iLikeIT prezinta gadgeturile de la Bucharest Technology Week: roboti, imprimante cu aplicatii si videoproiectoare fara lampa

25-05-2017 15:44


Bucurestiul este zilele acestea destul de prins cu evenimente din lumea tehnologiei - inclusiv expozitii de gadgeturi si tehnologii spectaculoase.

Asa a ajuns in Capitala si in studioul nostru umanoidul scos la imprimanta, InMoov, care i-a strans si mana lui George Buhnici, nu la propriu...

De asemenea, avem imprimanta Xerox cu aplicatii, care se conecteaza in Google Drive, dar si traduce instant foile pe care le scaneaza, ori alte inovatii...cel putin interesante!

Asa arata viitorul transportului: trenuri care ating viteze foarte mari prin tuneluri vidate. Subiect de discutie la Innovations for Tommorow. E nevoie de astfel de discutii, caci, recent, nordul Bucurestiului a fost din nou blocat de multimea de masini. Iar asta s-a intamplat la scurt timp dupa inauguararea benzii speciale pentru autobuze si taxiuri.

Totusi, si in astfel de conditii, weekendul acesta se-ntampla in capitala un targ de tehnologie. Ocazie numai buna
de a da nas in nas cu inovatia si cu gadgeturile spectaculoase. Putine, ce-i drept.

Adica, Bucharest Technology Week ar putea fi un fel de CES Las Vegas sau IFA BERLIN, dar numarul robotilor prezenti la apel - doi, anume - tradeaza amploarea evenimentului.

Dar...sa ii vedem la lucru pe simpatici. Primul cu care am negociat o actiune este iRobot Roomba 980.

Aspiratorul-robot are senzori care-l ghideaza prin casa si o baza la care se intoarce singur, ca sa se incarce. Stie sa nu se impiedice, poate fi programat, dar marele avantaj fata de fratii mai "pe clasic" e ca poate fi conectat la Wi-Fi. Implicit, asta inseamna ca e usor de controlat... de oriunde din lume.

Are insa si un pret pe masura, 4500 lei. Macar daca imprimanta asta, de la Xerox, ar fi stiut sa scoata bani... Face, totusi, ceva mai inteligent. In 2017 si imprimantele primesc aplicatii, iar aceasta de exemplu are Google Drive, adica poti sa printezi din Cloud toate documentele tale...

Dar, o functie care ne place foarte tare este Easy Translator. Selectezi una dintre cele 44 de limbi disponbile, scanezi, documentul e trimis in cloud, iar din cloud primesti foaia deja tradusa, in acelasi format.

Mai departe: avem vesti pentru cei care sunt cu ochii pe videoproiectoare. Casio a venit cu un model fara lampa - care inevitabil trebuie schimbata la cateva mii de ore de utilizare. Dispozitivul foloseste de doua ori mai putina energie decat cele traditionale. Asa ca...sa vina finala Champions League!

Danut Eremenco: "Avem un singur cost, chiar daca este putin mai mare, cu 15-20% mai mare decat un proiector cu mercur, dar elimina costurile ulterioare, de exploatare."

Ne intoarcem si la al doilea robot prezent la Bucuresti, pe care l-am cunoscut, de fapt, in studioul nostru. Parintele lui InMoov este Gael, sculptor si designer de meserie. L-a scos la imprimanta 3D.

InMoov recunoaste comenzi vocale. Este un proiect dedicat integral cercetarii, dar in disponibil in regim open-source, adica... oricine poate lua documentatia acasa si isi poate construi unul identic. Sau mai bun.

Schitele costa insa cateva mii de euro.