Marea defrisare. Cine se afla in spatele dezastrului din paduri. Partea 3

×
Codul embed a fost copiat

VIDEO. Cine se pune cu Mafia lemnului este pedepsit. La Joseni un om a fost znopit in bataie, iar pe capul fostului deputat Garda Dezideriu s-a pus un pret.

Marea defrisare. Cine se afla in spatele dezastrului din paduri. Partea 1

Marea defrisare. Cine se afla in spatele dezastrului din paduri. Partea 2

La Grinties batranii satului isi plag padurile neprimite inapoi si taiate. La Tulghes, seful ocolului a incuiat poarta in fata echipei ProTv. In tot acest timp, padurile in zona se raresc.

Joseni, putin dupa miezul noptii. In sediul composesoratului, de mai bine de doua saptamani proproprietarii padurii protesteaza. Oamenii sunt nemultumiti de felul in care le este gestionata padurea.

Citește și
Romania te iubesc
Marea defrisare. Cine se afla in spatele dezastrului din paduri. Partea 1
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Peste padurile lor raspunzator este Meles Elod, seful unui Ocol privat din Gheorgheni, probabil silvicultorul cu cele mai multe dosare penale la activ, scos de fiecare data basma curata. Intre 2000 si 2004, Meles Elod a condus Ocolul Silvic de stat. Acum trei ani, Stirile ProTv au dezvaluit situatia de la Gheorgheni. Am aratat atunci un dezastru care se vedea chiar din biroul silvicultorului: parcela 209-210, un loc pustiu, cu istorie complicata.

Fostul deputat UDMR Garda Dezideriu este cel care a vorbit in parlament despre "mafia lemnului" si a scos la iveala dezastrul de la Gheorgheni. Meles Elod si-a pus semnatura peste documente care ascundeau realitatile din teren, urmele de furt.

In 2003 situatia de la Gheorgheni ajunge pe masa parlamentarilor, iar o comisie este trimisa in control. Inainte de sosirea anchetatorilor mafia lemnului da foc parcelei 209-210 pentru a acoperi urmele.

La inceputul lui 2008, cazul Melles Elod a fost cercetat de Comisia de abuzuri din camera Deputatilor. Concluzia: "unitatile de parchet teritoriale, au tergiversat finalizarea cercetarilor astfel incat de cel putin 3 ani dosarele... au fost "plimbate" de la o unitate de parchet la alta, avand drept scop tergiversarea cercetarilor pana la prescrierea faptelor astfel ca persoanele responsabile sa nu fie trase la raspundere penala."

Acum, in 2011, Pal Emeric din Joseni a trimis o scrisoare ministrului Mediului si Padurilor in care reclama ilegaliatile din padurile supravegheate de Meles Elod. Pal Emeric este unul dintre putinii care au curajul sa vorbeasca despre mafia lemnului. Anul trecut a fost batut crunt in propria casa. De altfel, amenintarile sunt la ordinea zilei in Joseni.

Nu renunta insa, isi face povestea cunoscuta. Se teme insa sa spuna nume. O televiziune din Ungaria este interesata de istoria sa.

Kovaci Laslo a fost contabil sef in ocolul condus de Meles Elod la inceputul anilor 2000. Sustine ca in 2001 a fost amenintat de Meles pentru ca refuza sa-si puna semnatura pe acte ilegale. L-a inregistrat dar pana acum nu a avut curajul sa arate dovada.

La inceputul lui 2010, Ministerul Mediului si Padurilor, condus de Laszlo Borbely a aprobat ca Ocolul privat din Gheorghieni, condus de Mels Elod sa preia administrarea ariilor naturale protejate din doua situri natura 2000-in total, o suprafata de 130.000 de hectare de padure, din care 100.000 sunt pe teritoriul judetului Mures, peste 80% din fondul forestier al judetului. La licitatia organizata de minister a participat si Directia Silvica Mures. Ocolul condus de Meles Elod a primit insa un punctaj mai mare.

Intr-o contestie depusa de Directia Silvica Mures se arata ca preluarea uneii suprafete atat de vaste de Ocolul din Gheorgheni reprezinta un risc major. In plus, Directia aminteste ca "suprafetele gestionate de Ocolul Gheorgheni, desi se afla in arii naturale protejate sunt in mare masura defrisate."

Contestatia Directiei Silvice Mures a fost respinsa de Ministerul Mediului. Prefectul de Mures si Directia Silvica atrag insa atentia asupra unui alt aspect: peste 90.000 de hectare preluate acum de Ocolul Gheorgheni sunt in litigiu. Urmasii fostilor proprietari sunt contestati de autoritatile muresene, mai multe procese fiind pe rol. Acum exista pericolul ca autoritatile sa piarda acest razboi.

Prefectul de Mures spune insa ca Ocolul lui Meles Elod are beneficii. Cere taxe pentru orice se intampla in zona ariei protejate. Pentru ministrul padurilor, cazul insa este inchis si rezolvat.

Garada Dezideriu a iesit din politica sau mai bine zis a fost obligat sa iasa. Timp de 12 ani de la tribuna Parlamentului a vorbit despre mafia lemnului. Nu fost luat in seama. Acum preda la o facultate din Cluj si face naveta la Gheorgheni. Mai mult, pe numele sau este in derulale un dosar penal pentru calomnie. In locul sau, deputat de Gheorgheni este acum Pal Antal.

Pal ARPAD a fost 12 ani primar la Gheorghieni. Pe cand era primar a condus Comisia locala pentru improprietariri si poarta si el vina pentru dezastrul din parcela 209-210 si multe alte locuri ramase fara padure.

Comuna Grinties, Neamt. Si aici munti intregi au ramas si raman fara padure. Tractor dupa tractor coboara lemnul taiat ilegal. Mai mult, cei care profita de pe urma padurii nu au mai au nici o frica. Acest loc se vede chiar din soseaua nationala catre trece prin comuna.

De ani de zile, la Grinties padurea i-a dezbinat pe oamenii. Multi din cei care auveau dreptul n-au primit nimic in timp ce altii, cu acte false au facut avere. Impartirea padurii a facut-o fostul primar Filip Azoitei si secretarul primariei Iosif Cretu, aflat si acum in functie.

In Grinties reporterii ProTv s-au intalnit cu o parte dintre nemultumiti. Printre ei si fostul primar, care spune ca secretarul ii falsifica semnatura pe dosarele de retrocedare. De ani de zile, abuzurile din primarie au fost reclamate de localnici.

Printre nemultumitii din centrul Grintiesului a venit, cu o masina scumpa si Mihai Ghiorghiu. Unii satani sustineau ca el taia in parcela de la intrarea in comuna. Primaria Grinties ne-a trimis un mail cu plangerea unei batrane adresate primarului, in care se arata ca Mihai Ghiorghiu zis Tataru taie in zona respectiva.

La Tulghes hectare intregi au fost facute una cu pamantul. La sfarsitul anilor 90 aici vantul a rupt peste 4 milioane de metri cubi de lemn in Harghita. Oficial s-au declarat doar 1.600.000. Oamenii locului spun ca firmele unor politicieni au scos lemnul din zona si l-au volorificat. In plus, in urma improprietaririlor in peste 18.000 de hectare de padure s-a instalat haosul. Fiecare a taiat asa cum l-a dus capul. Si acum se taie.

Reporterii ProTv l-au gasit pe Ilie Dusa in aceeasi functie, nemultumit ca nu credem in plantulele sale. Spune ca se taie in zona, dar se taie in locuri pe care ocolul nu le administreaza. La particulari. A delegat doi padurari ca sa ne arate situatia din teren.

La Tulghes, actele, facute de sublternii lui Ilie Dusa sunt intocmite abia dupa ce lemnul este in camion. Mai marele padurilor din Tulghes si de peste o buna parte din Harghita nu a mai vrut sa de ochii cu echipa ProTv.

 

Mircea Dusa este liderul grupului PSD din Camera Deputatilor. A fost si prefect in Harghita. Atat numele deputatului Pal Antal cat si al lui Mircea Dusa apar intr-un dosar DNA care vizeaza modul in care s-au facut retrocedarile in Harghita. Dosarul s-a inchis la judecatoria Gheorgheni.

Reteta dezastrului

Legi proaste, politicieni partasi la furt, autoritati depasite de situatie, oameni avizi dupa bogatie. Aceasta este reteta dezastrului din codru. Aproape oriunde intri in padurile noastre intalnesti indivizi certati cu legea. Daca autoritatile ar dori ar putea sa-i opreasca din taiere. Nu se vrea. Asa cum nu se vrea nici sa impadurim. Romania ar putea sa acceseze fonduri europene pentru padure: peste 500 de milioane de euro asteapta proiecte. Cat s-a taiat, cata padure mai avem, cat trebuie replantat nu se stie exact si nici nu este interes sa afle. Au trecut 25 de ani de la ultimul recensamant al padurilor. Un copac ajuns la varsta maturitatii furnizeaza intr-o ora necesarul de oxigen al unui om pentru trei zile. Ii trebuie insa zeci de ani ca sa creasca. O viata intreaga. In Romania, pentru multi, aceste amanunte nu conteaza. Conteaza insa pentru noi, ceilalti, care nu taiem padurea.
 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Marea defrisare. Cine se afla in spatele dezastrului din paduri. Partea 2
Marea defrisare. Cine se afla in spatele dezastrului din paduri. Partea 2

In timp ce alte tari isi protejeaza padurea, la noi lucrurile stau invers. Un inventar al padurilor nu s-a facut de 25 de ani. Stim doar din statistici cata padure mai avem.

Marea defrisare. Cine se afla in spatele dezastrului din paduri. Partea 1
Marea defrisare. Cine se afla in spatele dezastrului din paduri. Partea 1

VIDEO. 80 de ani ii trebuie unui copac sa ajunga la varsta maturitatii, dar oamenii nu tin cont de acest amanunt. Afacerile cu lemn sunt atat de banoase, incat in ele sunt implicati politicieni, oameni de afaceri si autoritati locale. 

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.