Soluțiile găsite de părinți ca să le ocupe copiilor timpul, după prelungirea vacanței la patru săptămâni
Vacanţa prelungită de Paşte i-a luat prin surprindere pe părinţi, care au fost nevoiţi să găsească rapid soluţii ca să le ocupe copiilor timpul.
Dacă cei mai mulţi vor sta cu bunicii, norocoși vor pleca în tabere de cinci zile, de luni până vineri, timp în care ai lor sunt la serviciu. Grupurile sunt mult mai mici ca în alţi ani, iar costurile pot depăşi 1.000 de lei.
Într-un complex din Cluj-Napoca, copiii pot veni în grupuri de câte cinci. În cameră vor sta câte doi, iar părinţii lor vor plăti 1.400 de lei.
Ioana Mârza, administrator al unui complex hotelier: „Activităţile se desfăşoară în mare parte în exterior, începând de la plimbări cu căluţul, tenis de câmp, tir cu arcul. Avem iarăşi biciclete şi trotinete. Şi, la fel, ateliere de lucru manual, de pictură, toate se desfăşoară afară, în foişoarele noastre."
Pe Vârful Buscat, în Staţiunea Muntele Băișorii, pot învăţa să schieze în cadrul unei tabere. Costă între 250 şi 350 de lei pe zi.
Bogdan Andreica, organizator tabere de schi: „În prima parte a vacanţei, le oferim tabere de schi. Urmând ca după Paștele catolic, în următoarea săptămână, să începem cursurile de bicicletă, patinele cu rotile şi un program nou de fitness pentru copii."
Părinţii pot alege şi tabere de sport în Beliş.
Adrian Muntean, Asociația Minute de Mișcare: "O să încercăm să stăm 90 la sută în aer liber, în pădure, şi o să combinăm exerciţiile fizice cu jocurile copilăriei, şi, de ce nu, în fiecare zi dorim să le explicăm copiilor ce înseamnă să faci baschet, handbal, rugby, tenis de câmp."
Nicoleta are trei copii, de 4, 9 şi 16 ani. Cum ea lucrează de acasă, bunicul se va ocupa de nepoţi în această lună de vacanţă. Familia nu-şi permite să îi trimită pe toţi în tabără.
Nicolae Tilincă, părinte: "Mai bine la bunici, când e de lucru. Aşa, cu ei acasă, pe când te apuci de lucru, trebuie să pui masa să le dai de mâncare."
Potrivit statisticilor Eurostat, suntem pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de copii îngrijiţi de bunici, rude, prieteni sau bone.
Psihologii spun că atât părinţii, cât şi copiii au mai multă încredere în rude.
Iulia Butean, doctor în psihologie: „Părinţii le spun că bunicii sunt de încredere, însă şi bunicii sunt importanţi în dezvoltarea lor emoţională. Şi ei au încredere, îi văd mult mai des, se simt în stabilitate, se simt în siguranţă cu ei.”
Ca o măsură de prevenire a răspândirii coronavirusului, vacanţă de primăvară durează anul acesta 4 săptămâni, din 2 aprilie până în 4 mai.