Romania, te iubesc: Povestea lui Badia din Las Vegas

22-11-2009 00:00

In Romania era artist, bine platit, bine plasat pe scara sociala si fericit, cu o familie frumoasa. Nu a mai suportat insa comunismul si a fugit.

A traversat Dunarea intr-o iarna grea, a fost impuscat dar a scapat si a ajuns in America. Dupa 25 de ani inca mai este considerat tradator de tara si nu are cetatenie romana. A ramas insa un roman cu suflet de taran, canta la fluier in desertul Californiei si trage cu pistolul in orice misca. Aceasta este povestea celui poreclit in Las Vegas, Badia, Ion Petrinca pe numele sau.

Povestea lui pare desprinsa dintr-un film american doar ca actiunea se intampla in mare parte in Romania condusa de Nicolae Ceausescu. La inceputul anilor 80, Ion Petrinca era dansator de prima mana in Romania. Pe 13 noiembrie 1985 a decis sa fuga din tara impreuna cu alti doi prieteni. Au ales sa treaca Dunarea la inceputul iernii pentru a nu fi urmariti cu barcile.

Si dupa aproape 25 de ani de la plecarea din Romania umbrele trecutului inca il mai bantuie si se teme sa-si spuna povestea.

E electrician, instalator, constructor, vopsitor, mecanic, adica bun la toate, scolit in Romania. Viata l-a invatat sa fie un supravietuitor. Traieste in America de un sfert de veac. Se uita insa in jur cu ochiul romanului si isi explica si intelege lucrurile intr-un fel al sau, de taran roman, ajuns in mijlocului unei alte lumi.

Nu iese niciodata din casa neinarmat. Inca mai traieste cu sentimentul ca cineva din Romania ar putea sa-l pedepseasca pentru plecarea sa. Poarta in el o parte din trecut.

In casa lui Ion Petrinca intodeauna sunt romani. Se vorbeste, se manca si se traieste romaneste.

In analele romanesti, Ion Petrinca si sotia apar ca tradatori de tara. Nu mai au cetatenie romana. Cu toate acestea, dupa Revolutie, au incercat sa-si reglementeze situatia. S-au lovit, insa, de peretele birocratiei.

Asa ca raman "tradatori de tara", o tara pe care au parasit-o riscandu-si vietile, o tara la care se gandesc in fiecare zi. La mii de kilometri de Romania, familia lui Ion Petrinca traieste autentic romaneste, poate mai romaneste decat multi dintre cei care am ramas aici, pastreaza traditiile, le promoveaza si ii ajuta pe romanii care ajung departe de casa. In America, artistul Ion Petrica este romanul Badia, un roman cu suflet de taran din inima Moldovei.


VIDEO PROTVPLUS.RO