"Raman recunoscatoare educatiei de acasa". Povestea Simonei Noja, steaua baletului clasic din Viena

Ultima actualizare: 10-09-2012 15:04
"Raman recunoscatoare educatiei de acasa". Poveste...
Tu de ce iubesti Romania...
Clipul zilei...

Numele balerinei Simona Noja inseamna aproape totul la faimoasa Opera de Stat din Viena.

Ca prim-balerina de peste un deceniu, romanca din Huedin a ridicat sala in picioare cu roluri foarte dificile din "Lacul Lebedelor", "Romeo si Julieta" sau "Visul unei nopti de vara". Si nu ezita sa spuna ca, daca nu s-ar fi nascut in Ardeal, nu s-ar fi facut balerina.

Cu o modestie caracteristica oamenilor cu adevarat mari, Simona Noja spune ca a ajuns o stea in Capitala baletului clasic doar gratie destinului. La inceput, ea se visa ca multe fetite de varsta ei, mai curand la un destin ca al Nadiei Comaneci, desi avea o constitutie mult prea delicata.

Remarcata in Statele Unite, Simona impresioneaza pe scene mari: in Germania, apoi la Balsoi Teatr din Moscova si la Opera de stat din Viena. Presiunea acestor locuri prestigioase era enorma.

"Un sentiment ciudat: sa fii invitat sa spui ceva nou unor oameni care, de fapt, stiu tot. Raman recunoscatoare educatiei pe care am primit-o in Romania", a spus Simona Noja.

Fara disciplina, rigoarea si tenacitatea tipic ardelenesti, Simona  spune ca n-ar fi izbandit intr-o lume atat de exigenta ca a dansului. A facut turnee devenite legendare, in Japonia sau Chile, Italia ori Argentina, unde numele Noja starnea ropote de aplauze. Acum, la 43 de ani, Simona conduce ansamblul de balet al Operei de Stat din Viena. Invitata de fostul ei profesor, vine des acasa, la Cluj, sa-i ajute pe cei aflati la inceput de drum.

Cand vorbeste de Romania i se frange vocea. Le povesteste celor doi copii mici ai ei despre tara din care a venit ca despre o lumina ascunsa si in sufletele lor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO