Șoarecele dungat a fost redescoperit în România după mai bine de un secol. Cum ar putea fi protejat
Șoarecele dungat, sau șoarecele săritor de stepă, stârnește fără voia sa zâzanie într-o comună din Cluj, unde au fost zărite câteva exemplare.
Pentru că fac parte dintr-o specie protejată prin lege, Ministerul Mediului a recomandat ca locul să fie inclus în situl „Natura 2000”. Asta vine de obicei la pachet cu câteva restricţii, aşa că oamenii care locuiesc acolo s-au declarat nemulţumiţi şi au cerut autorităţilor să regândească planul.
Practic, Ministerul Mediului recomandă extinderea sitului pe Dealurile Clujului, cu adăugarea a doua parcele. Una dintre acestea este în zona comunei Apahida.
Pe o parcelă de 800 de hectare, există case construite deja sau în construcţie. Tot în zonă, primăria doreşte să împădurească 23 de hectare. De aceea, proprietarii şi administraţia locală se opun transformării zonei în sit Natura 2000.
Localnic: „Fiind deja o zonă locuibilă şi cu o infrastructură în curs de dezvoltare, consider că ar fi inoportun să se transforme acum zona într-o arie protejată”.
Grigore Fati, primarul comunei Apahida: „Ce aş putea să le zic eu la cetăţeni? Să nu-şi mai pună morcovi în grădină, că deranjează şoarecele, să scoată pomii, că supăra? Sunt cele două puncte pline, înnegrite, unde există şoarecele. Cele două cercuri albastre sunt cele propuse de către domnnii de la Mediu pentru a fi alocate acestui mic mamifer. Ia uitaţi-vă la ce distanţă”.
În urma dezbaterii publice, Agenţia de Protecţie a Mediului Cluj a transmis către Minister recomandarea ca parcela de 800 de hectare să nu fie inclusă în aria protejată, mai ales că în respectiva porţiune prezența animalului este incertă. Doar o parcelă de 100 de hectare, de pe raza comunei Jucu, ar putea fi declarată arie protejată, pentru că este în extravilan şi nimeni nu a ridicat obiecţii.
Şoarecele săritor de stepa este un mamifer rar din bazinul carpatic şi este protejat prin lege în Europa.
Zsolt Hegyeli, ONG Grupul MILVUS: „În 2012, am reuşit să capturăm nişte exemplare ale speciei în zona Clujului, reuşind să reconfirmăm existența speciei după mai bine de un secol”.
Şoarecele săritor are între 5 şi 10 grame. Primăvara mănâncă insecte dăunătoare pentru agricultură.
Ioan Coroiu, prof.dr. biolog, specialist în zoologia vertebratelor: „Sunt foarte importante. Pe baza lor trăiesc multe specii de păsări, de reptile, deci sunt foarte importante în lanţurile trofice”.
Pe de altă parte, atunci când proprietarilor li se impun anumite restricţii privind terenurile incluse în Natura 2000, li se acordă compensaţii financiare.
În România, avem 606 astfel de situri. Reţele similare există1 în toată Uniunea Europeană şi au ca scop conservarea biodiversităţii. În aceste locuri sunt permise doar acele activităţi care sprijină dezvoltarea zonei, dar care nu afectează speciile de plante şi de animale prezente.
În România, cel puţin 50 de specii sunt pe cale de dispariţie. Multe dintre ele trăiesc numai în ţara noastră.