Romania te iubesc: Si-au pierdut copilul in urma unei interventii banale

×
Codul embed a fost copiat

Avea doar sase luni. Si un diagnostic relativ simplu: craniostenoza. O boala care nu lasa creierul sa se dezvolte normal, dar care poate fi vindecata cu o operatie.

Si-au internat copilul la Spitalul Bagdasar Arseni din capitala si au asteptat ziua interventiei. Ziua in care pentru sotii Berindei se va transforma intr-un cosmar. Pentru ca dupa mai bine de o luna de la operatie, nimeni nu le spune de ce sunt astazi in doliu.

Se pare ca nu operatia le-a ucis copilul ci neglijenta, nepasare lipsa de reactie a medicilor, cred parintii, care acuza doctorii ca au bagat-o in sala de operatie avand in fata analizele facute in urma cu opt zile, timp in care copilul a fost tinut pe holurile spitalului, plimbat pe drumuri si lasat chiar acasa, pentru ca in sectia de neurochirurgie nu erau paturi libere.

Mama fetei se intreaba daca micuta avea pneumonie in timpul interventiei sau s-a imbolnavit din cauza frigului din sala de operatie. Familia spune ca neurochirurgul Adrian Iliescu ar fi trecut prea usor peste analize, iar fata putea avea o infectie in organism.

Pe medicul neurochirurg parintii il acuza si ca nu le-ar fi spus care sunt riscurile in cazul in care fetita intra in sala de operatie cu pneumonie.

Citește și
medici
Romania, te iubesc! Malpraxisul, boala sistemului sanitar romanesc
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Familia il acuza si pe medicul anestezist Adrian Gheorghita, care inainte sa inceapa interventia, nu ar mai fi investigat-o cum trebuie pe fetita, bazandu-se ca analizele au fost vazute de neurochirurg.

Contactati, cei doi medici au refuzat sa discute despre caz. Sotii Berindei i-au filmat insa cu camera ascunsa, iar raspunsurile lor sunt evazive. Desi le e dator cu o exiplicatie, neurochirurgul amana discutia cu parintii.

Anestezistul, care era si medicul de garda de la Terapie Intensiva in ziua operatiei, spune ca micuta a fost trimisa pe salon in atentia neurochirurgului, cu o stare foarte buna, si acolo i s-a agravat starea. Are dubii asupra verdictului legistilor, cum ca pneumonia ar fi cauza decesului.

Poate ca durerea le intuneca judecata. Poate ca medicii au facut ce trebuia. Insa nu inteleg de ce se eschiveaza. De ce dupa ce au facut plangerea la Parchet, au modificat foile de observatie.

E posibil ca fetita sa fi fost dusa in sala, desi analizele aratau ca ar putea avea limfocitoza. In forma acuta, semnaleaza prezenta unor infectii virale in organism.

Abia la raportul de garda de dimineata medicii au observat ca Bianca era in stare grava. Din salonul aflat la etajul 1 au trimis-o la tomograf, crezand ca poate are hemoragie post operator. Au trecut pe langa sectia de Terapie intensiva si au pierdut 10 minute coborand la parter, pentru investigatie, care nu a aratat nimic suspect. Daca medicul ar fi cerut, i se putea face o radiografie la plamani, aparatul fiind chiar langa tomograf. N-a cerut-o, asa ca un brancardier a adus copilul inapoi la salon, trecand din nou pe langa Reanimare. In fata medicilor din salon, micuta a incetat sa mai respire.

Familia contesta modul cum au actionat medicii, inainte si dupa ce micutei i s-a oprit inima.

Mama fetitei isi aminteste ca padelele pentru copii erau in alt bloc operator si au fost aduse prea tarziu. Un lung sir de erori pentru care responsabilii trebuie sa plateasca. De aceea i-au reclamat la Parchet pe toti: medici si asistente. Ancheta s-a mutat la sectia 15 de politie, unde dosarul procurorilor a ajuns abia la o luna si jumatate de la sesizare. Anchetatorii au cerut medicilor legisti sa stabileasca momentul declansarii pneumoniei. Nici cei de la Colegiul Medicilor nu s-au grabit cu ancheta, iar parintii n-au fost audiati de comisia medicala. Sotii Berindei le cer, inainte de toate, sa vada ca fisele de observatii ar avea mentiuni false.

Sesizat, Ministerul Sanatatii a facut un control la spital, pe parte administrativa. Rezultatul - unitatea e bine organizata, cu aparatura suficienta. Cei doi doctori care s-au ocupat de operatia fetitei anunta ca vor comenta doar dupa ce vad rezultatele analizelor medico-legale, la fel conducerea spitalului. O situatie delicata, in care au ajuns si pentru ca in Romania protocoalele nu sunt obligatorii, cum se intampla in Statele Unite. La americani, tot ce primeste pacientul, monitorizat in permanenta de asistente, e trecut pe loc in acte. In Romania medicul e suveran sa decida cum face un examen clinic si ce analize suplimentare sa ceara.

Parintii cred ca fetita lor ar fi fost in viata daca medicii ar fi ingrijit-o mai bine. Daca ar fi lucrat dupa protocoale, dar ar fi avut aparate la indemana, daca cineva isi dadea seama la timp ca fiica lor e in stare grava. In ziua in care Bianca ar fi implinit sapte luni, parintii i-au facut parastasul. Stiu ca nimeni si nimic nu le va alina suferinta, dar simt ca pentru sufletul Biancai au o datorie: vor sa afle adevarul si sa fereasca alti parinti sa traiasca drama lor.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
Citește și...
Romania te iubesc: Ion Balcan, omul a carui viata a fost distrusa de medici
Romania te iubesc: Ion Balcan, omul a carui viata a fost distrusa de medici

A ajuns la spital cu o fractura si s-a ales cu o infectie care l-a multilat pe viata! Un barbat din Braila, victima unui accident de munca, s-a contactat in urma unei banale operatii un bacil rezistent la tratamente.

Romania, te iubesc! Malpraxisul, boala sistemului sanitar romanesc
Romania, te iubesc! Malpraxisul, boala sistemului sanitar romanesc

In Romania, legea malpraxisului este doar de forma, deoarece nu ii responsabilizeaza pe medici, ci mai degraba le gaseste scuze. Pacientul nu e protejat, recompensat sau insanatosit in urma unei culpe medicale.

"Mi-a perforat vezica si m-a mutilat pe viata!"

Asta spune o femeie de 40 de ani din Constanta, care s-a trezit cu suferinte cumplite, dupa o interventie chirurgicala. Il acuza pe chirurgul care a operat-o, un cunoscut ginecolog si vicepresedinte al Colegiului Medicilor din Romania, ca nu a fost atent.

Recomandări
Primele imagini de la atacul nemilos al rușilor în Odesa. Bilanțul morților a crescut. VIDEO și GALERIE FOTO
Primele imagini de la atacul nemilos al rușilor în Odesa. Bilanțul morților a crescut. VIDEO și GALERIE FOTO

Bilanţul atacului rus cu rachetă în Odesa a crescut marţi la cinci morţi, în urma unui deces la spital, anunţă oficiali, iar dintre cele 28 de persoane rănite în atacul de luni, 23 erau spitalizate în continuare, unele în stare gravă.

De la ce a pornit incendiul din sectorul 1 al Capitalei. Vecinii spun că au văzut acolo oameni ai străzii
De la ce a pornit incendiul din sectorul 1 al Capitalei. Vecinii spun că au văzut acolo oameni ai străzii

Flăcări uriașe au cuprins, luni, un depozit abandonat din sectorul 1 al Capitalei. S-au auzit câteva explozii, spun martorii, iar incendiul ce a urmat s-a văzut din mai multe cartiere.

Un bucureștean de pe lista Most Wanted a fost prins în Italia. Are mandat de arestare pe numele său pentru spălare de bani
Un bucureștean de pe lista Most Wanted a fost prins în Italia. Are mandat de arestare pe numele său pentru spălare de bani

Un bărbat de 34 de ani din Bucureşti, urmărit internaţional din categoria Most Wanted, după ce Tribunalul Bucureşti a emis pe numele său un mandat de arestare preventivă pentru spălare a banilor, a fost prins de poliţiştii din Italia.