Un fost ministru egiptean cere Germaniei să restituie bustul reginei Nefertiti

Dată publicare: 26-12-2018 16:37
Dată actualizare: 26-12-2018 16:44


nefertiti - getty

Egiptologul Zahi Hawass, fostul ministru egiptean al Antichităţilor, a cerut restituirea bustului reginei Nefertiti, soţia faraonului Akhenaton, una dintre piesele principale ale colecţiei Muzeului Neues din Berlin.

Potrivit News.ro, care citează Le Figaro, egiptologul susține că sculptura ar fi conservată "ilegal".

El a solicitat înapoierea operei de artă, pentru a fi prezentată la inaugurarea noului Muzeu Egiptean din Cairo, prevăzută pentru anul 2020.

Adevărată comoară a umanităţii, bustul lui Nefertiti ascunde mai multe mistere, precum enigmaticul zâmbet al Giocondei.

"Bustul lui Nefertiti a ieşit ilegal din Egipt. Cer compatrioţilor mei să solicite ca el să fie prezentat publicului la inaugurarea Marelui Muzeu Egiptean în 2020", a afirmat arheologul.

Povestea bustului lui Nefertiti începe în 1912, când o echipă de arheologi germani, condusă de egiptologul Ludwig Borchardt, a mers la Cairo pentru a semna un contract cu guvernul egiptean care să le dea dreptul de a achiziţiona unele artefacte găsite în vecinătatea Tell el-Amarna, fostă capitală a regatului lui Akhenaton (în jurul anilor 1371-1338 î.Hr.). Printre comorile transferate de această echipă a figurat şi bustul soţiei faraonului. De atunci, sculptura a devenit simbol cultural al Berlinului.

Regina Nefertiti a fost soţia faraonului Akhenaton, unul dintre regii dinastiei a 18-a egiptene. Împreună, ei s-au aflat la originea revoluţiei religioase fondată pe cultul Soarelui Aten.

Descoperită de arheologii germani în 1912, sculptura a fost expusă pentru prima dată la Muzeul Neues în 1924. Statuia "frumoasei regine" a fost îngropată sub molozul de pe malurile Nilului timp de peste 3.000 de ani.

Potrivit fostului ministru egiptean al Antichităţilor, Nefertiti şi legenda sa aparţin de malurile Nilului.

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO