Care sunt cele mai homofobe țări din Europa și pe ce loc se află România

Care sunt cele mai homofobe țări din Europa, și pe ce loc se află România
StirilePROTV

Majoritatea cetățenilor europeni consideră că persoanele din comunitatea LGBT ar trebui să aibă aceleași drepturi ca persoanele heterosexuale, relevă mai multe sondaje, printre care și Eurobarometrul Comisiei Europene.

13 dintre cele 20 de țări care au legalizat căsătoria între persoane de același sex sunt situate în Europa. Dintre ele, Malta a fost declarată cea mai bună țară din Europa privind drepturile LGBTQ.

Statisticile arată date reale, însă realitatea de pe străzile din Europa de Est este alta. Activiștii care luptă pentru drepturile LGBT spun că discriminarea este prezentă în continuare, iar eforturile UE privind egalitatea drepturilor sunt privite cu scepticism.

Țările cele mai „neprietenoase” cu comunitățile LGBT

Ediția din 2022 a Europe's Rainbow List realizată de ILGA Europa a constatat că persoanele LGBT din Azerbaidjan, Turcia și Armenia vor experimenta cele mai rele condiții de trai din Europa.

Citește și
rusia lgbt
Ministerul rus al Justiţiei a cerut interzicerea LGBT pentru "extremism"
Ce face azi Roxana Călin, doctoriţa care şi-a ucis şi tranşat rivala în dragoste. Crima pasională care a şocat România în anii ‘90

ILGA clasifică 49 de țări europene pe o scară de la 0% la 100%. Cele mai apropiate de 0% sunt considerate cele în care discriminarea și încălcările grave ale drepturilor omului se întâlnesc cel mai des, în timp ce țările aflate în capătul opus al scalei respectă drepturile omului și egalitatea deplină.

Azerbaidjanul este pe ultimul loc în clasament, cu doar 2,4%, fiind considerată o țară în care e periculos să-ți declari orientarea sexuală, dacă e alta decât straight.

În 2024, Polonia a fost clasată ca fiind “cea mai rea” țară din Uniunea Europeană pentru persoanele LGBT+ pentru al cincilea an consecutiv, în harta anuală Rainbow Map publicată de ILGA-Europe.

Singurele țări din Europa cu scoruri mai mici decât Polonia sunt toate în afara UE: San Marino (14.5%), Monaco (14%), Belarus (11%), Armenia (9%), Turcia (5%), Azerbaidjan (2%) și Rusia (2%).

România se află chiar în fața Poloniei, dar în urma Bulgariei și a Ucrainei.

La celălalt capăt al clasamentului se află Malta (88%), Islanda (83%), Belgia (78.5%), Spania (76.5%) și Danemarca (76.5%).

Majoritatea țărilor candidate la aderare în UE - Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia, Ucraina - întârzie în îndeplinirea angajamentelor lor, și amână reglementările legale privind minoritățile sexuale.

Totuși, Moldova a urcat 14 locuri în clasament, și se află mult înaintea României. Acest lucru se datorează însă doar faptului că orientarea sexuală și identitatea de gen au fost incluse mai clar în legislație, lucru pe care România l-a făcut de mult.

Cum este reprezentată comunitatea LGBT în Europa - de la cultură la muzică, filme și spectacole

În ultimii ani, personajele din televiziune și film au devenit mai diverse, depășind limitele istorice pentru rasă și orientare sexuală.

Astăzi, consumatorii au mai multe șanse ca oricând să vadă personaje LGBT pe ecran, iar acest lucru joacă un rol important în schimbarea percepției publice asupra comunității LGBT.

Serialul norvegian SKAM a avut succes internațional, iar sezonul trei, care a inclus o poveste LGBT, a spart toate recordurile de streaming naționale.

Între timp, seriale precum Sex Education, Baby Reindeer, The Life You Wanted, Beautiful Reber, Orange is the New Black, Glee sau Dear White People sunt doar câteva dintre cele mai urmărite de către adolescenții și tinerii din Europa, care conțin personaje și intrigi LGBT.

Reprezentarea comunității și normalizarea cuplurilor homosexuale și a persoanelor transgender a făcut mult mai ușoară integrarea și reprezentarea acestora în societatea de astăzi.

Între timp, Eurovision – deși e un concurs tot mai controversat - contribuie și el la vizibilitatea artiștilor din comunitatea LGBT.

În 1998, Dana International a făcut istorie ca prima câștigătoare transgender pentru Israel - o realizare incredibilă având în vedere lipsa reprezentării transgender la acea vreme.

În 2007, regina travesti-ului ucrainean Verka Serduchka (pe numele real Andriy Mykhailovych Danylko) a impresionat publicul cu melodia Dancing Lasha Tumbai, clasându-se pe locul al doilea în finala mare.

De fapt, arta travestiului a continuat să fie populară printre audiențele Eurovision, când Conchita Wurst a câștigat concursul, pentru Austria, în 2014.

În 2013, participanta Finlandei, Krista Siegfrids, a sărutat o dansatoare în timpul performanței sale din marea finală, în semn de protest față de respingerea, de către guvernul său, a căsătoriilor între persoane de același sex.

Într-un interviu ulterior, Siegfrids a declarat că și-a dorit doar să promoveze „dragostea și toleranța”.

Turcia a părăsit concursul în 2012, iar postul de televiziune TRT a declarat că prevalența LGBT a fost o cauză majoră a retragerii Turciei din competiție.

Articol recomandat de sport.ro
Acuzații grave înainte de Spania - Anglia: "Au trișat! Finala este deja decisă?"
Acuzații grave înainte de Spania - Anglia: "Au trișat! Finala este deja decisă?"
Funded by the European Union
Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate sunt ale autorilor și nu reflectă neapărat pe cele ale Uniunii Europene sau ale Comisiei Europene. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea care acordă finanțarea nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.
Citește și...
Papa Francisc și-a cerut scuze pentru că ar fi folosit un limbaj homofob. „Nu a avut niciodată intenţia de a jigni”
Papa Francisc și-a cerut scuze pentru că ar fi folosit un limbaj homofob. „Nu a avut niciodată intenţia de a jigni”

Papa Francisc, căruia i s-a atribuit pe scară largă că ar fi folosit un cuvânt extrem de dispreţuitor pentru a descrie comunitatea LGBT, nu a intenţionat să folosească un limbaj homofob.

Ministerul rus al Justiţiei a cerut interzicerea LGBT pentru
Ministerul rus al Justiţiei a cerut interzicerea LGBT pentru "extremism"

Ministerul rus al Justiţiei a anunţat vineri că a cerut interdicţia pentru ''extremism'' a ''mişcării sociale internaţionale LGBT'' şi că o audiere în acest sens este prevăzută începând cu 30 noiembrie la Curtea Supremă rusă.

Un bărbat din comunitatea LGBT e pe cale să adopte un copil, la Cluj. A primit deja aprobare de la Protecția Copilului
Un bărbat din comunitatea LGBT e pe cale să adopte un copil, la Cluj. A primit deja aprobare de la Protecția Copilului

Un bărbat din Cluj, care face parte din comunitatea LGBT, ar putea deveni prima persoană de la noi din țară care se declară gay și adoptă un copil.

Recomandări
Politico: Imperiul Habsburgic contraatacă. Planul pus la cale de Viktor Orban pentru a deveni noul împărat al Europei
Politico: Imperiul Habsburgic contraatacă. Planul pus la cale de Viktor Orban pentru a deveni noul împărat al Europei

Jurnaliștii de la Politico au scris despre mișcarea făcută de premierul maghiar Viktor Orban în speranța de a prelua frâiele Europei, poziție la care râvnește de multă vreme.

Zile de foc în România, la începutul săptămânii viitoare. Cod roşu şi portocaliu de caniculă în toată ţara. Maximele termice
Zile de foc în România, la începutul săptămânii viitoare. Cod roşu şi portocaliu de caniculă în toată ţara. Maximele termice

Meteorologii au emis noi avertizări Cod roşu şi Cod portocaliu de caniculă, val de căldură intens şi persistent şi disconfort termic deosebit de accentuat, valabile pe parcursul zilelor de luni şi marţi în întreaga ţară.

Caniculă în București: Primăria Capitalei a distribuit mii de sticle cu apă Serviciului de Ambulanță, DGASMB și Jandarmeriei
Caniculă în București: Primăria Capitalei a distribuit mii de sticle cu apă Serviciului de Ambulanță, DGASMB și Jandarmeriei

Primăria Capitalei a distribuit 15.000 de sticle de apă către trei instituţii care în această perioadă de caniculă au echipe pe teren.