Primarul general Gabriela Firea s-a ales cu o plângere penală, pentru abuz în serviciu

Gabriela Firea
Pro TV

Avocatul Florin Ghiulbenghian a depus vineri o plângere penală împotriva primarului general Gabriela Firea, pe care o acuză că ar fi acordat ilegal subvenții regiilor bucureștene RADET și RATB.

Ghiulbenghian, care este și președintele Fundației EurHONEST, susține că RADET și RATB sunt două regii care funcționează ilegal în prezent și că nu ar fi trebuit să primească subvenții.

”O plângere penală care o vizează în mod direct pe Gabriela Firea în calitatea ei de primar general al Bucureștiului. Se referă la acordarea ilegală de subvenții către cele două regii mari ale Bucureștiului, RADET-ul și RATB-ul. De ce spun ilegale, pentru că în baza legii privind serviciile de interes comunitar, începând cu martie 2015, cele două regii funcționează complet ilegal.

Legea este implementată în legislația națională pe baza directivei europene privind aceste servicii și este obligatorie pentru toate primăriile din țară, inclusiv pentru regii.

Citește și
Gabriela Firea si Viorica Dancila
Dăncilă, după ce Firea a atacat Guvernul: ”Eu am colaborat foarte bine cu doamna Firea”

Ca atare și celelalte care funcționează în acest fel sunt ilegale. Acordarea de subvenții, acordarea de investiții de la bugetul Bucureștiului unor entități comerciale a căror funcționare este ilegală reprezintă în mod evident delapidare, reprezintă un abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. Numai în cursul anului 2017 suma totală acordată celor două regii se apropie de 250 de milioane de euro.” - a declarat Florin Ghiulbenghian.

În replică, Gabriela Firea a declarat pentru Știrile Pro TV că această plângere penală este ”o aberație” și ”un alt episod din scandalul politic la care asistăm”.

”Vreau să-i asigur pe toți românii și pe bucureșteni că nu doar acest aspect și alte activități ale Primăriei Capitalei sunt în deplină legalitate atât cu legislația europeană, cât și cu cea națională. În întreaga Europă, municipalitățile acordă subvenții, aceste diferențe de tarife pentru cetățeni. Există chiar orașe în care transportul este gratuit, noi încă nu ne permitem în acest moment.

Pentru RADET ar fi înfiorător ca Primăria Capitalei să nu acorde subvenția, care, repet, este legală și prin prisma legislației europene și naționale. De altfel, și în alte orașe din țară, primăriile care își permit achită această subvenție, pentru că ar însemna o creștere foarte mare a facturii.

Să înțeleg că acest domn dorește ca bucureștenii să plătească cu 60-70 % mai mult decât achită acum la factură pentru apă caldă și căldură? De asemenea, la transportul în comun, ce ar însemna să explodeze prețurile pentru că cineva depune o plângere penală și pune sub semnul întrebării legalitatea acestor plăți pentru diferența de tarif, care sunt, repet, absolut legale.

Vreau să vă spun că este vorba de peste 1.300.000 de bucureșteni care sunt racordați la rețeaua de termoficare atunci când vorbim de RADET, toate școlile, toate grădinițele, toate instituțiile publice, toate ambasadele. Aproape 2 milioane de persoane care primesc această subvenție de la primărie, iar în cazul regiei de transport sunt peste 2 milioane de bucureșteni care folosesc transportul public în comun, poate nu în fiecare zi, media zilnică este de 1 milion. (...)

Pe scurt, este o aberație. Cred că este un alt episod din scandalul politic la care asistăm. Muniția domnului Dragnea s-a epuizat și acest pesronaj vine practic să-l apere pe domnul Dragnea și este rușinos pentru noi toți că am ajuns să ne apărăm de astfel de aberații în justiție, să vii să lovești în milioane de oameni, să vii să lovești în sute de mii de bucureșteni, să vii să lovești practic în toți românii de dragul supremației politice. Sper să se sfârșească acest război.”

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Citește și...
Fostul premier Tudose: ”Eu cred că doamna Firea are dreptate, că spune adevărul
Fostul premier Tudose: ”Eu cred că doamna Firea are dreptate, că spune adevărul"

Fostul premier Mihai Tudose a declarat vineri că situația conflictuală din PSD nus e va rezolva prea repede "atâta timp cât unii nu spun, alţii nu ascultă pe cei care totuşi spun ceva". 

Dăncilă, după ce Firea a atacat Guvernul: ”Eu am colaborat foarte bine cu doamna Firea”
Dăncilă, după ce Firea a atacat Guvernul: ”Eu am colaborat foarte bine cu doamna Firea”

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a afirmat, vineri, că a colaborat foarte bine, până în prezent, cu primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, precizând că va avea "aceeaşi abordare" cu aceasta şi în continuare.

Ministerul Transporturilor îi răspunde Gabrielei Firea privind transferul Centurii Capitalei la PMB
Ministerul Transporturilor îi răspunde Gabrielei Firea privind transferul Centurii Capitalei la PMB

Ministerul Transporturilor a anunţat joi că a propus, inclusiv la discuţiile din 30 august, ca proiectul de act normativ ce va reglementa transferul şoselei de centură să fie elaborat în cadrul Primăriei Capitalei.

Firea acuză Guvernul de dezinformare pe tema Centurii Capitalei:
Firea acuză Guvernul de dezinformare pe tema Centurii Capitalei: "Nu au nici cadastru"

Primarul Capitalei a deschis şedinţa de Consiliu de joi cu un atac la adresa Guvernului pe tema centurii ocolitoare a Municipiului Bucureşti.

Recomandări
România, țara care „plutește pe o mare de petrol și doarme pe o pernă de gaz”
România, țara care „plutește pe o mare de petrol și doarme pe o pernă de gaz”

„Petrolul roșu”, partea a II-a. România are o istorie spectaculoasă în industria petrolieră. Am fost pionieri în extracția țițeiului, în rafinare și în utilizarea combustibililor în iluminat sau transport.

SUA îl avertizează pe Putin asupra „consecinţelor catastrofale” pe care le-ar avea utilizarea armelor nucleare în Ucraina
SUA îl avertizează pe Putin asupra „consecinţelor catastrofale” pe care le-ar avea utilizarea armelor nucleare în Ucraina

SUA vor răspunde decisiv oricărei utilizări de către Rusia a armelor nucleare împotriva Ucrainei şi au transmis Moscovei că se va confrunta cu „consecinţe catastrofale”, a declarat Jake Sullivan, consilier pentru securitate naţională al Casei Albe.

Alegeri în Italia. Extrema dreaptă speră să obțină victoria și să desemneze premierul care îi va urma lui Mario Draghi
Alegeri în Italia. Extrema dreaptă speră să obțină victoria și să desemneze premierul care îi va urma lui Mario Draghi

Peste 50 de milioane de italieni au fost chemați, duminică, la vot, pentru a-și alege parlamentarii, iar observatorii se așteaptă ca extrema dreaptă să câștige în forță și să desemneze premierul care îi va urma lui Mario Draghi.