Medaliatul cu argint la maraton la JO risca sa fie ucis la intoarcerea in tara. Gestul facut dupa ce a trecut linia de sosire


Ultimul update: Joi 25 August 2016 07:02
Data publicarii: Luni 22 August 2016 10:31
Categorie: JO 2016
Feyisa Lilesa

Etiopianul Feyisa Lilesa, medaliat cu argint la maraton la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, duminica, a protestat impotriva politicii conduse de guvernul tarii sale fata de oromo, o etnie din tara, informeaza AFP.

Duminica dimineata, maratonistul a depasit linia de sosire cu bratele incrucisate deasupra capului, ca si cum ar fi fost legate.

In conferinta de presa, apoi dupa, el si-a explicat gestul: "Am facut acest gest impotriva atitudinii guvernului fata de oromo. In noua ani, 1.000 de persoane au fost ucise", a afirmat el.

"Am mai multi apropiati in inchisoare. Daca vorbesti de democratie, ei te omoara. Daca ma intorc in Etiopia, probabil ca ma vor omori sau ma vor baga la inchisoare", a declarat el.

"Este foarte periculos in tara mea. Poate ca ar trebui sa plec intr-o alta tara. Eu am manifestat pentru toti oamenii care nu sunt liberi", a adaugat el.

Atletul intentioneaza sa ramana o perioada in Brazilia, sperand sa obtina mai tarziu o viza pentru Kenya sau Statele Unite.

Oromo manifesteaza regulat din noiembrie 2015 impotriva unui proiect de expropiere. Zeci de manifestanti au fost ucisi pe 7 si 8 august in aceasta regiune a tarii.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO