Cercetătorii polonezi au inventat un dispozitiv care detectează gripa. Cum funcționează

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Duminica 14 Ianuarie 2018 08:46
Categorie: Smart things

"Detectorul de gripă" pentru acasă nu mai este doar un dispozitiv SF.

A fost inventat de cercetătorii polonezi și de colegii lor americani.

Seamănă cu un aparat portabil pentru măsurarea glicemiei, şi poate fi ţinut în sertarul cu medicamente, lângă termometru.

În plus, nu dă greș când pune diagnosticul - susțin inventatorii. Printr-o aplicație de smartphone, acest... gadget medical inovativ și foarte ușor de folosit - permite depistarea gripei, atunci când virusul există în organism. Totul, în doar câteva minute.

Cercetătorii de la Universitatea de Tehnologie din Gdansk, în colaborare cu colegii lor americani, de la Institulul de tehnologie din Los Angeles, au testat cu succes un senzor, pe bază de particule de diamant, care detectează virusul gripal într-o mostră de salivă.

Katarzyna Pala, director de dezvoltare al unei companii: "Cu un bețișor cu vată luăm o mostră de salivă de pe partea interioară a obrazului și o plasăm în tubul de testare. Durează câteva momente până când se dizolvă, detectorul intră în acțiune și așteptăm rezultatul."

Produsul este comercializat de o companie poloneză start-up.

Robert Bogdanowicz, profesor la universitatea de Tehnologie: "Folosim diamant sintetic pe care îl producem aici. Se obține din metan, adică gazul obișnuit cu care funcționează cuptorul de acasă. În laborator se extrage carbonul din metan, care e transformat apoi în diamant."

Dacă vă întrebați cum ajungem de la diamant la virusul gripei, aici intervine ceea ce numim biotehnologie. Anumite molecule recunosc virusul, interacționează cu acesta și transmit un semnal electric.

Dawid Nidzworski, vice-președinte al unei companii: "Pacientul se testează singur, acasă, și îi trimite medicului rezultatul. Sperăm ca în viitor pacientul să poată primi de la medic rețeta în format electronic. Și, de ce nu, farmacia să îi livreze acasă medicamentele."

Aceeași echipă de cercetători are ambiția să creeze și alt gen de detectoare portabile, pentru depistarea unor infecții în organism.

Primele doze de vaccin gripal au ajuns în România. Promisiunea ministrului Sănătăţii
Primele doze de vaccin gripal au ajuns în România. Promisiunea ministrului Sănătăţii
Klaus Iohannis
Iohannis, la Innovation Labs: Digitalizarea scăzută a economiei şi a administraţiei este o realitate
Experți și antreprenori vor prezenta viziunea lor despre viitorul tehnologiei la iCEE.fest 2018
iLikeIT. Jocurile săptămânii
Ore de istorie, predate cu ajutorul unor jocuri: „Merg la sufletul copiilor”
Personalul hotelier, înlocuit în tot mai multe locații din lume de roboți
Momentul în care acumulatorul unui smartphone explodează
Icee fest
Netflix, Google și Facebook pe aceeasi scenă cu The New York Times, CNN, El Mundo, Social Chain și Discovery