(P) Actualități în tratamentul varicelor

p

În ultimii 20 de ani s-au schimbat mai multe aspecte în ceea ce privește nomenclatura bolii varicoase.

Dacă până atunci prin varice se înțelegeau vene dilatate care proemină din conturul pielii, în prezent, datorită investigațiilor, se poate declara boala varicoasă la un pacient fără să fie vizibile aceste dilatații, uneori chiar fără simptome sau semne specifice. Acest lucru se datorează accesului mai ușor la ecografia Doppler, care poate detecta boala într-un stadiu incipient. Un alt aspect important este depistarea refluxului nu doar la nivel ostial sau troncular, ci și pe colaterale sau perforante. Mulți pacienți consideră varicele o problemă estetică, lucru total greșit. Boala, din păcate, are o evoluție spre agravare în timp, cu apariția unor semne și simptome sau complicații, precum edeme gambiere, dureri, modificări tegumentare, apariția cheagurilor și a ulcerului varicos.

Motiv pentru care pacientul trebuie să fie conștient și responsabil de acest aspect, iar depistarea și tratamentul bolii într-un stadiu mai incipient ar avea un impact mult mai bun asupra bolnavului, dar și asupra medicului curant. De asemenea, medicul care tratează această patologie trebuie să fie la curent cu ultimele noutăți în ceea ce privește fiziopatologia bolii varicoase, să aibă acces la investigațiile necesare și să deține cât mai multe tehnici de tratament al varicelor. Cu toate acestea, un număr mare de medici care tratează varicele se limitează doar la venele Safene tronculare (VSI și VSE), fără a trata venele din compartimentul superficial subcutanat, sau venele Safene accesorii, sau perforantele, astfel riscul de recidivă fiind foarte crescut.

Un alt aspect important este prezența refluxului pelvian (venele gonadale sau venele iliace interne), care pot dezvolta varice pelviene cu descărcare pe sistemul venos superficial al membrelor inferioare. Studiile recente au demonstrat că 1 din 6 femei cu varice ale membrelor inferioare prezintă reflux pelvian și 1 din 30 de bărbați au aceeași componentă. Acest lucru schimbă teoria referitoare la fiziopatologia bolii hemoroidale și a varicocelului.

Ecografia Doppler rămâne în continuare examinarea de bază în varice, cu anumite completări în ceea ce privește refluxul pelvian, o patologie des discutată în ultima perioadă, fiind la granița dintre mai multe specialități. În aceste cazuri mai complexe se poate apela la alte investigații imagistice, precum ecografia Doppler endovaginală pentru varice pelviene, Angio RMN, CT venografie cu reconstrucție 3D, venografie clasică, pletismografie și ecografia endovenoasă, indicată în sindromul posttrombotic. Examinarea ecografică trebuie efectuată de medici care au absolvit cursul de specialitate în ecografie vasculară și care efectuează zilnic ecografii venoase pentru a obține rezultate optime, mai ales în cazurile mai complexe.

Citește și
p
(P) Instalează rulouri exterioare de la V Shades și nu lăsa vântul rece să pătrundă prin ferestre!

Compresia elastică nu reprezintă un tratament în boala varicoasă, dar reduce semnificativ refluxul venos atâta timp cât este utilizată corect, cu condiția să fie efectuate măsurătorile corecte și să existe o indicație corectă. Uneori, ciorapul elastic este esențial în tratamentul insuficienței venoase în cazul sindromului posttrombotic sau când, din anumite motive, sunt contraindicate intervențiile pentru varice.

Tratamentul medicamentos este prescris de foarte mulți medici în prezent, dar să nu uităm că aceste medicamente reduc sau ameliorează doar simptomele bolii, nu tratează varicele.

Este recunoscut la nivel internațional că tratamentul endovenos are indicația de primă intenție în boala varicoasă tronculară. Termoablația se poate efectua prin tehnica laser (EVLA) sau cu radiofrecvență (RFA). Există și alte metode endoluminare în curs de dezvoltare, precum SVS (termoablația cu aburi) și termoablația endovenoasă cu microunde (EMWA). Tratamentul laser, în prezent, dispune de o energie optimă de tratament, cu distrugerea tuturor straturilor peretelui venos, producând fibroză și atrofia segmentului venos.

Următoarea metodă de tratament în refluxul venos troncular al venelor Safene ar fi UGFS (scleroterapia cu spumă sub ghidaj ecografic). Deși unii medici susțin că acest tratament ar fi optim în boala varicoasă tronculară datorită simplității și a costurilor reduse, tehnica EVLA este net superioară în ceea ce privește recidiva pe termen lung. Scleroterapia cu spumă reprezintă și singura metodă de tratament în cazul venelor recidivate prin neoformație după tratamentul chirurgical sau în cazul venelor reticulare sau pachetelor varicoase restante după termoablație.

Operația chirurgicală clasică este doar a treia linie de tratament indicată în boala varicoasă tronculară, după EVLA și UGFS. Acest lucru se datorează durerii postoperatorii, timpului lung de recuperare, dar și ratei mari de recidivă prin neoformație și revascularizare. Deși există unele studii care demonstrează că chirurgia clasică are aceeași eficiență ca și termoablația în ceea ce privește tratamentul troncular al bolii varicoase, acestea nu precizează prezența sau tratamentul colateralelor sau al perforantelor și nici nu discută despre refluxul venos pelvian, cauzele cele mai frecvente de recidivă.

Tratamente mai speciale sunt indicate în varicele pelviene, unde se practică embolizări sau scleroterapie segmentară pe cateter endovenos, sub control radiologic.

Există unele tratamente combinate sau derivate din tehnicile de bază, precum MOCA, unde există o distrugere mecanică a peretelui endovenos și administrarea spumei sclerozante, completată cu intumescentă. Termoablația laser cu fibre speciale a perforantelor sau a colateralelor este o tehnică folosită din ce înce în ce mai frecvent. În ultima perioadă, se utilizează și adezivul tisular cianoacrilat (CAG), o tehnică ce nu necesită anestezie prin intumescentă. Adezivul se introduce prin cateter în mai multe puncte în trunchiul venei, producând ocluzie. Toate aceste metode sunt în curs de dezvoltare comparativ cu cele trei tehnici de bază și încă nu s-au dovedit a fi concurente cu tehnicile de termoablație, care deja au o experiență și un protocol bine stabilit.

Unii medici din sudul Europei folosesc tehnici chirurgicale de corecție hemodinamică a refluxului (CHIVA) sau ablația selectivă a venelor bolnave (ASVAL). Deși ambele tehnici păstrează trunchiurile venelor Safene, și există unele studii care le demonstrează eficiența, încă nu au convins și nu au câștigat încrederea medicilor din nordul Europei.

În cele din urmă, cea mai recentă tehnică de tratament a venelor tronculare bolnave sunt ultrasunetele de înalță intensitate focalizate (HIFU). HIFU permite ca energia ultrasonică să fie focalizată pe o porțiune de venă transcutanat, producând fibroză venoasă. Cu toate acestea, spre deosebire de EVLA, HIFU este total non-invazivă și reprezintă un avantaj clar, deoarece tratamentul extracorporal este ghidat de imagistica cu ultrasunete. Există și o posibilitate reală ca întregul tratament să poată fi ghidat și efectuat de inteligența artificială în viitor.

Sănătatea ta este prioritatea noastră,

Clinica PROVIVAMED – tratament varice Cluj

Dr. Mironescu Vitalii

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Instalează rulouri exterioare de la V Shades și nu lăsa vântul rece să pătrundă prin ferestre!
(P) Instalează rulouri exterioare de la V Shades și nu lăsa vântul rece să pătrundă prin ferestre!

Indispensabile pentru a te bucura de lumina zilei și de priveliște, ferestrele reprezintă însă și căi de pătrundere a aerului rece în casă și breșe prin care se pierde căldura din interior.

(P) Cazier judiciar online: Modernizarea serviciilor publice în era digitală
(P) Cazier judiciar online: Modernizarea serviciilor publice în era digitală

În contextul actual dominat de digitalizare și tehnologie, cetățenii așteaptă ca serviciile publice să fie la fel de rapide și eficiente.

(P) Cum ar fi să faci pasul de la angajat la anteprenor în 2025? Ce domenii îți sugerează statistica să abordezi
(P) Cum ar fi să faci pasul de la angajat la anteprenor în 2025? Ce domenii îți sugerează statistica să abordezi

Din rezultatele mai multor studii, derulate și în anul 2024, descoperim că un număr de cel puțin 6 din 10 actuali angajați își doresc schimbarea, în următorul an, a domeniului profesional, iar doar 2 din 10 își doresc să devină antreprenori.

Recomandări
Surse. Primarul general Nicușor Dan își va anunța candidatura la președinția României ca independent
Surse. Primarul general Nicușor Dan își va anunța candidatura la președinția României ca independent

Surse apropiate de primarul general al Capitalei au precizat pentru Știrile Pro TV că Nicușor Dan ar urma să-și anunțe ăn perioada următoare candidatura la Președinția României ca independent.  

De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Un TikTok-er celebru a recunoscut că a primit bani și pentru promovarea lui George Simion, în campanie
Un TikTok-er celebru a recunoscut că a primit bani și pentru promovarea lui George Simion, în campanie

Anchetele care au stârnit numeroase controverse în ultima săptămână continuă. Luni, au ajuns rând pe rând la poliție Horațiu Potra, Bogdan Peșchir și TikTok-erul Makaveli.