Modificarea legilor Educației. Ministrul Cîmpeanu: „Sunt în jur de 1500 de seturi de propuneri”

×
Codul embed a fost copiat

​Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a susținut o conferință de presă, joi, pe tema proiectelor de legi ale educaţiei, care au fost în consultare publică până miercuri, 24 august.    

Cîmpeanu a anunțat că au fost depuse ”în jur de 1500 de seturi de propuneri” pentru proiectele de lege ale educației, cu peste 9000 de amendamente.

”Cele 1486 de seturi de propuneri totalizează mai mult de 9000 de amendamente propuse. Repet, până astăzi 25 august la ora 16. Aceste amendamente sunt de 4 categorii. Sunt amendamente puternic justificate cu argumente. Sunt amendamente care, din păcate, sunt simple solicitări. Propunem așa pentru că așa propunem noi. Este a treia categorie a acelor amendamente care se repetă. Sunt foarte multe dintre cele 1486 de seturi de propuneri. Și a patru categorie, sunt acele amendamente care sunt total antagonice.

Toate aceste lucruri vor fi analizate cu maximă responsabilitate în zilele ce vor urma, indiferent că sunt lucrătoare sau de weekend în așa fel încât săptămâna viitoare să putem să avem o formă care să poată fi trimisă pe circuitul de avizare. Ministerul de Finanțe este extrem de important, având în vedere impactul bugetar foarte mare.  Ministerul Justiției este foarte important, Ministerul Muncii este foarte important și alte ministere avizatoare sunt la fel de importante, dar este vorba și de avizul Consiliului Legislativ, este vorba și de avizul CES.

Pe acest parcurs de avizare, în mod evident se vor formula observații din partea acestor structuri avizatoare. Observațiile vor trebui să fie incluse în lege și vom avea a treia formă a proiectelor de lege.

Citește și
Sorin Cîmpeanu
Ministrul Educaţiei anunţă că primeşte zilnic mesaje de ameninţare cu moartea, explicite
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Prima formă este cea lansată în dezbatere, cea de-a doua formă este cea la care lucrăm acum pentru a integra toate propunerile primite care vor fi considerate acceptabile, iar cea de-a treia formă este cea care va rezulta în urma integrării observațiilor entităților avizatoare ministere, Consiliul Legislativ și Consiliul Socioeconomic și Social. În această formă, proiectele celor 2 legi vor intra în Guvern. Sperăm să se întâmple acest lucru la începutul lunii septembrie care este peste mai puțin de o săptămână”.

Ministrul nu vrea să revină asupra dezbaterilor la legile Educației

 

În urmă cu două zile, aproape 100 de reprezentanți ai societății civile din România, din mediul preuniversitar, dar și universitar, au criticat într-o scrisoare deschisă schimbările din învățământ, promovate de ministrul Educației Sorin Cîmpeanu.

Oficialul Guvernului susține că aceste critici au venit prea târziu.

”Vă reamintesc faptul că a fost făcută în ziua de 24 august dimineața după calendarul meu. Ziua de 24 august dimineața e înainte de 24 de august ora 00. Pe calea de consecință, a făcut a fost făcută, formulată, avansată public înainte de încheierea dezbaterii oficiale și a fost înregistrată și va fi analizată.” - a explicat Cîmpeanu.

Înrebat de jurnaliști dacă ar putea reveni asupra deciziei de încheiere a dezbaterilor pe marginea legilor educației, ministrul Educației a respins această idee.

”Nu, nu, nu, asupra acestei cerințe m-am pronunțat deja. Nu se schimbă regulile jocului în timpul jocului. Amânarea perioadei de dezbatere ar însemna amânarea datei la care legea poate fi adoptată. Ar însemna amânarea datei la care elevii vor putea să aibă planuri-cadru revizuite, la care vor putea să aibă un priculum nou. Amânarea datei înseamnă o amânare a așteptărilor a peste 3,5 milioane de tineri și copii.” - a mai spus ministrul.

CITIȚI ȘI: Cinci decizii majore anunțate de Ministerul Educației, în urma consultărilor cu sindicatele. Ce se schimbă în învățământ

Sinteza declarațiilor ministrului Educației:

- O preocupare de bază în acest moment este legată de finalizarea listei școlilor care vor beneficia de "programul masă caldă". Vor fi 300 de școli. Vom iniția o nouă ordonanță de urgență pentru creșterea numărului de școli. Alocația zilnică pentru hrană va crește la 15 lei pe zi.

- În acestă listă nu se vor mai regăsi colegiile naționale din București sau din reședințele de juldeț, pentru că nevoia unei mese calde e mai mare în rural.

- O altă prioritate - condițiile de acordare a burselor. Am cerut la rectificarea bugetara 300 de milioane peste suma care era alocată. Suma totală de peste 1,42 miliarde de lei, la care s-a ajuns, este totuși mult mai mare față de anii trecuți.

Numărul de posturi pe care îl mai are în acest moment Ministerul Educației va fi distribuit astăzi, conform cererilor, dar e departe de a acoperi necesarul. Ministerul Educației a decis inițierea unei Hotărâri de Guvern pentru suplimentarea numărului de posturi pentru fiecare județ.

- O altă prioritate, starea pregătirii pentru începerea noului an școlar.

- Probabil că vom avea în jur de 1500 de seturi de propuneri de modificarea proiectului România educată. Sunt peste 9.000 de amendamente propuse. Sunt amendamente puternic justificate, sunt amendamente care din păcate sunt simple solicitări. Este a treia categorie, a acelor amendamente care se repetă. Și este a patra categorie, a acelora care sunt total antagonice.

- Toate acestea vor fi analizate cu maximă atenție în perioada următoare.

 - Mai sunt încă două etape în care aceste proiecte legislative pot suferi modificări. Nu sunt proiectele ministerului Educației, nu sunt proiectele unor persoane, sunt proiectele României.

- Unele dintre proipuneri au fost deja analizate și deja accepotate regăsindu-se în proiectul care va fi avansat în circuitul de avizare.

- O altă preocupare a ministerului este acea a îmbunătăţirii şi promovării ordinului de ministru care precizează condiţiile de acordare a burselor. Reamintesc faptul că anul acesta am început cu un buget pentru bursele elevilor de 1.032.000.000 lei, la rectificarea bugetară am solicitat şi s-a primit o sumă de 300 de milioane lei, peste un miliard 32 de milioane pentru bursele elevilor. Este nevoie de revizuirea ordinului de ministru, astfel încât bursele elevilor să ajungă într-adevăr la acei elevi care au nevoie de perspectivă socială sau la acei elevi care fac cu adevărat performanţa şcolară.

- Suma de 1,432 miliarde de lei, chiar dacă ea poate fi mică în raport cu cele 2,7 miliarde pe care le-am prevăzut pentru anul viitor, ea este totuşi mult mai mare decât cele 645 milioane lei din anul 2021 sau decât cele 270 milioane lei din anul 2020.

O preocupare de bază a Ministerului Educaţiei în acest moment este finalizarea şcolilor care vor putea beneficia de programul masă caldă. Este vorba de 300 de şcoli, este vorba de decizia de a iniţia o nouă ordonanţă de urgenţă prin care să putem creşte, o să vedem cât, acest număr de şcoli. Important este ca selecţia acestor şcoli să se facă în aşa fel încât să beneficieze de masă caldă acei elevi care au cea mai mare nevoie de această în masă în şcoală. Este vorba, bineînţeles, de intersecţia listelor şcolilor care beneficiază de servicii de masă prin PNRAS (Programul Naţional pentru Reducerea Abandonului Şcolar) şi lista şcolilor care beneficiază de masă caldă prin Programul Naţional 'Masă caldă', care anul acesta a fost dublat de la 150 la 300 de şcoli şi vom extinde la peste 300 de şcoli.

- Ministrul Educaţiei a precizat că va fi şi o creştere a alocaţiei zilnice de hrană la 15 lei.

- Subiectele pentru admiterea la colegii vor fi elaborate la nivelul Centrului Naţional de Evaluare.

- Colegiile pot propune şi alte probe de admitere, de informatică sau de limbă engleză.

- Speculaţia că elevii vor face meditaţii cu profesorii de la colegiile unde doresc să dea admitere nu are logică deoarece subiectele pentru examen vor fi realizate în altă parte.

- Subiectele pentru admiterea la colegii vor fi elaborate la nivelul Centrului Naţional de Evaluare.

 - Angajaţii palatelor copiilor şi cluburilor sportive şcolare îşi vor păstra, în noua lege a învăţământului preuniversitar, statutul de cadru didactic.

- Patrimoniul acestor unităţi va fi descentralizat, urmând să treacă la consiliile judeţene.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
Citește și...
Nicolae Ciucă, despre legile educaţiei: Noi ne-am asumat ca acest pachet să aibă ca perioadă de finalitate anul 2027
Nicolae Ciucă, despre legile educaţiei: Noi ne-am asumat ca acest pachet să aibă ca perioadă de finalitate anul 2027

Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri, în deschiderea Forumului Studenţilor Români de Pretutindeni, despre legile educaţiei naţionale, că Guvernul şi-a asumat ca odată ce a fost pus în aplicare, să aibă ca perioadă de finalitate anul 2027.

Ministrul Educaţiei anunţă că primeşte zilnic mesaje de ameninţare cu moartea, explicite
Ministrul Educaţiei anunţă că primeşte zilnic mesaje de ameninţare cu moartea, explicite

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat, joi seară, că primeşte zilnic mesaje de ameninţare cu moartea, explicite, mai ales în timpul nopţii.

Sorin Cîmpeanu a atacat decizia favorabilă superiorului Ciucă în scandalul de plagiat
Sorin Cîmpeanu a atacat decizia favorabilă superiorului Ciucă în scandalul de plagiat

Decizia de anulare a sesizărilor de plagiat formulate împotriva premierului Nicolae Ciucă a fost atacată chiar de subordonatul acestuia, ministrul educației, Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației: Vom propune o reformă a sistemului de alocare a burselor elevilor
Ministrul Educației: Vom propune o reformă a sistemului de alocare a burselor elevilor

Ministerul Educaţiei va propune o reformă a sistemului de alocare a burselor elevilor.  

Ministrul Educației: Salariul mediu brut al profesorilor va crește de la 6.500 lei la 9.500 lei
Ministrul Educației: Salariul mediu brut al profesorilor va crește de la 6.500 lei la 9.500 lei

Salariul mediu al profesorilor din România va crește cu 43 %, după ce vor fi promulgate noile legi al Educației, anunțate de ministrul Sorin Cîmpeanu.  

Recomandări
Bilanț dezastruos pentru Rusia. Oficialii britanici estimează că 450.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți în Ucraina
Bilanț dezastruos pentru Rusia. Oficialii britanici estimează că 450.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți în Ucraina

Marea Britanie estimează că 450.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți și peste 10.000 de vehicule blindate rusești au fost distruse în războiul din Ucraina, până acum.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Sondaj la comanda PSD: Bucureștenii îl vor tot pe Nicușor Dan în fruntea PMB. Firea l-a întrecut pe Piedone
Sondaj la comanda PSD: Bucureștenii îl vor tot pe Nicușor Dan în fruntea PMB. Firea l-a întrecut pe Piedone

Actualul primar al Capitalei Nicuşor Dan se află pe primul loc în intenţiile de vot ale bucureştenilor pentru postul de primar general, urmat de Gabriela Firea şi de Cristian Popescu Piedone, conform unui sondaj Avangarde.