Romania, te iubesc: cazurile disperate ale unor romani loviti de criza

×
Codul embed a fost copiat

Visuri spulberate, conturi goale, familii de intretinut si credite de platit. Asa arata astazi viata a sute de mii de romani.

Criza economica a lovit pe neasteptate si, desi speram cu totii ca nu va veni in Romania, a inceput sa faca tot mai multe victime. Iata cateva povesti ale unor oameni simpli, afectati de somaj si blocajul financiar din economie.

Ion Ristache. Dupa 15 ani fara nici o intrerupere pe cartea de munca, se gaseste acum in a 44-a zi de ... somaj. Acasa. Ca sa nu o ia razna de suparare, s-a apucat de zugravit. Il ajuta cu mare entuziasm fetele.

Lucra pe santier in Bucuresti, ca mozaicar. Ii mergea bine. Avea 1700 de lei pe cartea de munca, iar in lunile bune castiga si dublu. Chiar inainte de Craciun s-a trezit cu preavizul. Era in ziua de serbare la gradinita.

Citește și
Someri Spania
Peste 20.000 de romani plecati la munca in Spania vor sa revina acasa
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Ion asteapta o veste de pe un santier din Spania. Toate celelalte variante, mai aproape de casa, au cazut deocamdata.

Primavara trecuta Ion a lucrat cateva luni in Spania, dar cu criza economica de acolo nu mai era deloc rentabil si s-a intors repede.

Acum, situatia s-a inrautatit radical: de la un venit de aproape o mie de euro, Ion a ajuns la 400 de lei ajutor de somaj, adica 100 de euro. Sotia s-a angajat de urgenta intr-un cazino electronic, garderobiera. Lucreaza cat e ziua de lunga pentru inca 200 de euro la bugetul casei.

Ca frigiderul sa ramana plin, familia Ristache a renuntat la ... gradinita.

Cu fiecare zi de somaj, sedintele de familie devin din ce in ce mai dure.

Ion este unul din zecile de mii de romani care s-au trezit brusc intr-o situatie fara iesire.

Intr-un alt apartament, tot in Bucuresti, o alta familie macinata de ganduri. Dan si Alina au avut o firma de constructii si o fabricuta de mobila. Afacerea li s-a naruit in decembrie: cu lucrari neplatite si fara contracte noi, cu credite la banca si apartamentele parintilor puse gaj, cu masini in leasing si 11 angajati care trebuie dati afara.

Criza i-a lovit din plin. Asta toamna, pe cand aveau o cifra de afaceri de 11 miliarde de lei vechi, clienti mari au inceput sa taraganeze platile.

Pe langa constructii, Dan se apucase de amenajari interioare: la mall-uri sau la farmacii. Cum n-a mai mers nici asta, s-au reprofilat pe mobila de apartament. Au ramas cu mobila nevanduta de 25.000 de lei. Acum o tin intr-un garaj.

Dan e in pragul falimentului, ramane doar de vazut daca il vor cere creditorii sau il va declara el singur. E ingropat in datorii.

La cererile de prelungire a liniilor de credit, functionarii bancari par de neclintit.

Cum bancile ii pun acum poprire pe fiecare banut care-i intra in cont, omul risca sa-l salte politia economica: are un cec de 2000 de lei deja emis, dar pe care nu-l mai poate acoperi. E caz penal si deja este iregistrat in Centrala Incidentelor de Plati.

Deocamdata cei doi soti traiesc cu ajutor de la prieteni si parinti. Mai au pe cap si un credit pe persoana fizica, din care sperau sa cumpere un teren si sa-si ridice casa la care visau. Toti banii s-au dus in firma.

Vestea ca alesii vor schimba din nou impozitele ca sa nu mai existe evaziune ii scarbeste: "Cei care au ascuns, au ascuns intotdeauna si o sa ascunda in contiunare si o sa le mearga bine ca pana la urma sunt tot firmele celor care fac legile astea", spune Dan.

Pentru cei doi soti, fiecare zi ce trece conteaza. Si in familia lui Ion a mai trecut o zi, astazi capul familiei merge la fortele de munca.

Odata ajuns in strada, ramane singur cu gandurile lui. Este o victima a valului de disponibilizari din decembrie. Cifrele nu tin cont de problemele personale si cresc pe zi ce trece. Doar in luna februarie, 30 000 de oameni au ramas pe drumuri.

 

La sfarsitul lui ianuarie, in Romania erau 444,9 mii de someri. Rata somajului - 4,9 %.

La finele lui februarie, numarul somerilor a ajuns la 477,9 mii. Rata somajului, a crescut la 5,3%.

Mai mult de jumatate din toti acestia nici macar nu iau ajutor de somaj, fie din cauza ca n-au avut continuitate in "campul muncii", fie au fost convinsi sa paraseasca serviciul de buna voie.

FEBRUARIE 2009:
202.470 SOMERI NEINDEMNIZATI
275.390 SOMERI NEINDEMNIZATI
SURSA: ANOFM

Pentru absolventii de facultate vin vremuri si mai grele decat au fost. In saptamana 6-13 martie, de exemplu, in intreaga tara au fost doar 572 de oferte pentru oameni cu studii superioare, majoritatea pentru ingineri.

6-13 martie 2009
10.357 locuri de munca vacante.
572 CER STUDII SUPERIOARE
Cele mai multe oferte: ingineri si subingineri - 186.
SURSA: ANOFM

Mozaicar, tamplar si auto-macaragiu, toti au aceeasi problema. Patronii din constructii nu prea mai au contracte si fac estimari sumbre: pana la sfarsitul anului, ar putea ramane pe drumuri 100.000 din cei 400 000 de angajati din constructii, chiar si oameni calificati.

ESTIMARE DISPONIBILIZARI 2009: 25% DIN CEI PESTE 400.000 DE ANGAJATI
SURSA: ARACO

Si Dan a trecut pe la fortele de munca, sa depuna dosarele pentru somajul muncitorilor sai. Impreuna cu Alina, face apoi o ultima vizita la fabrica lor de mobila.

Maine vine un prieten cu un camion si ii ajuta sa mute totul intr-un garaj, fiindca si de aici proprietarul spatiului ii da afara.

Cu psihicul la pamant. Dupa 4 ani de munca, fara concediu si cu tot profitul reinvestit in .... faliment. Nu este un caz izolat: anul trecut, au dat faliment, aproape 9000 de firme, cu 65% mai mult decat in 2007.


Avocatii specializati in insolventa avertizeaza ca in septembrie 2008, tribunalele romanesti aveau pe rol aproape 15.000 de dosare de insolvenţă, faţă de 12.000 in tot anul 2007.

Specialistii se tem ca foarte multe firme, profitabile in conditii normale, vor intra in incetare de plati din cauza crizei financiare. Analistii vorbesc de 50 de mii de firme care ar putea disparea, doar in Bucuresti.

Patronatele din constructii si industrii estimeaza in total ca vor lasa fara loc de munca 350 de mii de romani. Aproape 500 de mii de romani sunt deja someri. Iar ministerul muncii estimeaza ca pana la sfarsitul anului, Romania nu va avea mai mult de 520 de mii. Pare cel putin nerealist, daca ne gandim ca doar in februarie s-au inregistrat oficial 30 de mii de someri noi.

Si autoritatile recunosc ca vin vremuri grele: specialistii din Ministerul Muncii apreciaza ca pana la sfarsitul anului, Romania va avea peste 800 de mii de someri, iar deocamdata nu sunt destui bani pentru a le plati ajutorul de somaj. Ca sa faca fata valului de someri, ministrul muncii a cerut bani in plus de la buget.

Dar criza economica e abia la inceput, spun multi specialisti. Ce-i de facut? Ca sa supravietuiasca, romanii vor invata sa se adapteze. Somerul nostru va accepta pana la urma un curs de recalificare sau un job in care n-are experienta.

Cei doi soti care au dat faliment in constructii au deja un plan: din materialele care le-au ramas vor face la tara o sera, si se apuca de agricultura pana vin vremuri mai bune.
 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
Citește și...
Recruiterii: nu recomandam nimanui sa isi schimbe jobul acum
Recruiterii: nu recomandam nimanui sa isi schimbe jobul acum

Fluctuatia de personal - riscanta pentru angajati si costisitoare pentru angajator – a scazut puternic in ultimele luni, in conditiile in care mai multe companii au sistat recrutarile.

Peste 20.000 de romani plecati la munca in Spania vor sa revina acasa
Peste 20.000 de romani plecati la munca in Spania vor sa revina acasa

Satui de strainatate, vor sa se intoarca acasa. Mai bine de 20.000 de romani plecati la munca in Spania sunt deja hotarati sa nu ramana pe drumuri peste hotare.

Din cauza crizei, romanii isi scot afacerile la vanzare
Din cauza crizei, romanii isi scot afacerile la vanzare

Au investit in ele tot ce aveau, dar acum le vand si la jumatate de pret sau pe bucati, numai sa recupereze ceva din paguba.

Recomandări
Sondaj la comanda PSD: Bucureștenii îl vor tot pe Nicușor Dan în fruntea PMB. Firea l-a întrecut pe Piedone
Sondaj la comanda PSD: Bucureștenii îl vor tot pe Nicușor Dan în fruntea PMB. Firea l-a întrecut pe Piedone

Actualul primar al Capitalei Nicuşor Dan se află pe primul loc în intenţiile de vot ale bucureştenilor pentru postul de primar general, urmat de Gabriela Firea şi de Cristian Popescu Piedone, conform unui sondaj Avangarde.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

O gafă colosală a trupelor Kievului le-a permis rușilor să avanseze pe front. Soldații Moscovei au profitat imediat
O gafă colosală a trupelor Kievului le-a permis rușilor să avanseze pe front. Soldații Moscovei au profitat imediat

Armata ucraineană a făcut o greșeală gravă pe front, în urma căreia soldații ruși au reușit să înainteze și să își treacă în palmares noi cuceriri.