(P) Sfaturi pentru alegerea plăcilor ceramice – la ce să fiți atenți
Plăcile ceramice sunt un finisaj indispensabil pentru pardoseli și pereți în spațiile unde umezeala este prezentă, precum bucătăria și baia.
Cu toate acestea, deoarece pe piață se găsesc plăci de diverse forme, dimensiuni și modele, acestea sunt utilizate astăzi și în living, dormitor sau hol. Înainte de a începe vizitele în showroom-urile de ceramică, aflați la ce trebuie să fiți atenți atunci când alegeți plăcile de gresie și faianță.
Plăcile ceramice sunt fabricate din argilă care este îmbogățită și prelucrată termic, măcinată, iar apoi din aceasta se creează un amestec ceramic. Urmează presarea în matrițe de oțel sub presiune înaltă, uscarea și arderea la o temperatură de peste 1000 de grade.
Datorită caracteristicilor lor, plăcile ceramice sunt o alegere preferată în spațiile umede. Având în vedere faptul că acestea reprezintă o combinație excelentă cu încălzirea prin pardoseală (plăcile rezistă foarte bine la temperaturi ridicate și oscilațiile acestora, fiind, de asemenea, excelente conductoare de căldură), precum și faptul că astăzi pot fi găsite în diferite modele (inclusiv cu imitație de lemn), ele sunt din ce în ce mai populare și în alte încăperi.
Plăcile ceramice sunt extrem de rezistente la uzură, se întrețin ușor și rapid – prin ștergere cu o cârpă umedă se reduc particulele abrazive. Totuși, înainte de a contacta specialiștii în ceramică, este important să fiți atenți la următoarele aspecte:
Împărțirea plăcilor ceramice în funcție de destinație
Prima împărțire a plăcilor ceramice se referă la locul unde sunt montate. Plăcile ceramice pot fi pentru pardoseală și pentru pereți. Plăcile destinate suprafețelor verticale nu sunt potrivite pentru sarcini mari și utilizare intensivă, astfel că acestea nu se montează pe podea. Pe de altă parte, plăcile de pardoseală pot fi montate pe pereți, însă acest lucru nu este rentabil din punct de vedere economic. De ce să montați plăci de pardoseală mai scumpe pe pereți dacă acestea nu vor fi supuse niciunei sarcini?
A doua împărțire a plăcilor se referă la utilizarea lor în interior sau în spații exterioare, cum ar fi terasele. Plăcile exterioare sunt mai expuse influențelor nefavorabile, precum zăpada, ploaia, înghețul și fluctuațiile de temperatură, decât cele interioare. Plăcile interioare nu pot fi utilizate pentru exterior, însă plăcile exterioare pot fi folosite în interior.
Împărțirea plăcilor ceramice în funcție de finisaj
Suprafața plăcilor poate fi aspră, adică reliefată, ceea ce le crește proprietățile antiderapante. poate fi mată sau poate avea un finisaj lucios. În cel de-al treilea caz, este vorba despre plăcile glazurate cărora, înainte de ardere, li se aplică un strat rezistent la apă, zgârieturi și pete. Pentru suprafețele exterioare se folosesc plăci cu textură aspră sau plăci cu un finisaj mai rugos al stratului superior.
Împărțirea plăcilor ceramice în funcție de dimensiuni
Astăzi, plăcile ceramice pot fi găsite în diverse dimensiuni – de la cele foarte mici, sub formă de mozaic, până la plăci mari cu formatul de 200x100 cm. Pentru băile mici, cele mai potrivite sunt plăcile de dimensiuni medii, adică cele de 30x60 cm sau 60x60 cm. Plăcile mari ar trebui evitate în acest caz, deoarece faianțarii vor trebui să le taie și să le ajusteze mult, ceea ce va duce la risipirea multor plăci. Dacă baia este mai mare, dimensiunile plăcilor pot fi și ele mai mari.
Împărțirea plăcilor ceramice în funcție de proprietățile antiderapante
Fiți atenți la marcajul R. Acesta exprimă rezistența plăcilor la alunecare. Cu cât cifra din dreptul literei R este mai mare, cu atât placa are o suprafață mai aspră și o rezistență mai mare la alunecare. Pentru spațiile exterioare se folosesc plăci cu marcajul R10, R11 și R12.
Împărțirea plăcilor ceramice în funcție de gradul de absorbție a apei
Acordați atenție unui alt detaliu – cât de mult absoarbe placa ceramică apa. În cazul plăcilor pentru utilizare în exterior, gradul de absorbție a apei trebuie să fie mai mic de 0,5%. Acest lucru este important pentru ca plăcile să fie rezistente la îngheț pe timpul iernii.
Împărțirea plăcilor ceramice în funcție de culoare și formă
Astăzi, plăcile ceramice nu mai au doar forme pătrate și dreptunghiulare. Ele pot avea diverse forme geometrice, iar în ultimii ani sunt deosebit de populare cele în formă de hexagon, tip „fagure”.
Și în alegerea culorii trebuie să fiți atenți. Alegerea culorilor plăcilor ceramice va influența aspectul general al băii, percepția vizuală a dimensiunii acesteia și chiar o poate face prea „stridentă”. La fel ca în alte încăperi, și în baie se aplică aceeași regulă – pentru spațiile mici, alegeți culori deschise pentru pereți; cele mai bune alegeri sunt plăcile în nuanțe de alb, bej, gri deschis sau pastel. În plus, pe plăcile deschise, piatra care se depune este mai ușor vizibilă. Plăcile în culori închise sunt utilizate în băile mai spațioase sau pentru a accentua un perete.
O alegere actuală sunt plăcile albe în combinație cu rosturi gri, care evidențiază forma și dimensiunea acestora, plăcile colorate cu rosturi albe, plăcile cu design travertin.
Sursa:
Etichete:
Dată publicare:
09-12-2024 13:21
Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.