Suedezii testeaza "autostrada electrica" pentru masinile de mare tonaj. Cum functioneaza sistemul care va reduce poluarea

Ultima actualizare: 30-06-2016 08:00

Suedezii testeaza o asa-numita "autostrada electrica", destinata masinilor de mare tonaj. Camioanele hibrid trec automat pe motorul electric atunci cand intra pe soseaua dotata cu un sistem de cabluri.

Proiectul fara precedent in lume a fost finantat de Ministerul suedez al Transporturilor care s-a ambitionat sa reduca substantial poluarea.

Autostrada E16, din estul Suediei, a fost inclusa intr-un proiect inedit. Deasupra soselei, a fost instalat un sistem de cabluri electrice, la care se cupleaza vehiculele de mare tonaj. Vorbim de camioane hibrid, dotate cu un pantograf cu senzori care se leaga automat la sistemul de cabluri atunci cand vehiculul intra pe autostrada. Se deconecteaza, tot automat, chiar si la viteze de peste 90 de kilometri pe ora.

Hasso Georg Grunjes, managerul companiei producatoare: "Nu vorbim neaparat de un sistem inovator, ci mai degraba de imbinarea intr-un mod inovator a doua tehnologii deja existente: cea folosita de caile ferate si tehnologia auto."

Proiectul s-a nascut din colaborarea intre o companie de inginerie si un producator de camioane.

Nils-Gunnar Vagstedt, reprezentantul companiei producatoare: "Soferul conduce acest camion ca si cum ar fi unul obisnuit. Nu face nimic deosebit. Trebuie sa urmeze liniile albe de pe sosea, iar pantograful rezolva restul problemelor. Daca trebuie sa depasesti, atunci mergi pe o distanta scurta alimentata de bateria electrica sau apelezi la motorul pe combustibil."

Ministrul suedez al Transporturilor a testat sistemul.

Anna Johansson, ministrul suedez al transporturilor: "M-am simtit extraordinar. Sa fiu printre primele persoane care conduc un asemenea vehicul electric este un lucru minunat. Suedia este o tara inovatoare si curajoasa, care vrea sa stea in primele randuri in lupta contra schimbarilor climatice."

Deocamdata, doar doi kilometri din autostrada au cabluri electrice. In urmatorii doi ani va fi testata eficienta si va fi marita treptat distanta acoperita.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO