(P) Hrana stupului, sănătate pentru organism

SEO

Cel mai renumit produs apicol este desigur mierea. Dar pe lângă ea, albinele mai produc și alte substanțe, poate nu la fel de cunoscute, dar cu siguranță la fel de spectaculoase, precum păstura sau lăptișorul de matcă.

Fiecare produs apicol este fascinant în ansamblul lui, dar polenul capătă o importanță deosebită datorită transformării pe care o suferă în timpul procesului de colectare și depozitare. În timp ce albinele folosesc mierea ca sursă principală de energie, polenul este cel care le asigură proteinele, vitaminele și nutrienții necesari.

La prima vedere, polenul de albine pare un produs destul de simplu. În cursul polenizării a mii de flori în fiecare zi, albinele lucrătoare se încarcă cu boabe de polen, pe care le duc în stup. Dar albinele nu consumă polenul crud, prin urmare acesta este prelucrat.

Granulele de polen sunt colectate în faguri, unde sunt amestecate cu nectar și lichide digestive, după care alveolele fagurelui sunt sigilate cu miere. Odată prelucrat în acest fel, polenul rămâne inalterabil foarte mult timp. Apicultorii numesc această formă de polen păstură sau ”pâinea albinei”.

Păstura, beneficii și proprietăți terapeutice
 

Păstura are proprietăți spectaculoase datorită conținutului ridicat de zaharuri simple, vitamine – A, B, C, E și K –, acid lactic, enzime și minerale, fiind utilă în prevenirea și tratarea anemiilor. Totodată, păstura este un bio-stimulator natural bogat în fito-hormoni, polifenoli cu efect antioxidant, elemente minerale și substanțe active care fac din acest produs apicol o importantă sursă de energie și vitalitate.

Citește și
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Produsul este recomandat în special persoanelor care suferă de afecțiuni hepatice și afecțiuni ale tubului digestiv, asigurând o bună funcționare a ficatului și contribuind la detoxifierea organismului. De asemenea, ajută la reducerea colesterolului din sânge și în afecțiunile urinare și ale prostatei, iar datorită conținutului de acizi decanoic și pantotenic, păstura contribuie la ameliorarea simptomelor de artrită reumatoidă.

În anemie, păstura furnizează aminoacizi, oligoproteine, vitamine și oligoelemente necesare producerii hemoglobinei, iar în infecțiile bacteriene, prebiotice și antibiotice cu efecte ajutătoare.

Dar beneficiile pe care le are păstura asupra organismului nu se opresc aici. Consumul de păstura ajută la regenerarea pielii, stimulează metabolismul general și contribuie la reglarea greutății. Totodată, încetinește procesele de îmbătrânire celulară și de dezvoltare tumorală, și echilibrează carențele de vitamine și minerale.

Așa cum spuneam mai devreme, păstura este unul dintre cele mai valoroase produse ale stupului pentru că reprezintă hrană albinelor. Dar în stup mai există un produs apicol cu rol de hrană, care este, de această dată, consumat exclusiv de regina stupului. Este vorba despre lăptișorul de matcă.

Acesta este produs de albinele lucrătoare însărcinate cu îngrijirea larvelor, prin resintetizarea în interiorul glandelor parotide și sublaringeale a păsturii ingerate și secretarea substanței de culoare alb-lăptoasă ce poartă numele de lăptișor de matcă.

Lăptișorul conține un amestec bine echilibrat de substanțe nutritive, fiind destinat numai mătcii și larvelor candidate la titlul de matcă. Și pentru că se hrănește în mod exclusiv cu acest elixir, matca trăiește până la 5 ani, fapt cu totul surprinzător din moment ce restul albinelor au o durată de viață de aproximativ 45 de zile!

Lăptișorul de matcă, beneficii și proprietăți terapeutice
 

Lăptișorul de matcă crud este unul dintre cele mai concentrate suplimente nutritive naturale, fiind în același timp un adjuvant ideal cu scopuri profilactice.

Un aspect cu adevărat remarcabil al lăptișorului de matcă îl reprezintă faptul că este singură sursă naturală de acid 10 HDA din lume, un nutrient esențial pentru corpul uman, cu proprietăți antibacteriene, antifungice și antivirale puternice, dar imposibil de sintetizat de către acesta. Pe deasupra, produsul conține toate vitaminele din complexul B, vitaminele A, D, C, E și K, antioxidanți, aminoacizi, minerale și proteine.

Datorită efectelor antioxidante pe care le are, lăptișorul de matcă susține funcțiile creierului, protejează țesutul nervos și ajută la îndepărtarea unor depozite chimice de la nivelul creierului care au fost asociate cu apariția bolii Alzheimer.

Mai mult, lăptișorul de matcă reglează tensiunea arterială, susține fertilitatea, reduce simptomele menopauzei, echilibrează nivelul colesterolului, ajută la vindecarea mai rapidă a rănilor și a diferitelor afecțiuni ale pielii, susține un sistem imunitar sănătos, contribuie la pierderea în greutate, revitalizează și fortifică starea fizică a organismului, reglează nivelul glicemiei din sânge și lista poate continuă.

Datorită compoziției pe care o au, atât păstura, cât și lăptișorul de matcă vin cu beneficii uriașe pentru organismul uman, iar includerea lor în dieta zilnică este mai mult decât recomandată.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) 5 motive pentru care să te înscrii la un curs profesional de microblading pentru sprâncene
(P) 5 motive pentru care să te înscrii la un curs profesional de microblading pentru sprâncene

Microbladingul a devenit una dintre cele mai solicitate proceduri în industria frumuseții, oferind soluții semi-permanente pentru sprâncenele subțiri, neregulate sau lipsite de formă.

(P) Ce trebuie să știi înainte de a trece mașina pe GPL
(P) Ce trebuie să știi înainte de a trece mașina pe GPL

O simplă conversie la GPL te poate ajuta să economisești până la 50% din costurile de combustibil.

(P) 3 motive pentru care ar trebui să alegi firma de închirieri auto Carnova
(P) 3 motive pentru care ar trebui să alegi firma de închirieri auto Carnova

Într-un oraș plin de viață cum este Bucureștiul ai nevoie de serviciile profesionale ale unei firme de închirieri auto. Carnova este partenerul tău în materie de rent a car și se asigură că ai parte de servicii de top.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.