iarasi nu cred. Cred ca mai degraba dam un exemplu de inconsecventa si de totala improvizatie in materia organizarii noastre de stat", mai spune profesorul Stanomir.

"Romania, republica parlamentara"

Dar prerogativele Parlamentului nu se opresc aici. Alesii au preluat dreptul presedintelui de a cere urmarirea penala a unui ministru si de a decide suspendarea din functie. Un alt castig al senatorilor si deputatilor este acela ca pot obliga orice persoana fizica sau juridica sa se prezinte la audieri in fata comisiilor parlamentare.

"Iarasi ma intreb retoric daca atotputernicia cuiva, a unui om, a unei mase de parlamentari sau a unui premier este ceea ce ne dorim. Eu cred ca trebuie sa ne dorim un echilibru intre puteri, nu o republica hipersemiprezidentiala, ci o republica echilibrata in care sa existe raspundere", crede Ion Stanomir.

Din proiectul noii constitutii, parlamentarii nu ies mai puternici doar in raport cu presedintele si cu guvernul, ci si in fata legii.

Senatorii si deputatii si-au consolidat si imunitatea.

Membri ai comisiei care au dosare penale au ridicat mana si au votat ca procesele lor sa nu mai fie judecate doar la Inalta Curtea de Casatie si Justitie, ci in instante comune, unde caile de tergiversare si de atac sunt mult mai la indemana.

Comisia de revizuire a pastrat ambele camere ale parlamentului, doar ca numarul deputatilor a fost limitat la 300.

"Ceea ce ma surprinde pe mine este ca niciun moment nu se mai pune in discutie ceea ce cetatenii nu ca ar dori, ceea ce cetatenii au exprimat. In loc de asta avem un parlament mai mare decat oricand in istoria Romaniei"

Singura pierdere a alesilor ar putea fi interzicerea traseismului politic

Demisia unui senator sau a unui deputat din partidul care a fost ales, atrage dupa sine pierderea mandatului.

In procesul de rescriere a Constitutiei, alesii au fost acuzati ca incarca legea fundamentala cu detalii inutile, care incurca functionarea institutiilor statului. Un exemplu ar fi amendamentul prin care cetatenii au acces gratuit la monitorul oficial.

Textul noii legi fundamentale va merge in zilele urmatoare catre consiliul legislativ si apoi catre Curtea Constitutionala. Cel mai probabil, magistratii se vor pronunta asupra modificarilor in data de 26 iulie.

Sursa foto: Wikipedia

Ce inseamna republica parlamentara sau prezidentiala?

- Republica parlamentara este o republica unde prim-ministrul (sau cancelarul) este seful guvernului, autoritatea executiva in stat, iar seful statului (Presedintele) are, cu mici exceptii, functii simbolice.

T
ari cu aceasta forma de guvernare: Albania, Austria, Bangladesh, Bulgaria, Cehia, Estonia, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, India, Letonia, Lituania, Muntenegru, Macedonia, Moldova, Nepal, Portugalia, Serbia, Siria, Turcia si Ungaria.

- Republica prezidentiala este o forma de guvernamant in care presedintele este atat seful statului, cat si seful executivului.

Tari cu aceasta forma de guvernare: Afganistan, Angola, Argentina, Brazilia, Burundi, Chile, Columbia, Republica Congo, Costa Rica, Ecuador, Republica Dominicana, Ecuador, Honduras, Indonezia, Guatemala, Kenya, Mexic, Nigeria, Panama, Paraguay, Sudan, SUA, Uruguay, Venezuela, Zambia..

- Republica semi-prezidentiala este o forma de guvernamant in care primul ministru si presedintele sunt ambii participanti activi in administratia statului. Acest sistem difera de republica parlamentara prin faptul ca seful statului este ales prin vot universal, avand un rol mai mult decat protocolar. Iar diferenta fata de republica prezidentiala este aceea ca guvernul este desemnat de Presedinte, dar votat de Parlament si este responsabil in fata acestuia, care il poate de altfel si demite printr-o motiune de cenzura.

Tari cu aceasta forma de guvernare: Algeria, Angola, Armenia, Azerbaijan, Bosnia si Hertegovina, Capul Verde, China, Taiwan, Egipt, Franta, Georgia, Kenia, Liban, Romania, Mozambic, Mongolia, Rusia, Senegal, Serbia, Ucraina..

 

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali, la cel mai profitabil sezon din ultimii ani: a prezentat toate sumele încasate
Gigi Becali, la cel mai profitabil sezon din ultimii ani: a prezentat toate sumele încasate
Citește și...
Revizuirea Constitutiei a intrat in linie dreapta. Comisia a dat votul final asupra proiectului
Revizuirea Constitutiei a intrat in linie dreapta. Comisia a dat votul final asupra proiectului

Comisia de revizuire a Constitutiei a dat, miercuri, votul final asupra proiectului de revizuire a Legii fundamentale, acesta fiind adoptat cu 17 voturi "pentru" si o abtinere.

Este oficial: trecem la euro. Moneda unica europeana, introdusa in noua Constitutie
Este oficial: trecem la euro. Moneda unica europeana, introdusa in noua Constitutie

Comisia de revizuire a Constitutiei a adoptat un amendament al BNR, sustinut de Forumul Constitutional, care completeaza prevederile actuale privind functionarea si organizarea Bancii Nationale.

Traian Basescu: Referendumul pentru unicameral va fi declansat dupa ce se intampla doua lucruri
Traian Basescu: Referendumul pentru unicameral va fi declansat dupa ce se intampla doua lucruri

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca referendumul pentru unicameral si maximum 300 de parlamentari se va organiza dupa adoptarea legii referendumului si a Constitutiei in Parlament, cu cel putin o saptamana inainte de cel pentru validare.

Recomandări
Semnal de alarmă pentru România de pe piețele internaționale. „Credibilitatea politică erodată” afectează ratingul de țară
Semnal de alarmă pentru România de pe piețele internaționale. „Credibilitatea politică erodată” afectează ratingul de țară

Agenţia de rating Fitch a revizuit, marţi, de la stabil la negativ perspectiva IDR a României (datorii pe termen lung) şi a confirmat IDR la 'BBB-'.

Politolog, despre candidatura lui Nicușor Dan: „La acest moment, românii sunt înclinaţi spre un independent”
Politolog, despre candidatura lui Nicușor Dan: „La acest moment, românii sunt înclinaţi spre un independent”

Politologul Cristian Pîrvulescu spune că prin anunţul privind intenţia de a candida la Preşedinţie Nicuşor Dan a „furat startul” punând partidele în defensivă.  

Reacția Washingtonului după ce Moscova a acuzat occidentul de complicitate în asasinarea generalului Igor Kirillov
Reacția Washingtonului după ce Moscova a acuzat occidentul de complicitate în asasinarea generalului Igor Kirillov

Statele Unite au afirmat marţi că nu sunt implicate în atacul în care a fost ucis un înalt responsabil militar rus la Moscova, operaţiune revendicată de Ucraina, Washingtonul denunţând implicarea acestui general în "atrocităţi".