iLikeIT. Cu aceasta aplicatie nu va mai trebui sa tineti minte parolele lungi si complicate. In plus, e aproape impenetrabila


Ultimul update: Sambata 24 Ianuarie 2015 06:50
Data publicarii: Miercuri 21 Ianuarie 2015 10:13
Categorie: Smart things

Parolele banale sunt usor de spart, cele prea complicate, imposibil de tinut minte. Oricum am privi lucrurile, nu scapam fara efortul de memorie si bataia de cap. Cel putin pana azi.

Idei noi pentru mobil si calculator are George Buhnici.

Recomandarea specialistilor in securitate: litere mici, litere mari si caractere speciale. Si sa fie lunga. Un om normal nu poate sa tina minte o astfel de parola. Dar va puteti ajuta cu o anumita aplicatie, in care parola este ... fata ta.

Se numeste 1Uapps, aplicatia este gratuita, iar dupa ce o instalezi pe telefonul Android sau iOS, indrepti camera catre fata ta, care va fi memorata de aplicatie. In felul acesta, pe telefon, controlezi dispozitivele pe care vrei sa accesezi un website (e-mail, Facebook sau orice alt site care necesita o parola): un computer sau un smartphone. Insa, inainte de a folosi un astfel de website pe computer, trebuie sa instalati add-on-ul special 1Uapps, care va sincroniza parolele de Gmail sau Facebook, de exemplu, de pe telefon pe calculator.

Exemplu: de pe calculator accesati site-ul Amazon, unde va introduceti user-ul si parola. In acel moment veti fi intrebat de add-on-ul 1Uapps daca vreti ca parola respectiva sa fie memorata. Dupa ce veti spune "da", toate aceste date se vor sincroniza cu aplicatia din telefon. Parola poate fi oricat de lunga si de complicata. Nu va temeti ca nu o tineti minte, pentru ca aplicatia de pe telefon o va accesa automat pentru voi in momentul in care va veti autentifica cu fata la camera. Data viitoare cand veti dori sa accesati Amazon, este suficient sa deschideti 1Uapps de pe telefon, sa accesati linkul de Amazon si sa va redirectioneze pe computer direct in cont, fara sa mai introduceti vreun user sau o parola.

Tehnologia este destul de complicata, dezvoltatorii au lucrat la aceasta aplicatie ani de zile, inclusiv cu banci, iar in echipa este implicat chiar si un roman. Aplicatia este foarte greu de pacalit, hackerii au fost invitati sa o "sparga", insa nu au reusit nici cu poze si nici cu filmari ale fetei pe care incercau sa o introduca in sistem.

Odata ce ati instalat add-on-ul in browser, undeva in coltul din dreapta veti gasi un buton 1Uapps, care va permite sa va administrati parolele introduse. Aceste parole nu sunt de pe internet, ci de pe calculator. Bineinteles, ca sa le accesati, trebuie sa va autentificati din nou cu fata la camera. Un lucru foarte bun este ca puteti adauga conturile existente deja pe calculator in managerul de parole 1Uapps de pe computer. Daca aveti un Apple Mac, puteti vedea parolele introduse cu ajutorul optiunii "keychain access".

Iar daca nu vreti sa stocati parolele pe un computer, puteti folosi un stick special de la Yubikey. Acesta poate fi folosit numai cu ajutorul amprentei proprietarului, iar dupa ce se face autentificarea, genereaza parolele respective.