Târg de Paște cu ouă încondeiate, la Cetatea Medievală din Târgu Mureș. Se apropie Paștele Catolic
Este forfotă în Cetatea Medievală din Târgu Mureș, unde ouăle încondeiate au fost vedetele unui târg cu specific de Paște.
Peste o săptămână, catolicii și protestanții din întreaga lume sărbătoresc Învierea, așa că pregătirile pentru Paște sunt în toi.
Şi la Timișoara s-a deschis tradiționalul Târg de Paște.
Concerte de nai, vioară și harpă, ateliere de pictură și olărit, dar și căsuțe cu ornamente și mâncare au delectat vizitatorii.
În rândul catolicilor și protestanților a început numărătoarea inversă pentru sărbătoarea Paștelui. Ouăle reprezintă unul dintre simbolurile pascale care nu trebuie să lipsească din meniul festiv. Cei care au ajuns în cetatea Târgu Mureş au învățat o metodă de încodeiere, veche de secole.
Erdodi Nora, Casa Tradițiilor: „Se fierb ouăle, se așteaptă să se răcească, în acest timp se încălzește ceara și cu un instrument special se scrie pe ou se pune în ceară și cu ceară se scrie diferite modele pe ou. După care se pune în vopsea.”
Metoda folosită în vechime este apreciată și în zilele noastre. Așa se face că pe lângă copii, și adulții au fost bucuroși să încerce tehnica de încondeiere cu ceară. Printre curioși a fost și această doamnă, care, deși s-a stabilit în Anglia de mai bine de 20 de ani, în fiecare an de Paște vine acasă.
Kadarne Szasz Hilda: „Cred că o să ducem în Anglia cu noi, o să le luăm cu noi în Anglia și o să punem pe masa festivă. Noi ținem tradiția și vopsim ouă în fiecare an, numai că nu am încercat până acuma desenatul."
Erdodi Nora, Casa Tradițiilor: „Încercăm să readucem tradiția în viața de zi cu zi a familiilor a copiilor, copiii mai rar se întâlnesc cu aceste tradiții și aceste evenimente.”
La Timișoara, deschiderea Târgului de Paște a fost marcată de un spectacol, iar vedeta principală a fost o păpușă gigant, care reprezintă Îngerul Pascal.
Şi aici, încondeierea ouălor este păstrată cu sfințenie. Silvia Buhalo are 72 de ani și a venit din Bucovina. De peste 50 de ani, încondeiază ouă înainte de Paște și spune că nu a obosit. Ca tradiția să nu se piardă îi învaţă și pe cei 11 nepoți ai săi.
Încondeierea ouălor nu este pentru oricine. Îți trebuie răbdare și multă precizie. Realizarea unui ou de găină durează două ore.
Pe lângă ouăle încondeiate, meșterii au arătat curioșilor și câteva tehnici de olărit.
„Cel e mai important, centrarea lui, să fie foarte bine centrat să pot să-l găurești, să ridici vasul" explică un meșter.
„Încercăm să-l învățăm cum se transformă pământul în ceva frumos de pus în casă, de decorat" explică o femeie.
Târgul se află la cea de-a XIII–a ediție și va fi deschis până în 27 aprilie.