De ce sunt doar actori albi nominalizati la Oscar in acest an. Cati actori de culoare au luat Oscarul in cei 88 de ani

Ultima actualizare: 29-02-2016 02:34
statueta Oscar

 Editia din acest an a Premiilor Oscar a fost pusa sub semnul boicotului de cand au fost anuntate nominalizarile.

 

Lipsa diversitatii este o problema uriasa pentru care este acuzata Academia Americana de Film, iar asta a dus nu doar la celebrul hastag #OscarsSoWhite, distribuite intens pe retelele de socializare, ci si la masuri practice luate de Academie. Academia a adoptat niste masuri istorice pentru a-si spori diversitatea" in special prin "dublarea pana in anul 2020 a numarului femeilor si a reprezentantilor minoritatilor etnice din randul membrilor sai", a fost anuntul facut intr-un comunicat oficial de catre Academia Americana de Film.


In acest an, toti cei 20 de actori nominalizati la categoriile de interpretare sunt albi. Will Smith si sotia sa, de exemplu, au fost printre primii care au anuntat ca boicoteaza editia din acest an si nu vor fi prezenti la gala duminica seara. Insa, problema celor 6000 de membri ai Academiei Americane de Film este mai grava de atat, intrucat nu doar actorii sau cineastii de culoare sunt mai putini reprezentanti la Hollywood.

Intr-un raport publicat in urma cu o saptamana, se arata faptul ca femeile, minoritatile si comunitatea LGBT sunt net subreprezentate la Hollywood, potrivit unui raport publicat cu cateva zile inainte de acordarea Premiilor Oscar, relateaza Reuters. Raportul a analizat 109 filme si 305 serii televizate si digitale lansate in 2014 si a constatat ca doar 28% dintre toate personajele care au replici in aceste productii sunt persoane de culoare, cu circa 9% mai putin din procentajul lor din populatia Statelor Unite, conform Agerpres. Din cele 414 filme si seriale de televiziune studiate in noul raport, o treime din personajele care vorbesc sunt de sex feminin, iar doua procente sunt lesbiene, homosexuali, bisexuali sau transsexuali.

Ca raspuns la tot acest scandal care a umbrit editia din acest an, Academia Americana de Film a anuntat in ianurarie ca exista planuri pentru a-si dubla numarul de femei si de persoane care apartin minoritatilor, pana in 2020.


In spatele camerei, doar 15% dintre regizori si 29% dintre scenaristi sunt femei. De asemenea, "in peste jumatate din continutul analizat nu exista niciun personaj asiatic sau asiatic-american, iar in peste 20% din continut nu apar personaje afroamericane. Este clar ca ecosistemul industriei de divertisment este unul de excludere ", sunt concluziile raportului,

 

Cum sunt reprezentati cineastii de culoare in raport cu celelalte comunitati la Hollywood: cati actori de culoare au luat Oscar pana acum

In cele 87 de editii de decernare a Premiilor Oscar, in total, 14 barbati de culoare au castigat Oscarul in categoriile de interpretare, in timp ce 13 femei de culoare au obtinut Oscarul. Printre ei se numara Denzel Washington, Halle Berry, Forest Whitaker, Halle Berry, Sydney Poitier.


Interesant de observat este faptul ca Leonardo DiCaprio, cel mai popular actor al planetei, a pierdut in doua dintre cele patru dati cand a fost nominalizat, in fata a doi actori de culoare: Jamie Foxx, premiat in 2004 pentru rolul din “Ray”(atunci DiCaprio era nominalizat pentru “The Aviator”) si Forest Whitaker, premiat in 2006 pentru rolul din “The Last King of Scotland (atunci DiCaprio era nominalizat pentru “Blood Diamond”).

Sigur, rolurile oferite persoanelor de culoare sunt mult mai putine decat cele oferite albilor. Insa adevaratii vinovati ar trebui sa fie producatorii si studiourile de productie, care tind sa aleaga persoane albe, tinere si cu priza la public, discrimandu-i puternic pe ceilalti.


Daca Academia Americana de Film declara ca sustine toate minoritatiile, toate etniile in industire, intrebarea este, de exemplu, cati actori asiatici au luat Oscarul? Sau cati actori hispanici au luat marele trofeu? Doar trei staruri de origine latino au luat Oscarul pana acum: Penelope Cruz, Javier Bardem si Benicio del Toro. Niciun asiatic, de exemplu.

Imediat dupa acest scandal, cativa dintre membrii Academiei, care au votat si au ales nominalizarile, spun ca alegerile lor nu au avut legatura decat cu actul artistic, in sine. Unii chiar s-au simtit lezati de acuzatiile aduse: “sa sugerezi ca suntem rasisti este ofensator”, a declarat unul dintre membrii Academiei pentru Hollywood Reporter.


Mai jos, aveti un compliaj cu toti actorii/actritele de culoare care au castigat Premiul Oscar de-a lungul timpului, realizat de cei de la ScreenCrush.

 

 

Sursa foto: Getty

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO