Marea defrisare. Cine se afla in spatele dezastrului din paduri. Partea 2

×
Codul embed a fost copiat

In timp ce alte tari isi protejeaza padurea, la noi lucrurile stau invers. Un inventar al padurilor nu s-a facut de 25 de ani. Stim doar din statistici cata padure mai avem.

Marea defrisare. Cine se afla in spatele dezastrului din paduri. Partea 1

Marea defrisare. Cine se afla in spatele dezastrului din paduri. Partea 3

Nu ne este insa clar cat s-a taiat, ce suprafete sunt neadministrate, si nici cat ar trebui sa plantam. Colosi industrialii din alte tari toaca pe teritoriul Romaniei, din padurile noastre, milioane de metri cubi in fiecare an.

Dupa cateva zile, la Vlahita controlul a fost oprit. Intr-un comunicat al politiei se arata ca timp de o saptamana 17 politisti, 11 jandarmi plus alti 8 silvicultori si ispectori de mediu au descoperit 5 infractiuni dar nu au prins pe nimeni in padure, la furat. Reporterii ProTv s-au intors in padurile Vlahitei cu un padurar si proprietarul Lorint Emeric.

Citește și
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Hotii i-au vazut pe reporterii ProTv cand au intrat in padure. Asa ca au trimis masina cu padurarul si proprietarul in sat, iar ei au ramas la panda. Dupa cateva minute tractorul cu lemne a iesit la drum.

Pe imagine se vede fata unuia dintre hoti. Reporterii au ramas pe culmea dealului pana cand unul dintre proprietarii a venit sa ia lemnele. Cu imaginea lui Balas Bolton au ajuns apoi la politia din Vahlita. Si aici aceeasi procedura. Intai se suna seful. In cele din urma reporterii au plecat catre casa lui Balas.

Noapte, insa la Vlahita n-a fost liniste. Pentru ca ne-a condus prin padure, hotii l-au pedepsit pe Lorint Emeric. Toate geamurile au fost facute praf. Mai grav este ca intr-una din camere bolovanii au intrat peste copii.

Geamurile au fost sparte si la casa lui Otos Peter, alt proprietar care a fost cu reporterii ProTv in padure. Cei acuzati au varianta lor. Abia dupa sosirea politie lucrurile s-au linistit. Pentru moment insa. Nu exista zi ca de la Vlahita sa nu se fure lemne. Ramane o stare tensionata. O stare generata de legislatia proasta si de napasarea autoritatilor. Mai multe legi de pune in posesie au creat un adevar haos in paduri. O mare parte dintre proprietari nu au incheiat contracte de paza cu ocolul. Iar de reimpadurire nici nu se mai pune problema.

O legislatie proasta gandita de politicieni incompetenti sau poate interesati a facut ca sute de mii de hectare de padure in Romania sa ramana neadministrate. In multe afaceri cu lemn stau in spate politicieni. Pana acum nimeni nu a fost pedepsit. Nici macar nu a fost prins.

In Harghita, senatorul Verestoy Atilla este numit "drujba lui Dumnezeu".  Dupa campania Stirilor ProTv de acum trei ani, pedepsele au fost inasprite in nou Cod Silvic. Justitia este insa mai mult decat oarba.

Conform datelor oficiale furtul de lemn este situat la 0,5% la suta din volumul de lemn recoltat intr-un. Raportul se refera insa la furturile descoperite. Cantitati uriase de lemn scapa insa silvicultorilor si politistilor. In Harghita se spune ca de multe ori, lemnul ilegal iese din padure escortat de politie. Si probabil nu e doar o vorba. Cota legala de taiere anual este 17 milioane de mc. Peste un miliar de euro, in fiecare an, se scot din afacerile cu lemn. In ultimii ani, in Romania au aparut colosi industriali, cu o capacitate uriasa de procesare.

Doua firme mari din Austria proceseaza in fiecare zi la Sebes mii de metri cubi de lemn.

Din cele doua firme austriece de la sebes doar HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER au acceptat ca reporterii ProTv sa filmeze in fabrica. Un laborator urias, care proceseaza in fiecare zi peste 3.300 de metri cubi de lemn. In Romania, Schweighofer mai are o fabrica la Radauti. Pe an prelucreaza in total 2.300.000 de metri cubi de lemn. Mare parte pleaca la export.

Romania se afla la coada Europei la capitolul paduri. Doar 28% din tara este acoperita de paduri in timp ce media europeana este de 35%. In Austria, de exemplu, 47% din suprafata tarii este acoperita de paduri. Acolo insa, de secole, legea e lege. Austriecii importa milioane de metri cubi de lemn, mare parte din Romania, care isi da padurile fara sa stea prea mult pe ganduri. In plus, in Austria padurea se vinde doar austriecilor si doar in cazuri de execeptie strainilor, asta insa dupa ce sunt verificati la sange.

In ultima vreme chinezii au intrat puternic pe piata romaneasca. Cumpara orice sortiment si peste pretul pietei. Cumpara atat de mult incat au devenit o problema pentru afaceristii romani si acestia au inceput sa ia masuri.

"Din vara a aparut un fenomen periculos pentru agentii nostri. Si fie direct, fie indirect cumpara busteni si am sa va explic de ce. In China s-a dezvoltat foarte mult productia de cherestea. Ei importau de la noi acum 10 ani. S-a dezvoltat aceasta productie la granita cu Rusia. Luau busteni de la rusi si prelucrau. Rusia a devoltat niste masuri restrictive in exportul de busteni. Noi am facut niste interventii, sigur nu poate nici guvernul sa dea o lege pentru ca comertul e liber. Noi am cerut ministrului mediului si padurilor sa verifice modalitatea in care se exporta pentru ca aveam informatii ca nu se declara corect nici pretul si nici volumul in containerele respective", a declarat Ioan Sbera presedinte Asociatiei Forestierilor din Romania.

Informatie este confirmata de comunitatea chinezilor dar nici unul dintre afaceristii cu lemn nu a vrut sa fie filmat.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Romania, te iubesc! Marea defrisare in Suceava
Romania, te iubesc! Marea defrisare in Suceava

Oamenii au fost intotdeauna ingeniosi! Un proprietar de paduri din Suceava a reclamat la politie ca cineva i-ar fi defrisat padurea. Autoritatile au aflat ca ordinul l-a dat chiar el.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.