În Franța, ajutorul vine din aer. O dronă știe sa arunce victimelor un colac de salvare, înainte să ajungă salvamarii
Salvamarii de pe o plajă din sud-vestul Franţei au parte de un ajutor preţios: o dronă care îi aruncă victimei un colac de salvare cu patru minute înainte să ajungă salvatorii.
Are şi cameră cu termoviziune, iar colacul este dotat cu un transmiţător radio pentru a facilita comunicarea.
Deocamdată este în teste şi va fi pusă în vânzare anul viitor, la preţul de 15.000 de euro. Vopsită în roşu, această maşinărie mică este deja colega salvamarilor din Biscarrosse, o comună de pe malul Golfului Biscaya. Au poreclit-o "Pamela Ander-drone", o combinaţie intre numele actriţei din serialul "Baywatch" şi cuvântul "dronă".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Drona poate coborî foarte aproape de victimă şi arunca acest colac, care se umflă automat la contactul cu apa. Victima trebuie doar să-l prindă şi să se ţină de el, fiind în siguranţă până ajung salvamarii."
Drona este trimisă sa intervina imediat dupa ce salvamarii reperează pe cineva aflat în pericol de înec. Echipată cu o cameră de filmat şi pilotată de la distanţă, le permite să evalueze situaţia şi să-i arunce persoanei din apa colacul. Între timp, un salvator porneşte spre victimă.
Salvator: "Plec cu maşina şi apoi înot până la victimă. Scopul este să ajung acolo cât mai repede posibil."
Odată încheiată misiunea, drona revine la bază cu o viteză 15 metri pe secundă. În medie, utilizarea acesteia duce la castigarea a patru minute, care pot face diferenţa între viaţă şi moarte.
Ideea li se pare interesantă şi reprezentantilor serviciului medical de urgenta din Franta, asemanator cu SMURD-ul de la noi: "Am venit să măsurăm timpii de intervenţie, să evaluăm ştiinţific dacă drona este eficientă, dacă e mai rapidă decât salvamarii."
Anul trecut, pe plajele din Biscarrosse, folosirea dronei a contribuit la salvarea a trei vieţi.
Sursa: Pro TV
Etichete: Franta, plaja, salvamari, inec, drona, salvator,
Dată publicare:
05-08-2017 09:25