iLikeIT. Aplicatiile care ii ajuta pe nevazatori sa se orienteze prin Bucuresti sau sa cheme un taxi

Ultima actualizare: 15-03-2016 00:59
iLikeIT. Aplicatiile care ii ajuta pe nevazatori s...
iLikeIT. Aplicatiile care ii ajuta pe nevazatori s...

Tehnologia de ultima ora a acaparat lumea.Exista insa milioane de pasionati de gadgeturi carora le lipseste vederea, auzul sau vorbirea. Pentru fiecare dintre ei exista solutii.

Una dintre aceste solutii este romaneasca. George Buhnici o prezinta, impreuna cu invitatul sau, Florin Georgescu, presedintele Asociatiei Tandem. El s-a ocupat de un proiect care sa-i ajute pe nevazatori sa navigheze cu ajutorul telefonului mobil prin oras prin beacon-uri - iBeacons

Tandem a dezvoltat o aplicatie GPS pietonala pe platformele IOS si Android, destinata persoanelor cu deficiente de vedere. Acum urmareste sa creeze si un server cloud care pana in iulie 2016 sa contina o baza de date cu circa 2.500 de puncte de interes public cartografiate cu ajutorul unor aparate GPS de inalta precizie.

Aplicatia Tandem Navigator foloseste harti non-vizuale, dar si faptul ca fiecare telefon e dotat, din fabrica, cu un voice-over, un program de sinteza vocala care poate citi orice apare pe ecran. Tandem Navigator are si o functie care permite chemarea unui taxi.

Obiectivul asociatiei este de a extinde sistemul de navigatie pietonala prin instalarea unei retele de iBeacons pe elemente stradale din Bucuresti, cu acordul Administratiei Strazilor si al Primariei Generale. Acesti iBeacons vor avea un rol dublu, de ghidare si orientare in ambianta (prin emiterea unui semnal sonor distinctiv, cu durata de cateva secunde, la cererea utilizatorului) si de informare, prin transmiterea unor notificari pe telefonul mobil, prin intermediul aplicatiei Tandem Navigator, care descriu locatia iBeaconului (numele statiei de autobuz cu liniile de transport disponibile) si ofera variante de interactiune (adaugare in ruta, chemare taxi la locatie precisa, asteptare autobuz, ghidare catre intrarea in cladirea publica sau catre trecerea de pietoni, etc).

Avantajul major fata de sistemele de ghidare clasice, de exemplu semafoarele sonorizate, este acela ca semnalul sonor este emis numai la cererea utilizatorului, facand modelul mult mai putin intruziv pentru restul populatiei. In plus, platforma va fi un instrument de monitorizare a rutelor si frecventei de deplasare a nevazatorilor, utilizabil in conceperea planurilor viitoare de accesibilizare urbana.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO