Spionajul „amator” ia amploare. Cum pot fi depistate astfel de dispozitive

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Duminica 31 Decembrie 2017 10:49
Categorie: Smart things

Piaţa dispozitivelor pentru spionajul - să-i spunem „amator" - a explodat. Echipamente miniaturale de ascultare pot fi ascunse aproape oriunde, în alarme anti-incendiu, prize sau odorizante de cameră.

Motivaţiile celor care încearcă să spioneze sunt multe şi nu mereu mărunte: de la chestiuni matrimoniale, până la furt de proprietate intelectuală sau achiziţii economice. În aceste condiţii, nu e de mirare că au apărut şi contra-măsurile.

„Vânătorii" chemaţi să descopere gadgeturile de spionaj cercetează locuinţe, birouri, dar şi yachturi sau avioane. Și în acest domeniu „indiscret", tehnologia se perfecționează tot mai mult; gadgeturile pentru înregistrare audio și video au devenit minuscule și inteligente!

Se conectează de la distanţă la Internet şi pot oferi, pe tavă, informaţii preţioase sau compromiţătoare despre persoana spionată. O priză aparent oarecare poate ascunde un microfon, o baterie şi un card SIM.

Specialist: „Aceasta este o priză obişnuită, iar aceasta pare similară, dar are strecurat înăuntru un dispozitiv de ascultare cu card SIM. Îl activezi de la distanţă şi poţi asculta o conversaţie în direct. Nu e deloc simplu să iei contra măsuri împotriva tehnicii de supraveghere. E nevoie de experienţă şi echipament performant. Încercăm să capturăm orice frecvenţă radio pe care poate emite un dispozitiv. Vedem aici o gamă largă de semnale, variind de la 9 kilohertzi până la 6 gigahertzi. Vedem semnale normale, de la telefoane mobile, conexiuni wi-fi, alte dispozitive wireless. Dar sunt unele în privinţa cărora vrei să afli mai multe detalii".

IFA Berlin 2017. Inovațiile prin care ne putem controla casa de la distanță

Sursa gadgetului pentru spionaj e depistată cu un detector special.

„Ledurile galbene indică prezenţa metalului, e normal, pentru că lampa are un picior metalic. Urmărim cablul şi când ne apropiem de priză se aprind ledurile portocalii. Acum ştim zona în care se află dispozitivul suspect. Desfacem componentele, ştecherul întâi. Din nou, ledurile galbene indică metalul. Apoi, priză. Şi, iată, e ceva supect înăuntru".

Clienţii care apelează la serviciile acestor vânători nu sunt mereu paranoici. Echipamentul de supraveghere poate fi ascuns oriunde, chiar şi într-un odorizant de cameră.

În 2017, afacerile care implică descoperirea dispozitivelor de spionaj s-au dublat compartaiv cu anul trecut. Aceşti vânători cu echipamente high tech sunt chemaţi să verifice locuinţe, dar şi birouri, yachturi şi avioane.

Motocicletă zburătoare, dezvoltată de o companie rusească de armament

Motocicletă zburătoare, dezvoltată de o companie rusească de armament

ilikeit

iLikeIT. Gadgetul pentru nevăzători, care înţelege şi povesteşte ce vede

Mașinile viitorului, prezentate la unul dintre cele mai mari saloane auto

Amazon livrează acum colete și în portbagajul mașinii clienților. Cum funcționează sistemul

Interzis pe WhatsApp pentru românii sub 16 ani. Cum va fi verificată vârsta

România semnează acordul european de cooperare în domeniul inteligenței artificiale

Cel mai mare târg industrial din lume, deschis la Hanovra. Roboţii care au cucerit-o pe Merkel

taraba virtuala

iLikeIT. Aplicația Taraba Virtuală ajută fermierii să livreze produse naturale clienților