ZIUA PACALELILOR, 1 APRILIE. Cum este sarbatorita ziua de 1 Aprilie in jurul lumii

31-03-2014 10:30


1 aprilie, ziua pacalelilor, pacaleli de 1 aprilie

ZIUA PACALELILOR, 1 APRILIE reprezinta un obicei vechi de cateva secole, fiind un prilej ca oamenii sa le faca surprize mai placute sau mai putin placute prietenilor, dar si un motiv pentru presa internationala de a descreti fruntile cititorilor.

ZIUA PACALELILOR reprezinta un obicei vechi de cateva secole. Precursori ai April Fools' Day - ZIUA PACALELILOR in varianta autohtona - ar putea fi Festivalul Hilaria (un festival roman), care se desfasura pe 25 martie, si Medieval Feast of Fools, care se desfasura pe 28 decembrie, o zi care inca este marcata in unele tari de limba spaniola.

ZIUA PACALELIRLOR, 1 APRILIE - Pe de alta parte, cea mai veche referire la ZIUA PACALELILOR pare a fi, potrivit Museum of Hoaxes, un fragment dintr-un poem flamand din 1539, in care un barbat si-ar fi pacalit servitorul chiar intr-o zi de 1 aprilie.

Citeste si: ZIUA PACALELILOR, 1 APRILIE - Traditii si superstitii. De ce nimeni nu are voie sa se supere in aceasta zi

Totodata, o alta explicatie ar fi ca, in urma cu cateva sute de ani, oamenii sarbatoreau Anul Nou de 1 APRILIE. Inlocuirea vechiului calendar cu cel nou a creat confuzii, initial unii oameni neputand sa se adapteze schimbarii: ei sarbatoreau Anul Nou pe data de 1 APRILIE in loc de 1 ianuarie si, din acest motiv, au fost numiti "April Fools".

ZIUA PACALELIRLOR, 1 APRILIE - In Franta, Belgia, Italia si Olanda o traditie de ZIUA PACALELILOR - numita "poisson d'avril", "pesce d'aprile!", respectiv "aprilvis" (pestele lui aprilie) - consta in lipirea unui peste din hartie pe spatele unei persoane fara ca aceasta sa-si dea seama. Acest obicei se pare ca dateaza din secolul al XVI-lea.

Sarbatoarea "poisson d'avril" este inca marcata si in Canada, dar si in Portugalia si Spania. Din zonele francofone, aceasta sarbatoare s-a extins si in zonele olandeze si flamande, sub denumirea "aprilvis".

ZIUA PACALELILOR, 1 APRILIE IN LUME

In Marea Britanie, ZIUA PACALELILOR este marcata in anumite zone timp de doua zile, persoana pacalita fiind numita "noddy", in timp ce, in Scotia, ziua de 1 APRILIE este denumita in mod traditional "Hunt-the-Gowk Day" ("gowk" in sensul de prostanac, natarau), avand insa si o alta semnificatie - cea de sosire a primaverii (April cuckoo).

In Polonia, ziua de 1 APRILIE este una in care oamenii fac glume si farse, iar "activitatile serioase" sunt de evitat. In Danemarca, 1 mai este cunoscuta ca "Maj-kat" ("May-cat" si ca o zi a glumelor).

O semnificatie similara are ziua de 1 mai si in Suedia. Insa atat danezii, cat si suedezii obisnuiesc sa sarbatoreasca si April Fools' Day ("aprilsnar"), in timp ce ZIUA PACALELILOR de 1 mai este mult mai putin celebrata de acestia.

In Spania, sarbatoarea "pestele lui aprilie" ("pescado de abril") a fost preluat pe filiera franceza, spaniolii avand si propria lor zi a pacalelilor, pe 28 decembrie. Pe 28 decembrie, spaniolii marcheaza "Dia de los Santos Inocentes" ("Day of the Holy Innocents"/ "Masacrul Inocetilor"), fuga in Egipt si salvarea pruncului Iisus, considerandu-se ca Maria si Iosif l-au salvat pe acesta printr-un "siretlic".

In unele tari din sudul Statelor Unite se sarbatoreste "The Week of Foolery" (Saptamana farselor), care incepe cu sapte zile inainte de ziua propriu-zisa a pacalelilor. Este de asteptat ca si anul acesta April's Fool sa vina cu farse si scenarii in presa, care mai de care mai elaborate, dar care au si un iz de credibilitate.

ZIUA PACALELIRLOR, 1 APRILIE - In ultimii ani, ZIUA PACALELIRLOR a fost un prilej pentru presa si site-urile internationale sa descreteasca fruntile cititorilor ingrijorati de criza economica si de problemele cu care se confrunta zilnic. Astfel, retelele de socializare au incercat sa isi pacaleasca utilizatorii, anuntand introducerea unur noi servicii neverosimile, in timp ce unele site-uri au anuntat ca isi vor inchide operatiunile.

Totodata, de-a lungul anilor, presa internationala a facut farse de 1 APRILIE, care au fost apreciate de cititori. Intre acestea s-au numarat scaunul pentru caini de la Ikea, "lansat" pe 1 APRILIE 2011, documentarul BBC cu pinguini zburatori (1 aprilie 2008), burger-ul pentru stangaci lansat de Burger King (1 aprilie 1998). 

Insa, in unele cazuri, raspandirea sarbatorii pacalelilor a avut un efect contrar. In loc sa starneasca amuzamentul, unele publicatii i-au facut pe cititorii lor sa nu mai aiba incredere in materialele publicate pe 1 aprilie.

IDEI DE FARSE

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO