Cariera nu merge tocmai cum v-ati fi asteptat? Meseria voastra nu se mai cauta? Poate ca e momentul potrivit sa incercati ceva nou si banos, cum ar fi programarea de aplicatii.

Desi poate parea complicat, fosti oameni de litere, istorici sau jurnalisti s-au convertit deja. In studioul iLikeIT au fost invitati sa explice cat de greu este sa creezi o aplicatie Bogdan Botezatu, senior eThreat Analyst, si Gheorghe Turcanu, dezvoltator de aplicatii iOS.

Despre Bogdan Botezatu

A scris prima aplicatie pe 11 aprilie 1994, la doar 11 ani si o luna. Era o aplicatie scrisa in Z80 Basic + assembler care incarca jocuri de pe caseta si le salva pe floppy disk. Aplicatia a fost scrisa pentru un magazin de jocuri din Botosani si, in schimb, Bogdan a primit acces nelimitat la tot ce insemna software de la ei.

El a continuat sa foloseasca HC 95-ul pe care il avea acasa pana in 1999-2000, cand si-a luat primul PC, un Pentium 2. In perioada aceea a scris cateva zeci de jocuri mici impreuna cu un prieten bun, George Adam. In epoca PC, a fost foarte interesat de dezvoltarea paginilor web, dar era si mai interesat sa vada cum functioneaza sistemul de operare si aplicatiile conexe. Era perioada dinaintea accesului la net.

In tot timpul asta, el a invatat foarte multa engleza, asa cum era si normal pentru cineva care lucra cu calculator. A urmat un liceu de limbi straine intensiv, apoi Facultatea de Istorie, pe care a abandonat-o in anul 3, dupa ce a descoperit jurnalismul. Asa ca a facut facultatea de Jurnalistica si Stiintele Comunicarii la Iasi, dar si-a pastrat si jobul de administrator de sistem IT la Facultatea de Istorie. Apoi, s-a angajat la Softpedia, iar in prezent este la Bitdefender.

"Scriu soft mai mult pentru mine, apoi decid daca mai poate fi de folos si altora. Daca da, il ofer gratuit. Daca nu, il pastrez pentru ce am nevoie.", spune Bogdan Botezatu.

-► Pagina pe care publica Bogdan: http://sphynxsoft.com

-► Review la una din aplicatiile sale pe Revision3 (Discovery Network TV)

-► Hyperball (alta aplicatie a lui Bogdan de "file forensics and virus analysis")

-► Multiloader, o alta aplicatie cu peste jumatate de milion de downloaduri. Aceeasi aplicatie a primit in review-ul de pe Softonic titlul de cel mai rapid downloader pe care l-au testat.

Gheorghe Turcanu, dezvoltator de aplicatii iOS

Este programator de aproximativ 2 ani. Initial a facut aplicatii pentru desktop, apoi s-a reorientat spre cele mobile. Dupa 2 saptamani de studiu a inceput sa scrie aplicatii.

Website-uri care va pot ajuta

-► lynda.com - Aici vezi cum lucreaza un programator adevarat.

-► codecademy.com - Aici vi se ofera o provocare. Puteti sa va apucati sa codati direct de pe site, care te invata operatiunile de baza.

-► stackoverflow.com - Daca sunteti o persoana sociala, puteti afla informatii extrem de folositoare de pe acest forum.

-► coursera.com - Una dintre cele mai mari platforme de cursuri gratuite online.

-► w3schools.com - Un website pentru limbajele destinate internetului, cum ar fi HTML, PHP, baza de date SQL, JQuery.