Atac fara precedent al hackerilor. New York Times si Twitter, blocate mai multe ore

Ultima actualizare: 31-08-2013 06:52
logo Twitter

Site-ul ziarului New York Times (NYT) era in pana de mai multe ore marti seara, iar Twitter s-a confruntat cu probleme tehnice marti, probabil in urma unui atac informatic atribuit de catre experti unor hackeri, relateaza AFP.

"Estimarea preliminara este ca problema este legata probabil de un atac extern de tip malware", a scris Eileen Murphy, o purtatoare de cuvant a NYT, intr-un mesaj postat pe Twitter catre ora 20.30 GMT (23.30, ora Romaniei).

"Lucram la solutionare", a adaugat ea. Catre ora 23.30 GMT (2.30,ora Romaniei), site-ul era in continuare inaccesibil, iar Murphy nu a raspuns AFP, care i-a cerut sa comenteze pe aceasta tema.

Cotidianului newyorkez anunta pe contul oficial de Twitter ca "site-ul New York Times se confrunta cu dificultati tehnice. Lucram pentru repunerea integrala in serviciu".

Potrivit unui cercetator in domeniul securitatii informatice, Matt Johansen de la WhiteHat Security, "Armata Electronica Siriana" (SAE), care a atacat deja sisteme informatice aprtinând mai multor institutii media, se afla la originea acestei pene.

Johansen a scris intr-un mesaj postat pe Twitter ca aspectele tehnice ale site-ului in cursul penei "te trimit cu gandul la Armata Electronica Siriana", care il sustine pe presedintele sirian Bashar al-Assad.

Pe de alta parte, SEA scria "media... in pana" pe contul sau de Twitter @official_SEA16, atasand un link catre un articol despre problemele site-ului NYT.

Acest cont facea aluzie, marti, la un atac impotriva site-ului Twitter, chiar daca acesta parea sa functioneze.

"@Twitter, esti pregatit?" intreba organizatia pe contul sau, dupa ce anterior, in alt mesaj, a scris "Salut @Twitter, uita-te la domeniul tau, a devenit proprietatea #SEA".

Intr-un mesaj postat pe unul dintre blogurile sale, Twitter afirma ca "sistemul (sau) de nume de domenii s-a confruntat cu o problema" care a afectat twimg.com, un serviciu de imagerie al site-ului de microblogging.

"Vizionarea de imagini si fotografii a fost temporar si sporadic perturbata", dar acest serviciu a fost "restaurat" si "nicio informatie a vreunui utilizator de Twitter nu a fost atinsa".

Expertul Matt Johansen afirma intr-un mesaj postat pe Twitter ca "informatiile de inregistrare a domeniului (site-ului) Twitter au fost de asemenea atinse de catre Armata Electronica Siriana".

Desi nu este sigur ca aceste probleme informatice provin de la hackeri sirieni, ele au loc in momentul in care Washingtonul si aliatii sai occidentali s-au declarat convinsi ca regimul sirian a comis atacul chimic de la 21 august la periferia Damascului si in momentul in care se preciza ipoteza unei interventii militare in Siria.

"Armata Electronica Siriana" a devenit cunoscuta in ultimele luni piratand contul pe Twitter al agentiei americane de presa Associated Press, anuntand intr-un mesaj fals ca presedintele Barack Obama a fost ranit in urma a doua explozii la Casa Alba.

Contul de Twitter al serviciului foto AFP, dar si retelele sociale ale BBC, Al Jazeera, Financial Times sau The Guardian au fost, de asemenea vizate.

Pe site, SEA afirma ca apara "poporul arab sirian" de "campaniile duse de presa araba si occidentala".

Site-ul Washington Post a fost si el piratat anterior, luna aceasta, intr-un atac atribuit aceluiasi grup sirian.

NYT a semnalat, in ianuarie, ca hackeri i-au furat parole si au patruns in calculatoarele personale a 53 de angajati, dupa ce cotidianul a publicat un articol despre averea familiei premierului chinez Wen Jiabao.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO