În Franța, ajutorul vine din aer. O dronă știe sa arunce victimelor un colac de salvare, înainte să ajungă salvamarii


Ultimul update: Marti 08 August 2017 21:46
Data publicarii: Sambata 05 August 2017 09:25
Categorie: Smart things

Salvamarii de pe o plajă din sud-vestul Franţei au parte de un ajutor preţios: o dronă care îi aruncă victimei un colac de salvare cu patru minute înainte să ajungă salvatorii.

Are şi cameră cu termoviziune, iar colacul este dotat cu un transmiţător radio pentru a facilita comunicarea.

Deocamdată este în teste şi va fi pusă în vânzare anul viitor, la preţul de 15.000 de euro. Vopsită în roşu, această maşinărie mică este deja colega salvamarilor din Biscarrosse, o comună de pe malul Golfului Biscaya. Au poreclit-o "Pamela Ander-drone", o combinaţie intre numele actriţei din serialul "Baywatch" şi cuvântul "dronă".

"Drona poate coborî foarte aproape de victimă şi arunca acest colac, care se umflă automat la contactul cu apa. Victima trebuie doar să-l prindă şi să se ţină de el, fiind în siguranţă până ajung salvamarii."

Drona este trimisă sa intervina imediat dupa ce salvamarii reperează pe cineva aflat în pericol de înec. Echipată cu o cameră de filmat şi pilotată de la distanţă, le permite să evalueze situaţia şi să-i arunce persoanei din apa colacul. Între timp, un salvator porneşte spre victimă.

Salvator: "Plec cu maşina şi apoi înot până la victimă. Scopul este să ajung acolo cât mai repede posibil."

Odată încheiată misiunea, drona revine la bază cu o viteză 15 metri pe secundă. În medie, utilizarea acesteia duce la castigarea a patru minute, care pot face diferenţa între viaţă şi moarte.

Ideea li se pare interesantă şi reprezentantilor serviciului medical de urgenta din Franta, asemanator cu SMURD-ul de la noi: "Am venit să măsurăm timpii de intervenţie, să evaluăm ştiinţific dacă drona este eficientă, dacă e mai rapidă decât salvamarii."

Anul trecut, pe plajele din Biscarrosse, folosirea dronei a contribuit la salvarea a trei vieţi.