Cursuri de dezbatere pentru liceeni. Ce spune un tânăr despre politicienii români
Într-o ţară în care, pe scena politică, cei care ne conduc au arătat că au probleme serioase cu limba romană şi exprimarea, nişte liceeni ne demonstrează că privesc cu multă seriozitate comunicarea directă, clară şi coerentă.
Dezbaterile organizate în şcoli, pe teme de actualitate, îi ajută pe adolescenţi să-şi dezvolte o gândire critică şi argumentată şi, mai ales, să se exprime în aşa fel încât să capteze publicul. Din ce în ce mai multe licee şi-au dezvoltat astfel de cercuri de „debate", după model britanic.
Duminică dimineaţa, la Colegiul Naţional Mihai Viteazul din Capitală, nişte tineri dezbat cu aprindere problema Brexitului, mai exact, ipoteza că Marea Britanie ar dori să renunţe la ieşirea din UE. Liceenii se împart în două echipe - una a Guvernului şi cea a opoziţiei - şi fiecare membru susţine un discurs argumentat în fata arbitrului. Modelul este inspirat din Parlamentul britanic.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
„Marea Britanie nu a dispus de un tratament preferenţial, fiind una din ţările care o putere politică, economică şi socială, fiind una dintre cele mai mari puteri."
Indiferent de opiniile personale, liceenii învaţă să susţină argumente pro sau contra.
Iasmina Alexandra Costea, elevă: „Cel mai important este că am observat de-a lungul timpului ca nu există un lucru rău şi un lucru bun, există mai multe aspecte bune şi aspecte rele şi trebuie să le privim pe toate în acelaşi timp.”
Reporter: „Uitându-te puţin la scena politică de azi, crezi că politicienii noştri ar trebui să treacă pe la nişte cluburi de dezbateri?”
Elev: „Da, chiar da. Bine, politicienii noştri nu ar trebui să fie acum pe scena politică.”
Actualii membri ai clubului de dezbateri, „debate" în engleză sunt antrenaţi de foşti elevi ai liceului, azi studenţi sau masteranzi.
Într-o altă clasă, se pregătesc bobocii liceului. Ca să poată susţine un discurs, aceştia se familiarizează mai întâi cu noţiuni de bază din diverse domenii.
Andra, trainer: „Se zice că vorbitul în public e frica numărul 1 a oamenilor, chiar mai mare decât frica de moarte, aşa că e o idee interesantă şi poate ar trebui să lucrăm la asta şi să ne temem mai puţin de vorbitul în public.”
Victor, trainer: „Nu cred că eram capabil înainte să vorbesc în faţa a 3-4 persoane, în sensul să pot articula vreo propoziţie, un argument sau vreo idee.”
Liliana Zaschievici, profesoară: „Dacă vorbesc eficient şi reuşesc să convingă, asta le dă mai multă încredere în ei. În al doilea rând, le dă mai multe abilitaţi oratorice, retorice."
Arta oratoriei, capacitatea de a vorbi convingător și de a capta publicul printr-un discurs interesant era la mare preţuire în antichitate şi personalităţi precum Iulius Cezar sau Winston Churchiil, au demosntrat că pot conduce lumea prin ideile lor, dacă acestea sunt exprimate elocvent.
Astăzi, a câştiga o bătălie pe terenul ideilor poate fi miza unei cariere de succes.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!