Dragnea afirmă că îl susține pe Toader și că Lazăr trebuie revocat


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 05 Noiembrie 2018 18:37
Categorie: Stiri Justitie

Liderul PSD Liviu Dragnea afirmă că ministrul Justiției, Tudorel Toader, se bucură în continuare de susținerea sa.

Dragnea a negat informațiile că îl vrea remaniat și că ar considera că s-a făcut de râs după ce a încurcat procurorii cu numele ”Lazăr”.

Reporter: ”Informațiile din presă sunt că nu îl mai susțineți pe Tudorel Toader.

Liviu Dragnea: ”Nu e adevărat, eu îl susțin.

Reporter: ”Credeți că procedura de revocare a lui Lazăr trebuie dusă până la capăt?

Liviu Dragnea: ”Da. Din ceea ca a prezentat domnul Toader și din ceea ce a ieșit ulterior în presă, cred că lucrurile sunt mai grave decât ceea ce a prezentat domnul Toader. Vorbim de 1-2 oameni care au fost numiți în funcție prin decret prezidențial, după ce în prealabil clasaseră niște dosare pentru cel care i-a numit în funcție. Cred că este o problemă de încălcare a legii. Trebuie făcută lumină, chiar dacă încearcă să se acopere acest scandal. Faptele rămân, nu pot fi îngropate.

Reporter: ”Nu a fost viciată procedura de revocare de gafa lui Toader, privind numele Lazăr? A încurcat Lazării.

Liviu Dragnea: ”Nu am spus că s-a făcut de râs, am spus că a gestionat greșit. Pe fond, procedura declanșată are susținerea noastră. Ceea ce a prezentat în cele 20 de puncte sunt lucruri corecte.

Augustin Lazăr a cerut în instanţă suspendarea procedurii de revocare a sa din funcţia de procuror general

Potrivit unor oficiali din Parchetul General, Augustin Lazăr a depus, vineri, la Ministerul Justiţiei, o plângere prealabilă împotriva raportului de evaluare întocmit de Tudorel Toader.

În acţiunea depusă la Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr a solicitat suspendarea efectelor raportului întocmit de Toader, până la soluţionarea litigiului de la Ministerul Justiţiei.

Pe 24 octombrie, Tudorel Toader a anunţat că a declanşat procedura de revocare din funcţie a procurorului general Augustin Lazăr.

Ministrul Justiţiei a susţinut că dosarul de candidatură depus de Augustin Lazăr nu era complet, deoarece lipsea ultima evaluare a activităţii profesionale.

De asemenea, Toader afirma că în dosarul de candidatură de la MJ se afla o ordonanţă de clasare pe numele preşedintelui Klaus Iohannis. Ulterior, s-a descoperit că această ordonanţă nu a fost întocmită de Augustin Lazăr, ci de un alt procuror, Cristian Lazăr.

Pe 1 noiembrie, Augustin Lazăr declara că afirmaţia ministrului Justiţiei privind descoperirea unei fraude în dosarul său de candidatură pentru această funcţie s-a dovedit "o manipulare a opiniei publice" şi a anunţat că îşi rezervă dreptul de a acţiona conform procedurilor legale în vigoare.

"Afirmaţia privind pretinsa descoperire a unei fraude, după doi ani şi jumătate, în procesul de numire a procurorului general s-a dovedit total lipsită de suport probator şi, mai mult decât atât, s-a dovedit a fi o manipulare a opiniei publice, o manipulare şi ţinere în suspans nejustificată faţă de o afirmaţie care a fost făcută în mod interesat, pentru a servi unei proceduri de revocare viciată vizibil. Aş dori să vă spun că, la o simplă lecturare a hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii din 21 aprilie 2016, vom putea să vedem că Secţia de procurori a verificat cu meticulozitate fiecare dintre condiţiile legale care erau impuse pentru candidaţi, respectiv vechime minimă de 10 ani, lipsa sancţiunilor în ultimii 3 ani - şi vă rog să observaţi că numai pentru lipsa sancţiunilor se cere termenul de trei ani - şi în continuare era necesară condiţia unui calificativ foarte bun la ultima evaluare. Prin urmare, Consiliul Superior al Magistraturii, care este garantul independenţei Justiţiei, a constatat că erau întrunite toate condiţiile legale pentru candidaţi. Restul este politică, iar eu îmi rezerv dreptul de a acţiona conform procedurilor legale în vigoare", spunea Lazăr.

VIDEO PROTVPLUS.RO